Autor Téma: Xserver nefunguje korektně -> jak downgradovat všechno na stable [vyřešeno]  (Přečteno 3091 krát)

Offline Martin 'Želva' Malý

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 57
  • Zalezlej v krunýři
    • Zobrazit profil
    • Želvův zápisník
Ahoj,

používám testing a mám nastaveno, že apt má brát testing balíčky. Nevím proč, ale xserver mám z unstable větve... A od nějaké aktualizace, prostě úplně samovolně, když se spustí gdm, tak nemůžu hejbat myší a psát klávesnicí. Musím je vypojit a dát do jiných USBéček (oboje je USB). Používám kernel 2.6.38-2 a nejnovější kernel na nvidii. Zkoušel jsem různé kombinace starších ovladačů či kernelů, ale furt to blbne, kdm se chová stejně, takže si myslím, že problém bude v X. Textový režim funguje korektně. Tak mě napadlo, že bych všechny xorg a xserver balíčky downgradoval z unstable na stable. Akorát se mi to nedaří ani přes aptitude, ani přes synaptic.

Prosím vás, neexistuje nějaká kouzelná aptitude formulka: "vem všechny balíčky xorgu a xserver, co máš nainstalované, a koukej je přeinstalovat na stable"?

Díky moc. Případně jestli nemáte nějaké jiné řešení? (Ten systém se mi fakt nějak samovolně sype (taky mi nefunguje zvuk, kernel najednou neumí pracovat s integrovanou zvukovkou... ať si ty nový kernely strčej někam...))
« Poslední změna: 25. 04. 2011, 16:33:42 od Martin 'Želva' Malý »
... osobní počítače jsou nanic a opravdu nikdy nedělají to, co se po nich chce. Fakt. I když na něm třeba běží Debian, Ubuntu, Widle, Mac, je to skoro furt to samé... :-( ...

Offline Hobild

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 233
    • Zobrazit profil
  • Jabber: hobil@jabber.root.cz
1. mit komletne nastavene zdroje na testing i stable (pripadne sid)
2. mit v /etc/apt/apt.conf nastaveny jako uprednostneny zdroj "stable":
APT::Default-Release "stable";
3. spustit prikaz apt-get upgrade, respektive apt-get dist-upgrade
a melo by to probehnout pro cely system. Jak to udelat pro skupinu programu netusim.

Jo a plati to za predpokladu, ze jsi si nehral s preferencema stable-testing-sid v /etc/apt/preferences.d/, neboli mas ten adresar prazdny (zdejsi nastaveni prebiji nastaveni v /etc/apt/apt.conf).
« Poslední změna: 09. 04. 2011, 22:24:26 od Hobild »

Offline Ota Trkola

  • Administrátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.261
    • Zobrazit profil
  • Jabber: otas.pe@jabbim.cz
Obávám se, že downgrade nebude fungovat, tak jak to navrhl Hobild. Bude nutné použít apt pinning, ale nemám s tím dobré zkušenosti. Téma jak provést downgrade systému je zde. Je to samozřejmě aplikovatelné pouze na vybrané balíky. Nicméně za mě zní rada - proveď čistou instalaci stable včetně formátu /home a budeš mít klid a je to i rychlejší, než se snažit poškozený systém dávat dohromady.
Debian Gnome 64bit

Návod na Netinst instalaci

Offline Martin 'Želva' Malý

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 57
  • Zalezlej v krunýři
    • Zobrazit profil
    • Želvův zápisník
Díky za odpovědi. Já ale nechci takovou pitomost řešit jak widlák reinstalací systému... Myslím si, že je to jen kombinací blbá verze jádra vs. blbý nesvobodný ovladač a třeba se to aktualizací spraví...

Možná za to může aptitude upgrade, který používám, protože možná moc (a špatně) přemýšlel za mě narozdíl od apt-get upgrade...

Mám nastavený v /etc/apt.conf, že chci primárně testing, a tamten adresář mám prázdný, takže bych měl mít testing...

Tak tedy díky za nápady, já asi zatím zkusím čekat na aktualizaci a jestli se to nevyřeší, tak zkusím nějaké to brutální řešení...
... osobní počítače jsou nanic a opravdu nikdy nedělají to, co se po nich chce. Fakt. I když na něm třeba běží Debian, Ubuntu, Widle, Mac, je to skoro furt to samé... :-( ...

Offline Ota Trkola

  • Administrátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.261
    • Zobrazit profil
  • Jabber: otas.pe@jabbim.cz
Dobře, pokud to nechceš řešit reinstalem, tak napiš co máš v

Kód: [Vybrat]
/etc/apt/sources.list
/etc/apt/preferences
/etc/apt/apt.conf

A také je na testingu a unstable nanejvýše vhodné používat aptitude dist-upgrade místo aptitude upgrade při aktualizaci systému.
Debian Gnome 64bit

Návod na Netinst instalaci

Offline Martin 'Želva' Malý

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 57
  • Zalezlej v krunýři
    • Zobrazit profil
    • Želvův zápisník
Tak je to vyřešeno. Nahlásil jsem to jako bug a nakonec jsme zjistili, že je to chyba v novým udev a /run... Musel jsem /run odstranit, nainstalovat novou verzi udev a generovat initframs.

Díky všem za nápady. Zakopanej pes byl nakonec jinde...

http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=622175
http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=621036
« Poslední změna: 25. 04. 2011, 16:34:23 od Martin 'Želva' Malý »
... osobní počítače jsou nanic a opravdu nikdy nedělají to, co se po nich chce. Fakt. I když na něm třeba běží Debian, Ubuntu, Widle, Mac, je to skoro furt to samé... :-( ...

Offline koljin

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 86
    • Zobrazit profil
Tak je to vyřešeno. Nahlásil jsem to jako bug a nakonec jsme zjistili, že je to chyba v novým udev a /run... Musel jsem /run odstranit, nainstalovat novou verzi udev a generovat initframs.

Jo taky jsem nedávno mazal /run... Akorát u mě se tenhle problémek projevil něčim jako Starting udev: failed .... (už jsem věděl, že je zle :D) a pak nic nechodilo... klávesnice, myš... :) Testing/Unstable občas potrápí no :) Nenapadlo mě, že je to tenhle bug, sem myslel že se to do grafiky ani nedostane...