Autor Téma: Gnome 3 do debian stable  (Přečteno 5666 krát)

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
Gnome 3 do debian stable
« kdy: 21. 04. 2011, 21:02:21 »
Zdravim, chcel by som sa spýtať či už niekto z vás skúšal gnome3 inštalovať do debianu squeeze alebo testing a keď ano tak jak to šlape na debiane, skúšal som viacero live systémov a tam to šlo celkom svižne
" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."

Offline Welblaud

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 7
    • Zobrazit profil
  • Jabber: jasmeen@njs.netlab.cz
Re:Gnome 3 do debian stable
« Odpověď #1 kdy: 03. 05. 2011, 11:11:10 »
Zajímala by mne stejná věc! Ono to půjde, ale aby si jeden nenadělal problémy  ::)

Offline yajohny

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 11
    • Zobrazit profil
Re:Gnome 3 do debian stable
« Odpověď #2 kdy: 03. 05. 2011, 11:50:43 »
mam gnome3, ale v unstable/experimental...dependency hell ako sa patri :) ale vsetko funkcne.









Odporucam gnome3 hlavne pre tych, co maju intelacke karty, tam ide bezchybne. S ati kartami a fglrx driverom blbne vrchny panel. Skusal som gnome3 s opensuse a fedorou, tie prve 3-4dni isli v pohode, ale po aktualizaciach sa rozpadli. Na debiane to ide zatial fajn, ziadne extra problemy. Ale chce to oproti fedore a Opensuse si to na debiane krvopotne vsetko sam vyskladat :)


Offline branec

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 39
    • Zobrazit profil
Re:Gnome 3 do debian stable
« Odpověď #3 kdy: 04. 05. 2011, 03:47:43 »
#to yajohny: to je pekné veľmi pekné ale či aj praktické... škoda že to budem vedieť až za 2 roky v debiane wheezy, lebo ako písal Ota skôr asi v Debiane nebude G3 & GS.

Prečo či aj praktické ? no každý predsa vieme že zvyk je železná košeľa a každý sme naučený na paneli hore dole, toto je niečo nové ale s screenov čo si poslal to fakt vyzerá veľmi pekne. Čo ma ale zaujíma ďalej je to ako budú na tom driveri na Nvidia a ATI  karty, viem že tam sa už bude používať "Nouveau" čo na to budú hovoriť hry to som zvedavý pretože čo sledujem tak 3D akcelerácia je troška problém vraj nemám overené, takže možno tiež len tlachy.

Už mam debian na notebooku veľmi dlho na desktop som to hodil práve včera a veľmi ma láka G3 a GS ale bojím sa, je to predsa len stále testing a ako som už spomínal v inom topicu nerád znásilňujem svoje PC  ;D

Uvidíme čas ukáže....


Offline uhlik

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 1
    • Zobrazit profil
  • Jabber: uhlik@jabbim.cz
Re:Gnome 3 do debian stable
« Odpověď #4 kdy: 06. 05. 2011, 22:20:58 »
mel sem G3 na ubuntu 11.04 beta2, skousel jsem UrbanTerror a slo to hrat, jenom jeden problem byl G3 horni panel, ktery zustal viditelny i ve hre

Offline branec

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 39
    • Zobrazit profil
Re:Gnome 3 do debian stable
« Odpověď #5 kdy: 14. 05. 2011, 20:42:33 »
Ale aj tak stále váham, či si nechám ako do budúcna Debian s Gnome 3, alebo presedlám na Debian KDE samozrejme stále ostanem pri debiane len čo s toho G3 alebo KDE skúšal som si live G3 čo majú na webe gnome.org a pravdu povediac je to pekne rýchle ale no neviem neviem ........  :( dilema jak sa patrí  ;D

Offline Kuba

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 22
    • Zobrazit profil
Re:Gnome 3 do debian stable
« Odpověď #6 kdy: 05. 06. 2011, 11:50:30 »
branec: nevim čeho se tak bojíš...Já teda už Debian nepoužívám (používal jsem Debian Sid) přešel jsem na Arch ale v něm mám povolené testing repozitáře, takže vše nejnovější verze a používám Gnome 3 včetně Shellu (verze 3.0.2) a vše bez problémů...
PC: AMD Sempron 2500 @ 1750MHz + 512MB RAM + ATI Radeon 9250 128MB AGP
PC už mám novější a přešel jsem na Arch Linux.

Offline Hobild

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 233
    • Zobrazit profil
  • Jabber: hobil@jabber.root.cz
Re:Gnome 3 do debian stable
« Odpověď #7 kdy: 05. 06. 2011, 12:36:19 »
Jestli jsi nadsenec do novinek (a do reseni potizi s nevyladenym softem), porid si fedoru, coz neni nic jineho nez testdistro RHEL.
Debian ma dle meho soudu za hlavni devizu stabilitu (stable verze). Sid je pro otrle s chuti do reinstalů, testing je v rane fazi vyvoje nove verze distra taky na povazenou. Chapu pouziti "testing" verzi nekolika vybranych aplikaci, ale cely system do testingu nelze doporucit - tedy pokud si s nim nechces hrat, ladit atd.
Neco jineho je nastavit testing par mesicu pred vydanim nove verze, tam uz testing ma smysl a riziko nefunkcnosti je pomerne male.
H.

