Autor Téma: instalace grafického rozhraní poškozuje hdd  (Přečteno 4032 krát)

Offline startakos

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 5
    • Zobrazit profil
instalace grafického rozhraní poškozuje hdd
« kdy: 02. 04. 2015, 01:15:22 »
ráno jsem si stáhl poslední verzi testing instalace jessie. Instalace základu proběhly vždy v pořádku. Po doinstalování xorg a gdm3 se objeví chyba na disku a následně při práci v root terminálu dojde k zatuhnutí systému. Po každém zatuhnutí se objevují další chyby na disku. Vyzkoušeno na několika hdd a problém vždy stejný. Tento problém nastal jen u poslední verze instalace/z usb/ - s předchozími nebyl problém. Rád bych věděl, zda má někdo stejný problém, nebo je pouze u mne.
 

Offline Branislav Dohoda

  • Člen týmu
  • Uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 191
    • Zobrazit profil
  • Jabber: valsin@jabbim.sk
Re:instalace grafického rozhraní poškozuje hdd
« Odpověď #1 kdy: 02. 04. 2015, 09:20:27 »
Ja som vcera instaloval D8J last week iso a ziadny problem, odporucal by som stiahnut iso znova a dat ho na usb znova a odporucam to robit v terminali pomocou dd, je to najelpsia forma. Parkrat som sa stretol s problemami pri napr. Unetbootin a podobnych softov...
Debian 8 'Jessie' Backports
- - - - - - - - - - - - - - -
[diakritika off]
- - - - - - - - - - - - - - -
Bug Tracker pre novú tému Wheezy VDW: report bug
Bug Tracker pre novú tému Jessie VDJ: report bug

Offline čepi

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 196
    • Zobrazit profil
Re:instalace grafického rozhraní poškozuje hdd
« Odpověď #2 kdy: 02. 04. 2015, 11:30:07 »
... se objeví chyba na disku  ... se objevují další chyby na disku. Vyzkoušeno na několika hdd a problém vždy stejný.
... poškozuje hdd.
Co presne znamena "poskozuje HDD" a chyba/chyby na disku (nekolika discích)?
Mas ty HDD otestovane ze tam jsou vadne sektory (popr. jine chyby ktere neprojdou diagnostikou od vyrobce HDD)?
Debian 9 Stretch --- in progress, XFCE
Notebook Acer Aspire TimeLineX 4830TG

Offline startakos

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 5
    • Zobrazit profil
Re:instalace grafického rozhraní poškozuje hdd
« Odpověď #3 kdy: 04. 04. 2015, 02:23:37 »
po každém otevření root terminálu došlo k zatuhnutí pc. Pomohl vždy jen "tvrdý" restart. Při startu pc se postupně hromadily výpisy o poškození sektorů. Zkoušeno na dvou discích.
Starší vydání použitého distra bez problému,  počkal jsem si na nové vydání a vše ok.

Možná má pravdu "Valsin" ... k boot usb používám léta usb creator/doposud jsem používal okna kvůli pracem s grafickými programy a debian na 2  ostré a 1 testovací webserver/

Zkoušel jsem tímto možnost vyzkoušet jej jako klasický desktop. Ještě mne zajímá jedno divné chování- snad je to dáno testovací verzí- pokud instaluji stejným postupem jedno distro vícekrát na totožném železe, vždy jsou rozdíly v nainstalovaném sw- např. někde chybí root terminál, iceweasel je instalován automaticky.... /instalace pouze xorg, core, gdm3, shell a terminal/
Pokud provedu instalaci ve virtuálu, je vše OK - jako klony.

Offline čepi

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 196
    • Zobrazit profil
Re:instalace grafického rozhraní poškozuje hdd
« Odpověď #4 kdy: 04. 04. 2015, 12:22:25 »
Při startu pc se postupně hromadily výpisy o poškození sektorů. Zkoušeno na dvou discích.
Vadny disk (resp. i sektory) je jedna z veci kterou nejlepe overis diagnostikou od vyrobce HDD (pro Seagate se jmenuje SeaTools /bootovatelne CD/, pro WD je to WDiag /DOS nebo Windows program/). Urcite bych neveril tomu co (byt sebelepsi OS) vypisuje pri startu. Minimalne bych se kouknul do vypisu SMART.

"Dnes" je to jeste dane tim ze u nynejsi zmrazene testing verze (Jessie) se objevuji v buildech zvlastni chyby.

