Debian fórum

Dotazy => Internet a sítě => Téma založeno: blažek 24. 09. 2012, 11:17:33

Název: wifi - problem s kartou intel n 2200
Přispěvatel: blažek 24. 09. 2012, 11:17:33
Zdravím
u mého notebooku (lenovo z580) mám problém s wifi kartou, pomocí příkazu lspci mi to wifi kartu (8086:0890 == Intel Wireless-N 2200) sice najde ale zatím se mi nepodařilo podle žádného návodu uvést wifi do provozu.
Mám squeeze 6.0.5,
Instaloval jsem dle http://wiki.debian.org/WiFi (wireless-tools, wicd, network-tools) a pak podle http://wiki.debian.org/iwlwifi#Squeeze a aj jsem stáhl z http://intellinuxwireless.org/?n=Downloads firmware (iwlwifi-2000-6.ucode) pro n 2200 a nakopíroval do /lib/firmware

v /etc/network/interfaces mám
Citace
# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).

# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback

# The primary network interface
#allow-hotplug eth0
#NetworkManager#iface eth0 inet dhcp

# my wifi device
#auto wlan0
#iface wlan0 inet dhcp
#       wireless-essid [ESSID]
#        wireless-mode [MODE]

při iwlist scan mi to ani wlan0 nezobrazí a napíše pouze že eth0 a l0 nepodporují scanování a celkově mě příjde, že to s kartou nijak nekomunikuje....
Už nevím jak dál, nechal jsem na tom skoro celou neděli =D tak prosím o radu =)

Díky moc za každou odpověď, radu =)
Blažek
Název: Re:wifi - problem s kartou intel n 2200
Přispěvatel: Ota Trkola 24. 09. 2012, 17:55:56
Ahoj, zkoušel jsi instalovat firmware z repozitáře Debianu?

Kód: [Vybrat]
$ sudo aptitude install firmware-iwlwifi
Ale mám pocit, že budeš muset sáhnout po verzi z Backports repozitáře. Pokud by sis nevěděl rady, ozvi se.

EDIT: Ale jak tak koukám, tak to vypadá, že ani verze z Backports pravděpodobně neobsahuje firmware pro tvou kartu, zkus to tedy a pokud ne, pak zbývá už jedině zkusit nainstalovat verzi z testingu (0.36). Nebo, což bych viděl jako nejlepší řešení, přejít na testing kompletně.
Název: Re:wifi - problem s kartou intel n 2200
Přispěvatel: blažek 24. 09. 2012, 19:53:45
Tak ten firmware-iwlwifi nainstalovanej mám ;) ale fuuurt nic =D asi budu muset přejít na ten testing, akorát sem trošku Debian začatečník takže si bych se chtěl zeptat jak na to? musím přeinstalovat celej systém? nebo to jde nějak jen upgradovat?
Název: Re:wifi - problem s kartou intel n 2200
Přispěvatel: Ota Trkola 24. 09. 2012, 20:00:51
Jde udělat upgrade systému, ale rozdíl mezi Squeeze a Wheezy je natolik velký (hlavně co se Gnome týká), že doporučuju spíše čistou instalaci.
Název: Re:wifi - problem s kartou intel n 2200
Přispěvatel: Roman Horník 24. 09. 2012, 20:36:01
zrovna upgrade, nebo spíš aktualizaci Testingu po 13 měsících, jsem dělal včera, byl to Dependency Hell, novou instalaci z netinst a instalaci původního softwaru bych provedl rychleji a bez zbytečnýho nervování.
Takže, jak píše Ota, dej tam čistou instalaci Testingu.
Udělej si zálohu /home, hlavně, pokud ho nemáš na zvláštním oddílu, v případě potřeby i některý konfiguráky z /etc, máš-li je vlastnoručně upravovaný, udělej si seznam názvů ručně instalovaných aplikací, ať je nemusíš hledat, a pak se do toho pusť.
Název: Re:wifi - problem s kartou intel n 2200
Přispěvatel: blažek 24. 09. 2012, 20:43:20
jo jo už to tahám, tak díky moc =)) pak dám vědět ;)
Název: Re:wifi - problem s kartou intel n 2200
Přispěvatel: blažek 28. 09. 2012, 19:14:02
takže nainstaloval jsem wheezy a wifi jede parádně ;) jenže, a což mě možná "sere!" =D mnohem víc, mě začal zamrzat systém.... zcela náhodně, chvíli jede hodinu někdy zas jen 5 minut a vytuhne, po té pomůže jen tvrdý restart... =( takže od problému k problému =D
Název: Re:wifi - problem s kartou intel n 2200
Přispěvatel: Ota Trkola 28. 09. 2012, 19:22:01
Pošli sem výpis lspci. Co máš za grafické prostředí?
Název: Re:wifi - problem s kartou intel n 2200
Přispěvatel: blažek 28. 09. 2012, 19:58:12
momentálně jsem zakotvil na xfce4 a asi na něm zůstanu ;) jinak to dělalo i na kde a i na gnome...

