Debian fórum

Mimo mí­su => Volná diskuze => Téma založeno: Erich Stark 18. 01. 2010, 18:53:43

Název: RAID na serveri
Přispěvatel: Erich Stark 18. 01. 2010, 18:53:43
Zdravim, chcel by som si vytvorit raid 1 na mojom chystajucom serveri, chcel by som sa spytat ktore disky by ste odporucili, ci nemate nejake osvedcene, ja by som vybral asi 2x http://www.alza.sk/samsung-spinpoint-f1-raid-500gb-d120478.htm ,
dalej mam dosku GIGABYTE MA78G-DS3H, a zaujima ma ci by tam siel ten raid vytvorit, niekde v manualoch som videl ze tato doska raid podporuje, ale to by pravdepodobne chcelo este nejake dodatocny HW na vytvorenie, skor by som bol za softwarovy raid, ktory je zevraj lepsi, ak by som pouzil SW raid, je potrebne vypnut podporu raidu v biose? ak mate nejake lepsie skusenosti s raidom, tak ma navedte na spravnu cestu  :P
Název: Re: RAID na serveri
Přispěvatel: Jakub Lucký 27. 01. 2010, 16:08:28
Nedávno jsme řešili, jestli nasadit SW nebo HW RAID a po konzultacích s pár kamarády adminy jsme se shodli, že HW RAID má cenu řadičů s cenou nad 30000,- (v ceně není překlep)
Název: Re: RAID na serveri
Přispěvatel: nazir 27. 01. 2010, 16:45:05
Pokud máš ještě alespoň jednu stejnou kartu do zálohy, tak proč ne... 
Jinak je myslím výhodnější použít sw raid...
Název: Re: RAID na serveri
Přispěvatel: Erich Stark 27. 01. 2010, 17:33:21
tak to je dost drahe potom, mam dosku do 2500skk, kde bolo o podpore raid pisane, necakal som ze to bude take drahe, a este k tomu, ked vytvaram SW raid, treba v biose raid vypnut alebo zapnut?
Název: Re: RAID na serveri
Přispěvatel: nazir 27. 01. 2010, 17:53:40
http://www.linuxexpres.cz/praxe/sprava-linuxoveho-serveru (http://www.linuxexpres.cz/praxe/sprava-linuxoveho-serveru)
Název: Re: RAID na serveri
Přispěvatel: Yontalcar 27. 01. 2010, 21:55:48
tak to je dost drahe potom, mam dosku do 2500skk, kde bolo o podpore raid pisane, necakal som ze to bude take drahe, a este k tomu, ked vytvaram SW raid, treba v biose raid vypnut alebo zapnut?
Na té desce bude pravděpodobně jenom tzv. FakeRAID (http://en.wikipedia.org/wiki/RAID#Firmware.2Fdriver-based_RAID_.28.22FakeRAID.22.29)
ad BIOS: myslím, že je to jedno; pokud ho vypněš, určitě nic nezkazíš
Název: Re: RAID na serveri
Přispěvatel: Erich Stark 31. 01. 2010, 16:35:32
Tak som rozmyslal, ze teraz ani nemam moc penazi, ze by som kupil najprv jeden disk a na nom by slo vytvorit raid pole s tym ze v budcnosti dolozim disk druhy a ono sa to tam prekopiruje? Ak by to slo, tak to treba spravit pocas instalacie alebo az potom v systemu?
Název: Re: RAID na serveri
Přispěvatel: Jakub Lucký 01. 02. 2010, 00:55:53
Teoreticky to jde... vytvořit degradovaná pole...