Autor Téma: Apache funguje a běží, ale PHP nešlape [vyřešeno]  (Přečteno 3334 krát)

Offline Firzen

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 58
    • Zobrazit profil
    • Be root
Ahoj lidi,

nainstaloval jsem balíček apache2, abych se mohl postupně nějak rozumněji učit s PHP. Tedy, co se týče xhtml, tak to funguje krásně - dám do /var/www nějaký index.html a prohlížeč tu stránku na adrese http://127.0.0.1/ (jen se podívejte, jaké mám nádherné stránky 8)) zobrazí. Jenže problém nastává, pokud to je index.php a je v tom php kód. Potom to nabízí jen stažení toho souboru a nezobrazí se nic --> interpret prostě nefunguje. Otázka pro vás tedy zní: Jak to mám spravit? ;D
« Poslední změna: 26. 08. 2010, 18:20:22 od Firzen »
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
OS: Debian 6.0 Squeeze, Maemo 5
Nyní můžete počítač bezpečně vypnout.

Offline ulo

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 111
    • Zobrazit profil
    • Linux Mint Czech
Re: Apache funguje a běží, ale PHP nešlape
« Odpověď #1 kdy: 26. 08. 2010, 11:17:26 »
A funguje ti skript s kodem
Kód: [Vybrat]
<?php

phpinfo
();

?>
?
(např. ho pojmenuj phpinfo.php a spust na localhostu - mělo by to vypsat verzi PHP a jestli ho vůbec máš v systému).
PC-doma:  LinuxMint 17.2 KDE (64bit) - AMD Athlon II X2 270, MB ASUS M5A78L LE, RAM 4 GB, ATI Radeon HD4350
PC-práce: LinuxMint 17.2 KDE (32bit) - Intel Pentium 4, MB MSI 945G Neo, RAM 4 GB, GeForce 8400 GS
NB:  LinuxMint 17.1 KDE (32bit) - Acer TravelMate 3002
Servery:  Debian 6.0 Squeeze

Offline Bohouš

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 86
    • Zobrazit profil
Re: Apache funguje a běží, ale PHP nešlape
« Odpověď #2 kdy: 26. 08. 2010, 12:04:49 »
apache ti bezi?
Kód: [Vybrat]
sudo /etc/init.d/apache2 start
OS: Debian Wheezy

Offline Firzen

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 58
    • Zobrazit profil
    • Be root
Re: Apache funguje a běží, ale PHP nešlape
« Odpověď #3 kdy: 26. 08. 2010, 14:30:09 »
Běží a nefunguje právě.. :-\
Kdyby apache neběžel, tak by http://localhost/ hlásilo, že ten server je nedostupný. To se ale neděje. Takže běží, jen interpret PHP nefunguje.
« Poslední změna: 26. 08. 2010, 14:37:40 od Firzen »
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
OS: Debian 6.0 Squeeze, Maemo 5
Nyní můžete počítač bezpečně vypnout.

Offline ulo

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 111
    • Zobrazit profil
    • Linux Mint Czech
Re: Apache funguje a běží, ale PHP nešlape
« Odpověď #4 kdy: 26. 08. 2010, 14:39:07 »
PHP je nainstalováno? Pokud ano, tak co vypíše ten skript, jak jsem tu psal?
PC-doma:  LinuxMint 17.2 KDE (64bit) - AMD Athlon II X2 270, MB ASUS M5A78L LE, RAM 4 GB, ATI Radeon HD4350
PC-práce: LinuxMint 17.2 KDE (32bit) - Intel Pentium 4, MB MSI 945G Neo, RAM 4 GB, GeForce 8400 GS
NB:  LinuxMint 17.1 KDE (32bit) - Acer TravelMate 3002
Servery:  Debian 6.0 Squeeze

Offline Firzen

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 58
    • Zobrazit profil
    • Be root
Re: Apache funguje a běží, ale PHP nešlape
« Odpověď #5 kdy: 26. 08. 2010, 14:49:02 »
No podle návodu apache zahrnuje i PHP nebo se pletu? Ten skript nešlape, už jsem ho zkoušel :)
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
OS: Debian 6.0 Squeeze, Maemo 5
Nyní můžete počítač bezpečně vypnout.

Offline ulo

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 111
    • Zobrazit profil
    • Linux Mint Czech
Re: Apache funguje a běží, ale PHP nešlape
« Odpověď #6 kdy: 26. 08. 2010, 14:53:57 »
A jsme zřejmě doma pane :-)

Kód: [Vybrat]
sudo aptitude install php5
a pokud chceš PHP skripty pouštět také z terminálu tak ještě: 
Kód: [Vybrat]
sudo aptitude install php5-cli
Po instalaci PHP je nutné restartovat i Apache:
Kód: [Vybrat]
sudo /etc/init.d/apache2 restart

Pak zkus ten skript a tím se ověří, jestli PHP šlape nebo ne.
PC-doma:  LinuxMint 17.2 KDE (64bit) - AMD Athlon II X2 270, MB ASUS M5A78L LE, RAM 4 GB, ATI Radeon HD4350
PC-práce: LinuxMint 17.2 KDE (32bit) - Intel Pentium 4, MB MSI 945G Neo, RAM 4 GB, GeForce 8400 GS
NB:  LinuxMint 17.1 KDE (32bit) - Acer TravelMate 3002
Servery:  Debian 6.0 Squeeze

Offline Firzen

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 58
    • Zobrazit profil
    • Be root
Re: Apache funguje a běží, ale PHP nešlape
« Odpověď #7 kdy: 26. 08. 2010, 15:48:25 »
Udělal jsem, co jsi řekl. Ale stejně to nefunguje.
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
OS: Debian 6.0 Squeeze, Maemo 5
Nyní můžete počítač bezpečně vypnout.

Offline Firzen

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 58
    • Zobrazit profil
    • Be root
Re: Apache funguje a běží, ale PHP nešlape
« Odpověď #8 kdy: 26. 08. 2010, 18:19:58 »
Hmm, nalezl jsem viníka. Je jím prohlížeč Chromium; nechápu, ale v Konqueroru se na localhost připojím a je tam kýžený výpis z phpinfo(). Díky moc za rady.
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
OS: Debian 6.0 Squeeze, Maemo 5
Nyní můžete počítač bezpečně vypnout.