Autor Téma: Problem so zacatim instalacie Debianu  (Přečteno 5875 krát)

Offline Jozef

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 10
    • Zobrazit profil
Problem so zacatim instalacie Debianu
« kdy: 29. 06. 2011, 08:59:01 »
Cawte
Mam specialny počitač a chcem tam nainstalovat Debian. (som desny zaciatocnik).
Zostava je: CPU: 133MHz (486) , RAM:64MB, HDD: IDE 2GB, Vega vystup 4MB zdielana.
Stiahol som si Debian. Napalil som ho. Vlozil som do CD-rom, Pekne nabehol boot options, no ked dam instalovat tak NIC. Chvilku zahuci CD rom a uz nic. Na monitore vsetko ostane z boot options a ziadna chyba, len jednoducho zamrzne. Skusal som aj zmenit parametre instalacie napr. vga= ... a tam som dal asi vsetky mody ale stale rovnako resp. zamrzol a obrazovka bola cierna.
Pomozte mi.

Offline Hobild

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 233
    • Zobrazit profil
  • Jabber: hobil@jabber.root.cz
Re:Problem so zacatim instalacie Debianu
« Odpověď #1 kdy: 29. 06. 2011, 09:23:59 »
Mnoho moznosti:
spatne vypalene CD/DVD (chyby disku)
CD/DVD neni vypaleno jako bootovaci, ale normalni datove
pouzito DVD a mechanika umi jen CD
BIOS neni nastaven na startovani z CD/DVD mechaniky, ale z disku
zkusit textovou instalaci, 4MB graficke pameti se mi zda malo (i z textove instalace lze nastavit graficke prostredi)

Offline Jozef

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 10
    • Zobrazit profil
Re:Problem so zacatim instalacie Debianu
« Odpověď #2 kdy: 29. 06. 2011, 09:33:41 »
CD je botovatelne skusal som ho na virtualnom PC.
A tiez v biose je nastavene botovanie z CD rom.
Zaciatok bootovania nabehne. Natiahne sa aj prva obrazovka s vyberom pre instalaciu pre profesionalov, instalciu v grafickom prostredi, ... .
Tiez sa moznem dostat do HELP a pozerat si moznosti zmeny argumentov pri instalacii ale ak uz spustim samotnu instalaciu tak to padne.
Mne uplne staci konzola. Ja vobec nechcem graficke prostredie. Vo Virtualnom PC sa mi to pekne nainstalovalo, predpokladam ze len zaklad lebo v RAM to zaberalo 50MB a na disku 640MB. bola tam len konzola.
skusal som aj ine distribucie a vsetky sa spravali rovnako az na jednu DSL Linux ktory nabotoval ale zase som ho nevedel naistalovat na disk. takze som skusil ine distribucie.

Offline Hobild

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 233
    • Zobrazit profil
  • Jabber: hobil@jabber.root.cz
Re:Problem so zacatim instalacie Debianu
« Odpověď #3 kdy: 29. 06. 2011, 10:33:23 »
http://www.debian.org/releases/stable/i386/ch05s03.html.cs
hlavne pasaz 5.3.1. Parametry instalačního programu
H.

Offline Hobild

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 233
    • Zobrazit profil
  • Jabber: hobil@jabber.root.cz
Re:Problem so zacatim instalacie Debianu
« Odpověď #4 kdy: 29. 06. 2011, 10:40:25 »
jo a textova instalace se spusti zde:
Citace
5.1.7. Zaváděcí obrazovka

Při zavádění instalačního programu se objeví grafická obrazovka s logem Debianu a nabídkou:

Installer boot menu

Install
Graphical install
Advanced options       >
Help

Press ENTER to boot or TAB to edit a menu entry

V závislosti na zvoleném způsobu instalace nemusí být dostupná možnost grafické instalace („Graphical install“).