jinak ten lspci:

Kód: [Vybrat]
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 3rd Gen Core processor DRAM Controller (rev 09)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor PCI Express Root Port (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 3rd Gen Core processor Graphics Controller (rev 09)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB xHCI Host Controller (rev 04)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev c4)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 (rev c4)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 3 (rev c4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM76 Express Chipset LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 7 Series Chipset Family 6-port SATA Controller [AHCI mode] (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GeForce GT 630M (rev a1)
03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller (rev 05)
04:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Wireless-N 2200 (rev c4)
Název: Re:wifi - problem s kartou intel n 2200
Přispěvatel: Ota Trkola 28. 09. 2012, 20:01:04
Kterou grafickou kartu používáš?
Název: Re:wifi - problem s kartou intel n 2200
Přispěvatel: blažek 28. 09. 2012, 20:07:26
já si nejsem zcela jist, mám to na notebooku, a právěže tu jsou 2, nějaká od intelu a pak nvidia 630M jakože je mi to docela jedno kterou použiju, hry na linuxech stejně hrát neplánuju, a když jsem zkoušel nainstalovat nvidia drivery tak sem s tím měl akorát problémy... =D ve widlích se přepínají v závislosti na aplikaci ale na debianu to imho nepůjde... =( každopádně rozumnější by bylo použí ten intel, protože to bere míň baterie... ;)
Název: Re:wifi - problem s kartou intel n 2200
Přispěvatel: Ota Trkola 28. 09. 2012, 20:16:26
Přesně tak, Intel bude pro tebe lepší. Každopádně bych problém se zasekáváním systému viděl právě v těch dvou grafických kartách. Zatím jsem to neřešil, ale myslím, že jde zakázat nvidia v biosu, koukni tam a kdyžtak jí zakaž
Název: Re:wifi - problem s kartou intel n 2200
Přispěvatel: blažek 30. 09. 2012, 21:56:41
Omlouvám se že odpovídám tak pozdě, ale ani zakázání karty nepomohlo, prakticky hned ten boot jak sem to zakázal tak se to seklo.. zkusil sem nainstalovat http://bumblebee-project.org/ ale pořád to samé.... teď mě ale napadlo projít /var/log jestli tam nebude nějaký záznam...
Název: Re:wifi - problem s kartou intel n 2200
Přispěvatel: Ota Trkola 01. 10. 2012, 18:03:33
A našel jsi tam něco v tom logu?
Název: Re:wifi - problem s kartou intel n 2200
Přispěvatel: blažek 01. 10. 2012, 20:58:41
Strašně moc souborů =D ale v žádným nic co by mě asi pomohlo, ale je pravda že sem je asi všechny úplně neprošel... teda spíš sem nevím co by kde mohlo být... =/
Název: Re:wifi - problem s kartou intel n 2200
Přispěvatel: blažek 02. 10. 2012, 17:20:33
takže došel jsem na to že to asi dělá gdm3 když se mi to sekne a dám ctrl+alt+f2 a pak su /etc/init.d/gdm3 restart tak to zase šlape...
Název: Re:wifi - problem s kartou intel n 2200
Přispěvatel: blažek 14. 10. 2012, 22:47:26
tak jsem to vyřešil, asi to bylo něco v kernelu, pomohl update na kernel 3.6.0 vanilla (návod zde (http://www.edmondweblog.com/index.php/2012/10/02/compilare-kernel-3-6-x-vanilla-alla-debian-way/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+netsons%2FSLgU+%28EDMOND%27S+WEBLOG%29)) a také určitě pomůže update debianu wheezy na betu 2, já pro jistotu udělal oboje =) =D