Osobne cekam az prejde Jessie do stable a i tak ji nejdriv vyzkousim na jinem disku nez ji "ostre" nasadim a presunu data :)
Debian 9 Stretch --- in progress, XFCE
Notebook Acer Aspire TimeLineX 4830TG

Offline Branislav Dohoda

  • Člen týmu
  • Uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 191
    • Zobrazit profil
  • Jabber: valsin@jabbim.sk
Re:instalace grafického rozhraní poškozuje hdd
« Odpověď #5 kdy: 04. 04. 2015, 13:32:54 »
Ještě mne zajímá jedno divné chování- snad je to dáno testovací verzí- pokud instaluji stejným postupem jedno distro vícekrát na totožném železe, vždy jsou rozdíly v nainstalovaném sw- např. někde chybí root terminál, iceweasel je instalován automaticky.... /instalace pouze xorg, core, gdm3, shell a terminal/
Pokud provedu instalaci ve virtuálu, je vše OK - jako klony.

Nieco na tom pravdy mas ale upresnim to teraz popisem nieco o KDE nie o GNOME. Ja povecsine instalujem KDE je viac ... to je jedno o tom pisat nebudem ake je KDE a GNOME.
Vzdicky instalujem az po nainstalovani systemu cize s USB nainstalujem iba cisty Debian a potom sa rozohdne doticny co tam chce cize konkretne ked sa jedna o KDE tak su dva moznosti instalacie a to:
1.) aptitude install kde-plasma-dekstop # ninastaluje zakladne baliky KDE pre spustenie prostredia ALE neviem preco naviaze sa na system Konqueror, Kwrite a podobne sracky ktore nik nepouziva (no offense) ALE neda sa to ani odinstalovat jedine pod podmienkou ze sa odinstaluje aj kde-plasma-desktop cize po odinstalovani napriklad Kwrite sa odinstaluje aj system.

2.) aptitude install plasma-dekstop # staci ze som odstranil kde- a nainstaluje sa tiez zakladny system pre start s rozdielom ze nic nieje na seba naviazane a nenainstaluju sa ani te sracky ako Konqueror, Kwrite a podobne takze system je holy a nainstalujem sy tam to co potrebujem a odinstalujem si to co potrebujem bez toho aby som sa bal ze odprdim desktop.

Neviem preco na WIKI Debiane radia insalovat kde-plasma-desktop.... (https://wiki.debian.org/KDE) pritom Debian KDE Team radi spravne (https://pkg-kde.alioth.debian.org/kde410.html)

Takze ma napadlo ci to nieje nahodou tak aj s Gnome, co pozeram na package tak pri instalacii aptitude install gnome-core by mal system byt plne funkcny a ako pises Iceweasel a Gnome-Terminal by mali byt sucasti toho systemu (https://packages.debian.org/jessie/gnome-core) neviem co myslis pod pojmom root terminal :) Takze ak by som ja siel instalovat gnome tak iba graficka karta, xorg a gnome-core to je vsetko nic viac a v systeme by malo bit vsetko co treba uplne vsetko...

Takze neviem ako si to instaloval ty ale vzdy instaluj prostredie a ine veci az po nainstlovani holeho systemu s usb. Cize pri instalacii debianu zaskrtnes iba Zakladny system nic viac...
« Poslední změna: 04. 04. 2015, 13:37:03 od Valsin »
Debian 8 'Jessie' Backports
- - - - - - - - - - - - - - -
[diakritika off]
- - - - - - - - - - - - - - -
Bug Tracker pre novú tému Wheezy VDW: report bug
Bug Tracker pre novú tému Jessie VDJ: report bug

Offline startakos

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 5
    • Zobrazit profil
Re:instalace grafického rozhraní poškozuje hdd
« Odpověď #6 kdy: 08. 04. 2015, 11:13:00 »
Citace
1.) aptitude install kde-plasma-dekstop # ninastaluje zakladne baliky KDE pre spustenie prostredia ALE neviem preco naviaze sa na system Konqueror, Kwrite a podobne sracky ktore nik nepouziva (no offense) ALE neda sa to ani odinstalovat jedine pod podmienkou ze sa odinstaluje aj kde-plasma-desktop cize po odinstalovani napriklad Kwrite sa odinstaluje aj system.
Toto se mi taky stává u testing Jessie taky- např. nainstaluji chromium a  následná odinstalace iceweasel proběhne včetně odinstalace gnome a xorg.

Citace
2.) aptitude install plasma-dekstop # staci ze som odstranil kde- a nainstaluje sa tiez zakladny system pre start s rozdielom ze nic nieje na seba naviazane a nenainstaluju sa ani te sracky ako Konqueror, Kwrite a podobne takze system je holy a nainstalujem sy tam to co potrebujem a odinstalujem si to co potrebujem bez toho aby som sa bal ze odprdim desktop.

Takze neviem ako si to instaloval ty ale vzdy instaluj prostredie a ine veci az po nainstlovani holeho systemu s usb. Cize pri instalacii debianu zaskrtnes iba Zakladny system nic viac...
Instaluji vždy základní systém a následně až xorg, gnome-core......
U dister cca do poloviny 2/2015 se instalovaly jen základní balíčky, ale u novějších již obsahovaly iceweasel, tweak-tool,......
Vyladil jsem si poslední distro a nechám si jej až do offiko verze. Díky za poznatky.