Pro běžnou instalaci vyberte šipkami buď položku „Install“ (instalace v textovém režimu), nebo „Graphical install“ (instalace v grafickém režimu) a potvrďte klávesou Enter.

viz http://www.debian.org/releases/stable/i386/ch05s01.html.cs#boot-screen

Offline Jozef

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 10
    • Zobrazit profil
Re:Problem so zacatim instalacie Debianu
« Odpověď #5 kdy: 29. 06. 2011, 11:12:22 »
jj ako prve som skusal Install.
V grafickom rezime som ani neskusal zdalo sa mi to asi prilis vela na tej stroj co mam k dispozicii. Skusil som aj tie parametre co si mi poslal link, ale nepomohlo.
Ako by nebol problem v grafike, alebo pamati, lebo som vyskusal vsetky mozne rezimy graficke a teiz lowmem (mam 64MB a na virtualnom PC to zvlada) ale skor akoby sa nespustil program ktory to ma nainstalovat.
Jedina zmena je ze ak dam parameter vga=normal fb=flase tak to zamrzne a nie je cierna obrazovka ale ostatne tam boot option.
.
.
.
Je moznost ze nie je podporovany moj procesor? Mohol by to byt moj problem?
Dakujem za radu.

Offline Hobild

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 233
    • Zobrazit profil
  • Jabber: hobil@jabber.root.cz
Re:Problem so zacatim instalacie Debianu
« Odpověď #6 kdy: 29. 06. 2011, 11:34:37 »
Je moznost ze nie je podporovany moj procesor? Mohol by to byt moj problem?
Dakujem za radu.
MHz v tom nebudou, spis pripadna nekompatibilita s intel normou. Pouzivas x86? Intel? AMD? Nebo to ma nejaky cinsky shit?
Taky jsi nenapsal, co je v tom za grafarnu ci sitovku atd.
H.
EDIT:
jeste se podivej, co hlasi ostatni konzole, resp. sleduj deni na jine, nez prvni:
2. (Alt+F2) - interpret příkazů ash
3. (Alt+F3) - chybova konzola
4. (Alt+F4) - konfigurace a rozbalovani baliku
zpet do instalace Alt+F1.
Zkus to znovu a sledovat z ruznych konzol, nejaka chyba se ukaze, nebo se alespon zjisti, na cem presne se to zadrhlo.
H.
« Poslední změna: 29. 06. 2011, 11:41:14 od Hobild »

Offline Jozef

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 10
    • Zobrazit profil
Re:Problem so zacatim instalacie Debianu
« Odpověď #7 kdy: 29. 06. 2011, 11:37:56 »
Pouzivam 486 architekturu.
Toto je presne to do coho chcem zaviest Debian http://origindownload.advantech.com/ProductFile/1-L3NKZ/PCM-3341_DS.pdf

Offline Hobild

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 233
    • Zobrazit profil
  • Jabber: hobil@jabber.root.cz
Re:Problem so zacatim instalacie Debianu
« Odpověď #8 kdy: 29. 06. 2011, 11:57:49 »
STPC ATLAS 133 MHz CPU kompatibilni s nekdejsimi procesory 486, chipset STPC ATLAS s 18-ti bitovým vystupem pro TFT LCD - tam vsude muze byt problem. U squeeze si fakt nejsem jisty, i kdyz by i486 podporovat stale mel. Stahl jsi spravne instalacni medium pro tu platformu?
Citace
2.1.2.1. Procesory
Jsou podporovány téměř všechny procesory řady x86 (IA-32), včetně všech variant a klonů procesorové řady Intel Pentium. To zahrnuje i 32 bitové procesory Athlon XP, Intel Pentium 4, Intel Xeon nebo Via C3.
Navzdory názvu architektury 32-bit PC již Debian GNU/Linux squeeze nepoběží na skutečných procesorech 80386 a nižších, protože od verze 3.1 Debian tyto procesory nepodporuje[2]. Samotný Linux neběží a nikdy neběžel na procesorech 286 a nižších. Všechny procesory i486 a novější jsou stále podporovány.
Nejprve zkus vysledovat, co se vlastne stalo.
H.
« Poslední změna: 29. 06. 2011, 11:59:25 od Hobild »

