Autor Téma: Jak ubalit jaderný modul?  (Přečteno 4947 krát)

Offline Hynek (Pichi) Vychodil

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 55
    • Zobrazit profil
    • Pichi's blogpost
Jak ubalit jaderný modul?
« kdy: 09. 10. 2010, 17:11:56 »
Ahoj, může mi někdo poradit jak se dá udělat balíček pro jaderný modul. Moc děkuji za pěkné návody k balení jádra, ale nikde nemůžu nají debian way jak by se mělo dělat tohle. Všude nacházím jen návody jak si ubalit nové jádro, jak si ubalit jaderné moduly co jsou dodávané s jádrem, nebo jak k jaderným modulům přidat svůj modul, ale já bych rád jen udělal balíček s jedním jaderným modulem a používal distribuční.

Používám Squeeze a potřebuji ubalit rtl8192se_linux_2.6.0017.0705.2010.tar.gz
Podpora v module-assistant pro tohle není. Abych se přiznal, tak balení deb je pro mě španělskou vesnicí.
Proč se trápit, když máme Debian

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.419
    • Zobrazit profil
Re: Jak ubalit jaderný modul?
« Odpověď #1 kdy: 09. 10. 2010, 21:28:24 »
Zrovna experimentuju s programem Debreate, můžeš se přidat ;)
Debian Sid/Experimental 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel i5 3570
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: Lenovo IH61M
* RAM: 16GiB Deutsche Demokratische Republik 3 @ 1600MHz

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
Re: Jak ubalit jaderný modul?
« Odpověď #2 kdy: 09. 10. 2010, 21:34:01 »
Zrovna experimentuju s programem Debreate, můžeš se přidat ;)
neni to niečo ako checkinstall v terminali?
" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.419
    • Zobrazit profil
Re: Jak ubalit jaderný modul?
« Odpověď #3 kdy: 11. 10. 2010, 21:17:34 »
To nevím, ale vím, že to moc nefunguje :-\
Debian Sid/Experimental 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel i5 3570
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: Lenovo IH61M
* RAM: 16GiB Deutsche Demokratische Republik 3 @ 1600MHz

Offline Petr Slunský

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 220
  • Linux user #485524
    • Zobrazit profil
  • Jabber: slunsky@njs.netlab.cz
Re: Jak ubalit jaderný modul?
« Odpověď #4 kdy: 11. 10. 2010, 21:38:31 »
Tak já na moduly poštvu příkaz:
Kód: [Vybrat]
m-a a-i
a je to. Za předpokladu, že máš nainstalovaný balíček "module-assistant"

a pak příkazem
Kód: [Vybrat]
modprobe s patřičnými parametry natáhnu. Byl jsem možná moc rychlý a možná nepřesný, pokud by bylo potřeba něco dalšího, tak jsem k dispozici.
Debian

Offline Hynek (Pichi) Vychodil

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 55
    • Zobrazit profil
    • Pichi's blogpost
Re: Jak ubalit jaderný modul?
« Odpověď #5 kdy: 11. 10. 2010, 23:06:48 »
Tak já na moduly poštvu příkaz:
Kód: [Vybrat]
m-a a-i
a je to. Za předpokladu, že máš nainstalovaný balíček "module-assistant"

a pak příkazem
Kód: [Vybrat]
modprobe s patřičnými parametry natáhnu. Byl jsem možná moc rychlý a možná nepřesný, pokud by bylo potřeba něco dalšího, tak jsem k dispozici.

Kód: [Vybrat]
# m-a list | grep '^r'
rt2400-source (source package not installed):
rt2500-source (source package not installed):
rt2570-source (source package not installed):
rtai-source (source package not installed):
Nechci být jízlivý, ale možná by pomohlo si pozorně přečíst dotaz.
Používám Squeeze a potřebuji ubalit rtl8192se_linux_2.6.0017.0705.2010.tar.gz
Podpora v module-assistant pro tohle není. Abych se přiznal, tak balení deb je pro mě španělskou vesnicí.
Proč se trápit, když máme Debian

Offline Petr Slunský

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 220
  • Linux user #485524
    • Zobrazit profil
  • Jabber: slunsky@njs.netlab.cz
Re: Jak ubalit jaderný modul?
« Odpověď #6 kdy: 12. 10. 2010, 18:34:30 »
mea culpa. Byl chladný večer a usrkával jsem vínko. Asi mi zamlžilo vidění.
Debian

Offline Petr Slunský

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 220
  • Linux user #485524
    • Zobrazit profil
  • Jabber: slunsky@njs.netlab.cz
Re: Jak ubalit jaderný modul?
« Odpověď #7 kdy: 12. 10. 2010, 18:57:09 »
Ahoj ještě jednou. Cítil jsem se provinile, že jsem ti vlastně vůbec neporadil a trochu jsem zagooglil. Našel jsem toto:

1. modul by měl jít vyrobit ze zdrojáku, co máš jednoduše
Kód: [Vybrat]
makea
Kód: [Vybrat]
make install
2. pokud by druhý krok selhal, měl by jít modul použít i manuálně:

