No tak já začínal linuxovat v r. 2005 na Mandrivě s KDE. ale to mi moc nepřirostlo k srdci, tak jsem ji nahradil Ubunťákem 6.06LTS s GNOME. To už bylo mnohem lepší (rozuměj, GNOME), tak jsem u toho taky zůstal. Mezitím jsem ale experimentoval s jinýma DE, to byly různý *boxy, Xfce, LXDE, FVWM(-Crystal), dokonce jsem měl jeden čas
LG3D a občas jsem se vrátil ke KDE, ale vždycky jsem skončil u GNOME, i tady, u Debianu. Proč?
Sám moc dobře nevím, ale je to třeba logičtěji seřazený menu, jednodušší vzhled bez "cool" nesmyslů, který nepotřebuju, taky mě sralo, že KDE aplikace vypadaj v GNOME normálně, zatímco GNOME aplikace v KDE příšerně, v neposlední řadě jsem vždycky používal mnohem víc aplikací pro GNOME než pro KDE (tam akorát AmaroK a K3B).
Taky jsem zkoušel KDE4, když bylo ještě v plínách, nejdřív jsem na ploše neměl ikony (tak to šlo pryč), později tam byly, ale vešlo se jich tam na můj vkus strašně málo (tak to šlo taky pryč).
Co se tejče nastavení GNOME, přes klikátka to dělám minimálně, upřednostňuju totiž nastavování přes GConf, tam se dá nastavit hromada věcí.