Offline Jozef

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 10
    • Zobrazit profil
Re:Problem so zacatim instalacie Debianu
« Odpověď #9 kdy: 30. 06. 2011, 10:00:58 »
Instalacku som stiahol dobre ..... z toho isteho CD to v pohode nainstalujem na virtualno PC. No ako pises, moze byt problem s HW. Kedze som zaciatocnik v Linuxe tak si naprv musim prestudovat ako prebieha instalacia a zavadzanie Linuxu a potom nejako upravit Linux tak aby mi nabehol aspon v zakladnom rezime.
Kedze som s tych ktorí maju radi Windows tak mi to bude trvat trocha dlhsie ale kedze sef tlacit tak to musim zvladnut.
Este raz dakujem za rady
.
.
.
PS: ak som zvolil Rezim instalacie bez grafiky a expert tak na obrazovke vypise 3 riadky ..... prve 2 su okuncene ako redy a posledny nenapise  stav len to padne. Je to vlemi rychle tak nestiham precitat co to su za vypisi.

Offline Hobild

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 233
    • Zobrazit profil
  • Jabber: hobil@jabber.root.cz
Re:Problem so zacatim instalacie Debianu
« Odpověď #10 kdy: 01. 07. 2011, 09:36:22 »
Instalacku som stiahol dobre ..... z toho isteho CD to v pohode nainstalujem na virtualno PC.
virtualní PC - na jakem pocitaci? Predpokladam, ze ne na tom Atlasu. Dalsi veci je, ze nektere virtualizacni programy emuluji procesor, k tomu fyzickemu hostovany system vubec nepusti. Takze to nic nerekne o tom, zda pouzivas spravne instal. medium.
Instalacky debianu jsou vytvarene samostatne pro ruzne platformy, tzn. pro urcite typy procesoru. Musis mit tu spravnou, jinak to nepobezi.
Co presne jsi stahl?
« Poslední změna: 01. 07. 2011, 09:37:34 od Hobild »

Offline Jozef

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 10
    • Zobrazit profil
Re:Problem so zacatim instalacie Debianu
« Odpověď #11 kdy: 01. 07. 2011, 09:39:01 »
tu je presny nazov iso suboru ktory som stiahol a napalil ako bitovu kopiu "debian-6.0.2.1-i386-CD-1.iso"

Offline Hobild

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 233
    • Zobrazit profil
  • Jabber: hobil@jabber.root.cz
Re:Problem so zacatim instalacie Debianu
« Odpověď #12 kdy: 01. 07. 2011, 09:43:33 »
to vypada spravne.
Kdyz instalator spadne, nezustane na zadne konzole nic zobrazeno?
Zkousel jsi sledovat ruzne kozoly behem instalace?
Pokud nezabere debian, zkus linux from scratch. To ale neni nic pro zacatecnika.
H.
« Poslední změna: 01. 07. 2011, 09:45:06 od Hobild »

Offline Jozef

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 10
    • Zobrazit profil
Re:Problem so zacatim instalacie Debianu
« Odpověď #13 kdy: 01. 07. 2011, 09:47:40 »
myslim ze v tom okamihu ako to padne tak nie je este nic nakopirovane.
Neveim ako sa mam pozriet na ine konzoly. Myslim ze tam este nie su konzoly .... ak by som to mal popisat casovo tak to padne asi 1,5 sekundy od spustenia instalacie Install.

Offline Hobild

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 233
    • Zobrazit profil
  • Jabber: hobil@jabber.root.cz
Re:Problem so zacatim instalacie Debianu
« Odpověď #14 kdy: 01. 07. 2011, 13:01:22 »
myslim ze v tom okamihu ako to padne tak nie je este nic nakopirovane.
Neveim ako sa mam pozriet na ine konzoly. Myslim ze tam este nie su konzoly .... ak by som to mal popisat casovo tak to padne asi 1,5 sekundy od spustenia instalacie Install.
je mozne, ze se jeste nevytvori. Jak jsem psal http://forum.debian-linux.cz/index.php/topic,888.msg6472.html#msg6472 , tak se mas dostat do konzolí. Mozna to opravdu nejde, ale zkus to.
H.