Autor Téma: Dualboot - Windows 7 - na ntb  (Přečteno 12276 krát)

Offline Quin

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 30
    • Zobrazit profil
Re:Dualboot - Windows 7 - na ntb
« Odpověď #15 kdy: 13. 03. 2011, 18:41:07 »
Tak povodne boli tieto :
C - windows
D- mnou vytvorena particia
Lenovo Recovery - snad jasne
Jedna skryta systemova particia - musim sa priznat neviem k čomu služí , ale bola tam uz od zaciatku

Tie zvysne vytvoril instalator debianu

Začat uplne od znova vážne neplánujem - potreboval by som len vediet ako nainstalovat GRUB. Ak sa to teda dá - niekto skúsenejší keby poradil ?

Offline Mika

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 48
    • Zobrazit profil
Re:Dualboot - Windows 7 - na ntb
« Odpověď #16 kdy: 13. 03. 2011, 20:09:24 »
Jak je libo. Zkus ješte tohle: http://wiki.ubuntu.cz/GRUB2. Kapitola 2 Obnovení GRUB2 pomocí LiveCD.
« Poslední změna: 13. 03. 2011, 20:12:00 od Mika »

Offline Quin

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 30
    • Zobrazit profil
Re:Dualboot - Windows 7 - na ntb
« Odpověď #17 kdy: 14. 03. 2011, 11:12:18 »
Zachránil si ma   :D Diky moc!

Uz ide debian aj windows.  Mal by som ešte pár otazok k tomu grubu :
Ako nastavim defaultny vyber a čas ktorý mám na výber.
Dalo by sa zmenit ich poradie v grube?

Objavili sa mi tam dva windowsy -  ten druhy je safe mod?
Vo windowse mi prestala fungovat hybernacia - to bude asi suvisiet s grubom , nie?

Offline Petr Slunský

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 220
  • Linux user #485524
    • Zobrazit profil
  • Jabber: slunsky@njs.netlab.cz
Re:Dualboot - Windows 7 - na ntb
« Odpověď #18 kdy: 14. 03. 2011, 11:41:08 »
Zachránil si ma   :D Diky moc!

Uz ide debian aj windows.  Mal by som ešte pár otazok k tomu grubu :
Ako nastavim defaultny vyber a čas ktorý mám na výber.
Dalo by sa zmenit ich poradie v grube?

Objavili sa mi tam dva windowsy -  ten druhy je safe mod?
Vo windowse mi prestala fungovat hybernacia - to bude asi suvisiet s grubom , nie?

tyto parametry se nastavují v /etc/default/grub.

jakákoliv úprava se projeví až po vykonání příkazu
Kód: [Vybrat]
sudo update-grub (pokud používáš sudo)

na netu je poměrně hodně slušných návodů, jak zacházet s GRUB, takže doporučuji trochu zagooglovat.

pokud se v grub nabídce objevily 2 řádky s windows, tak předpokládám, že našel oddíl s instalací windows a oddíl s "recovery"

Hibernace někdy fungovat přestane, ale já se na to dívám tak, že chyba je na straně windows a ne na straně GRUBu. :)
Debian

Offline Mika

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 48
    • Zobrazit profil
Re:Dualboot - Windows 7 - na ntb
« Odpověď #19 kdy: 14. 03. 2011, 12:02:02 »
Nastavení GRUBu je pěkně vysvětleno na stejné stránce http://wiki.ubuntu.cz/GRUB2. Po uprávě těch konfiguráků nezapomeň spustit "update-grub".
GRUB by neměl ovlivňovat hibernaci u Win 7. To fakt ne.
« Poslední změna: 14. 03. 2011, 12:03:35 od Mika »

Offline Hobild

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 233
    • Zobrazit profil
  • Jabber: hobil@jabber.root.cz
Re:Dualboot - Windows 7 - na ntb
« Odpověď #20 kdy: 14. 03. 2011, 13:09:10 »
grub mozna ne, ale system muze - staci nejaka mala zmena provedena v nastaveni biosu nebo disku.

Offline Quin

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 30
    • Zobrazit profil
Re:Dualboot - Windows 7 - na ntb
« Odpověď #21 kdy: 14. 03. 2011, 18:43:43 »
Diky za ten GRUB.

S tou hybernaciou by sa nedalo niečo spraviť? Nie je tu uplne nevyhnutne , ale poteší.   :)

Offline Quin

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 30
    • Zobrazit profil
Re:Dualboot - Windows 7 - na ntb
« Odpověď #22 kdy: 15. 03. 2011, 13:34:54 »
Našiel som niečo ohladom tej hybernácie :
http://diskcryptor.net/forum/index.php?topic=1995.0

Malo by pomocť označenie systemovej particie windowsu za aktívnu.
Tak sa pýtam - je to bezpečné? Nenaruší to nejak chod GRUB-u ?

Pripadne ak by to nešlo dalo by sa spraviť toto :
" I believe you can configure Grub (I have experiences from Grub4Dos only) to activate the partition before booting it. That would solve your problem."
?

Offline Quin

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 30
    • Zobrazit profil
Re:Dualboot - Windows 7 - na ntb
« Odpověď #23 kdy: 20. 03. 2011, 10:48:57 »
Nikto neporadí?

Offline Enigma

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 26
    • Zobrazit profil
Re:Dualboot - Windows 7 - na ntb
« Odpověď #24 kdy: 06. 04. 2011, 11:04:53 »
Každý si to udělá jinak.
Na svých strojích, kde mám poměrně malý disk, laptop 60 GB, desktop 80 GB, moc partitionů nemám, abych se moc neobíral o místo. U větších disků by se to i dalo udělat rozdělit kořen a home.
1. Partition - Systémový oddíl Windows (ozn. C:), formátovaný NTFS; pro Windows XP mám tak 15 GB
2. Partition - Datový oddíl, NTFS
3. Partition - Linuxový oddíl, Ext3, z Windows neviditelný; mám tak 12 - 15 GB
4. Partition - Linux Swap; kolem 1,5 GB
Na data používám v obou systémech datový oddíl. Linux mi slouží spíš jako pracovní systém, než na experimenty. Reinstall je u mě opravdu vzácnost. Debian se nemusí reinstallovat s každou novou verzí oproti distrům z rodiny Ubuntu.

Offline Quin

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 30
    • Zobrazit profil
Re:Dualboot - Windows 7 - na ntb
« Odpověď #25 kdy: 06. 04. 2011, 14:06:58 »
Ehm..ja momentalne riešim nefungujucu windowsacku hybernaciu a nie rozdelenie diskov.