[1] Nakopíruj vyrobený modul rtl8192se_pci.ko do /lib/modules/2.6.31-14-generic/kernel/drivers/net/wireless/
[2] Copy rtl8192se firmware adresář do /lib/firmware/`uname -r`
[3]
Kód: [Vybrat]
depmod -a[4]
Kód: [Vybrat]
modprobe rtl8192se_pci
Posílám i link, odkud jsem čerpal:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/%2Bsource/linux/%2Bbug/401126
Debian

Offline Hynek (Pichi) Vychodil

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 55
    • Zobrazit profil
    • Pichi's blogpost
Re: Jak ubalit jaderný modul?
« Odpověď #8 kdy: 12. 10. 2010, 23:38:50 »
Moc se omlouvám, že jsem takový kverulant, ale modul nainstalovat umím. Kupodivu pánové v Realteku to dokázali napsat, tak že make install udělal co měl. Mě šlo spíše o to jak z toho udělat deb. Ale asi se na to vykašlu, nesmím být takový puntičkář. Udělat make clean && make && make install po každém upgrade jádra nakonec nebude takový problém, abych se tím trápil. Teda doufám, že napsali taky dobře i to make clean ;-)
Proč se trápit, když máme Debian

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
Re: Jak ubalit jaderný modul?
« Odpověď #9 kdy: 12. 10. 2010, 23:52:52 »
Moc se omlouvám, že jsem takový kverulant, ale modul nainstalovat umím. Kupodivu pánové v Realteku to dokázali napsat, tak že make install udělal co měl. Mě šlo spíše o to jak z toho udělat deb. Ale asi se na to vykašlu, nesmím být takový puntičkář. Udělat make clean && make && make install po každém upgrade jádra nakonec nebude takový problém, abych se tím trápil. Teda doufám, že napsali taky dobře i to make clean ;-)

v tom pripade to skus tak ako som hovoril ja, nainstaluj checkinstall a pri instalacii hocijakeho programu postupujes takto:
./configure (len ak je potrebne)
make
checkinstall (sluzi namiesto make instal a hned ti vytvori deb)
" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."

Offline Petr Slunský

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 220
  • Linux user #485524
    • Zobrazit profil
  • Jabber: slunsky@njs.netlab.cz
Re: Jak ubalit jaderný modul?
« Odpověď #10 kdy: 13. 10. 2010, 07:55:12 »
Moc se omlouvám, že jsem takový kverulant, ale modul nainstalovat umím. Kupodivu pánové v Realteku to dokázali napsat, tak že make install udělal co měl. Mě šlo spíše o to jak z toho udělat deb. Ale asi se na to vykašlu, nesmím být takový puntičkář. Udělat make clean && make && make install po každém upgrade jádra nakonec nebude takový problém, abych se tím trápil. Teda doufám, že napsali taky dobře i to make clean ;-)

Od toho je fórum, abychom tady diskutovali. Rychlé řešení znáš a máš. Vyrobení .deb balíčku je jen o něco komplikovanější (jak jsem četl v návodech) a sám s ním nemám zkušenosti. Vyzkouším a když mi to půjde, tak sem hodím návod.
Debian

Offline koljin

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 86
    • Zobrazit profil
Re: Jak ubalit jaderný modul?
« Odpověď #11 kdy: 13. 10. 2010, 19:58:34 »
Ahoj,

Nevím, jestli ti to pomůže... Ale jednoduchej způsob, jak si dělam balíčky (ale s obyč programama, a ne source balíky), sem se naučil z toho krátkýho howto:

http://tldp.org/HOWTO/Debian-Binary-Package-Building-HOWTO/

Pak je tu samozřejmě "oficiální" howto:

http://www.debian.org/doc/manuals/maint-guide/index.en.html

který je ale jaksi poněkud... no na dlouho :D Sám sem neměl čas si to prostudovat... ale moje potřeby na balení balíčků sou jednoduchý (moje oblíbený programy a věci, co nejsou v repu + vlastní minirepozitář a konec) takže to asi ani nikdy nenastuduju :)

Netušim, jak moc "profesionálně" chceš ten balík uplácat...

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
Re: Jak ubalit jaderný modul?
« Odpověď #12 kdy: 14. 10. 2010, 22:34:36 »
@koljin: Nechcel by si spraviť howto na repozitar? :)
" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."

Offline koljin

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 86
    • Zobrazit profil
Re: Jak ubalit jaderný modul?
« Odpověď #13 kdy: 15. 10. 2010, 12:32:10 »
...

To se dá dělat spoustou způsobů :) Já osobně používám nástroj reprepro - nastavení repozitáře pak znamená vytvořit jedinej soubor a zadat jedinej příkaz :) A navíc umí i podepisovat... Dělal jsem to podle tohohle návodu:

http://alioth.debian.org/scm/viewvc.php/*checkout*/mirrorer/docs/manual.html?revision=HEAD&root=mirrorer