Autor Téma: RAID na serveri  (Přečteno 3743 krát)

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
RAID na serveri
« kdy: 18. 01. 2010, 18:53:43 »
Zdravim, chcel by som si vytvorit raid 1 na mojom chystajucom serveri, chcel by som sa spytat ktore disky by ste odporucili, ci nemate nejake osvedcene, ja by som vybral asi 2x http://www.alza.sk/samsung-spinpoint-f1-raid-500gb-d120478.htm ,
dalej mam dosku GIGABYTE MA78G-DS3H, a zaujima ma ci by tam siel ten raid vytvorit, niekde v manualoch som videl ze tato doska raid podporuje, ale to by pravdepodobne chcelo este nejake dodatocny HW na vytvorenie, skor by som bol za softwarovy raid, ktory je zevraj lepsi, ak by som pouzil SW raid, je potrebne vypnut podporu raidu v biose? ak mate nejake lepsie skusenosti s raidom, tak ma navedte na spravnu cestu  :P
" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."

Offline Jakub Lucký

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 198
    • Zobrazit profil
    • Skautský oddíl CXL - Praha 4
Re: RAID na serveri
« Odpověď #1 kdy: 27. 01. 2010, 16:08:28 »
Nedávno jsme řešili, jestli nasadit SW nebo HW RAID a po konzultacích s pár kamarády adminy jsme se shodli, že HW RAID má cenu řadičů s cenou nad 30000,- (v ceně není překlep)
Developers, developers, developers, developers, developers!

Offline nazir

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 141
  • S.N.A.F.U.
    • Zobrazit profil
  • Jabber: nazir@jabber.cz
Re: RAID na serveri
« Odpověď #2 kdy: 27. 01. 2010, 16:45:05 »
Pokud máš ještě alespoň jednu stejnou kartu do zálohy, tak proč ne... 
Jinak je myslím výhodnější použít sw raid...

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
Re: RAID na serveri
« Odpověď #3 kdy: 27. 01. 2010, 17:33:21 »
tak to je dost drahe potom, mam dosku do 2500skk, kde bolo o podpore raid pisane, necakal som ze to bude take drahe, a este k tomu, ked vytvaram SW raid, treba v biose raid vypnut alebo zapnut?
" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."

Offline nazir

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 141
  • S.N.A.F.U.
    • Zobrazit profil
  • Jabber: nazir@jabber.cz

Offline Yontalcar

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 131
  • Semper fidelis
    • Zobrazit profil
  • Jabber: yontalcar@jabber.cz
Re: RAID na serveri
« Odpověď #5 kdy: 27. 01. 2010, 21:55:48 »
tak to je dost drahe potom, mam dosku do 2500skk, kde bolo o podpore raid pisane, necakal som ze to bude take drahe, a este k tomu, ked vytvaram SW raid, treba v biose raid vypnut alebo zapnut?
Na té desce bude pravděpodobně jenom tzv. FakeRAID
ad BIOS: myslím, že je to jedno; pokud ho vypněš, určitě nic nezkazíš
NB: ASUS X53U; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE4)

Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
Re: RAID na serveri
« Odpověď #6 kdy: 31. 01. 2010, 16:35:32 »
Tak som rozmyslal, ze teraz ani nemam moc penazi, ze by som kupil najprv jeden disk a na nom by slo vytvorit raid pole s tym ze v budcnosti dolozim disk druhy a ono sa to tam prekopiruje? Ak by to slo, tak to treba spravit pocas instalacie alebo az potom v systemu?
" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."

Offline Jakub Lucký

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 198
    • Zobrazit profil
    • Skautský oddíl CXL - Praha 4
Re: RAID na serveri
« Odpověď #7 kdy: 01. 02. 2010, 00:55:53 »
Teoreticky to jde... vytvořit degradovaná pole...
Developers, developers, developers, developers, developers!