Offline jozefH

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zobrazit profil
  • Jabber: jozo.hovan@gmail.com
Re:Gnome 3 do debian stable
« Odpověď #8 kdy: 12. 06. 2011, 22:48:13 »
Ja som bol odvazny (pred 2 tyzdnami) a do debian testing som si prihodil experimental gnome3. Mam intel grafiku (takze podla predoslych prispevkov by som mal byt ten stastny)

No vysledok: prve spustenie preslo, hura. Hned som nainstaloval gnome-tweak-tool aby som nastavil fonty a ikonky na pozadi plochy. Po restarte gnome3 nenabehol - po prihlaseni spadol cely shell a bol som spat na login screene. Tak nasledovali rozne pokusy (zmazanie .gnome, .gconf konfiguracnych adresarov a pod) a zistenie - ikonky na ploche obcas zhodili shell tak, ze to proste neslo. Este predtym to obcas nabehlo - ale som si povedal, ze to default pozadie je hnusne a zmenim pozadie a znova bum. Medzicasom prebehol upgrade nautila na 3.0.2 a ide to uz aj s ikonkami na ploche.

Pred par dnami zas v experimental pobabrali package s dbus (trpim uchylkou, ze si system denne aktualizujem aj ked funguje, mozno by bolo nacase, aby som sa z toho vyliecil), podarilo sa mi chytit akurat tento bug: http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=629954 a v konzole som potom musel downgradovat package s dbus-om. Opravene package boli v repozitaroch cca za 24 hodin.

Skusenosti:
- gnome3 je pekne, na pocit rychle, uz si zvykam a da sa s tym robit (myslim v praci) a neklikam tolko mysou ako windowsak
- gnome3 v debiane je fakt experimental - kazdy update je dobrodruzstvo
- odporucam mat nainstalovany zalozny window manager, pretoze po upgrade ani fallback mod nemusi fungovat
este info: nepouzivam ziadne gnome tooly (snad len nautilus)

Inak ak niekto chce vyskusat, odporucam mat nainstalovany debian v debiane cez schroot - vyhnete sa neprijemnemu downgrade v pripade nefunkcnosti.

Takze gnome3 v sucasnosti len pre skusenych linuxakov, ktory ked to nenabehne zistia kde co hladat a co upgradnut/downgradnut.

Este info na zaver - obcas su zavislosti v balikoch tak rozbite, ze to fakt nenainstalujete - vtedy treba skusit den/dva pockat :)

Offline Kuba

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 22
    • Zobrazit profil
Re:Gnome 3 do debian stable
« Odpověď #9 kdy: 14. 06. 2011, 20:20:47 »
Jestli jsi nadsenec do novinek (a do reseni potizi s nevyladenym softem), porid si fedoru, coz neni nic jineho nez testdistro RHEL.
Debian ma dle meho soudu za hlavni devizu stabilitu (stable verze). Sid je pro otrle s chuti do reinstalů, testing je v rane fazi vyvoje nove verze distra taky na povazenou. Chapu pouziti "testing" verzi nekolika vybranych aplikaci, ale cely system do testingu nelze doporucit - tedy pokud si s nim nechces hrat, ladit atd.
Neco jineho je nastavit testing par mesicu pred vydanim nove verze, tam uz testing ma smysl a riziko nefunkcnosti je pomerne male.
H.

no nevim na Archu jsem zatím žádný problém (ani kvůli nevyladěným softům) za víc jak půl roku používání neřešil...
PC: AMD Sempron 2500 @ 1750MHz + 512MB RAM + ATI Radeon 9250 128MB AGP
PC už mám novější a přešel jsem na Arch Linux.

Offline jozefH

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zobrazit profil
  • Jabber: jozo.hovan@gmail.com
Re:Gnome 3 do debian stable
« Odpověď #10 kdy: 17. 06. 2011, 09:11:27 »
Tyzdnovy update debian/gnome3

Cely tyzden klud, dnes bol nejaky vacsi update experimental packagov, ktora rozbila akceleraciu v X serveri a tak gnome-shell nenabehol (fallback mod cez gnome-panel isiel).
Riesenie: .xsession-errors subor pisal nieco ze akceleracia nenajdena, po downgrade dvoch X-ovych deb balikov z /var/lib/apt/archives/ sa to rozbehlo. To pisem hlavne pre predstavu, aby bolo vidno ake veci clovek na gnome3/experimental riesi.

Inak tento tyzden ziaden samovolny pad gnome-shell, ikonky na ploche som uz vypol permanentne :)

Offline jozefH

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zobrazit profil
  • Jabber: jozo.hovan@gmail.com
Re:Gnome 3 do debian stable
« Odpověď #11 kdy: 22. 06. 2011, 09:10:20 »
Navod pre odvaznych na instalaciu gnome3 do debian testing sa objavil tu:

http://raphaelhertzog.com/2011/06/16/installing-gnome-3-on-debian-6-0-squeeze-no-sorry/