Anketa

Používám

32-bit
11 (50%)
64-bit
11 (50%)

Celkem hlasů: 20

Autor Téma: 32-bit | 64-bit  (Přečteno 4858 krát)

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.327
    • Zobrazit profil
  • Jabber: roman.hornik@jabber.cz
32-bit | 64-bit
« kdy: 09. 10. 2010, 14:22:51 »
Používáte 32-bitovej nebo 64-bitovej systém? A proč?
« Poslední změna: 09. 10. 2010, 14:27:18 od Roman Horník »
Debian Sid 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel i5 3570
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: Lenovo IH61M
* RAM: 16GiB Deutsche Demokratische Republik 3

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
Re: 32-bit | 64-bit
« Odpověď #1 kdy: 09. 10. 2010, 15:04:10 »
Rád by som bol keby sa začali používať len 64bit systémy a zbaviť sa 32bit. Ale to tak jednoducho nepôjde, a používam 32bit, pretože som neni nejaký hardcore linuxak, a keď mam teraz školu potrebujem mať systém bez problémov a nie hrať sa prečo toto a prečo tamto nejde jak som čítal problémy zo 64bit systémami.
" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."

Offline Hynek (Pichi) Vychodil

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 55
    • Zobrazit profil
    • Pichi's blogpost
Re: 32-bit | 64-bit
« Odpověď #2 kdy: 09. 10. 2010, 17:03:35 »
Používám 32bit, ale teď zrovna se snažím rozchodit 64 na nové ThinkPad T410s. Řeknu vám, že to není žádný med. Ty mrdky tam strkaj místo wifi (třeba Intel, že) nějaký "Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8191SEvB". Do toho ten debianní istaller má hodně co do hánět na ostatní ;-( (teda na desktopu samozřejmě, neco tak nezkonfigurovaného je asi nějaký vtip). A ted ještě abych řešil jak v tom rozběhat třeba Youtube. Tak si říkám, jestli mi ty problémy s 64b navíc stojí. Ale na tomhle železe už mi 32b přijde trochu nepatřičné. Hlavně když v Erlang R14B už odstranili nevýhody s pamětí na 64b. Takže do těch 64b asi půjdu, ale dře to.
Proč se trápit, když máme Debian

Offline Ota Trkola

  • Administrátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.261
    • Zobrazit profil
  • Jabber: otas.pe@jabbim.cz
Re: 32-bit | 64-bit
« Odpověď #3 kdy: 09. 10. 2010, 18:15:59 »
Zatím určitě 32bit a nemíním to v dohledné době měnit.
Debian Gnome 64bit

Návod na Netinst instalaci

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.327
    • Zobrazit profil
  • Jabber: roman.hornik@jabber.cz
Re: 32-bit | 64-bit
« Odpověď #4 kdy: 09. 10. 2010, 20:03:56 »
Moje mašina sice umí 64 bitů, ale nemám zájem, žádný relevantní výhody v tom prostě nevidím.
Debian Sid 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel i5 3570
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: Lenovo IH61M
* RAM: 16GiB Deutsche Demokratische Republik 3

Offline nazir

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 141
  • S.N.A.F.U.
    • Zobrazit profil
  • Jabber: nazir@jabber.cz
Re: 32-bit | 64-bit
« Odpověď #5 kdy: 09. 10. 2010, 20:26:39 »
Na laptopech a desktopech amd64, protože s tím nemám žádný zásadní problém, na serveru i386, protože kde není 64bit hardware, tam ani čert nebere...

Offline Yontalcar

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 131
  • Semper fidelis
    • Zobrazit profil
  • Jabber: yontalcar@jabber.cz
Re: 32-bit | 64-bit
« Odpověď #6 kdy: 09. 10. 2010, 20:48:51 »
64bit
Why? 'Cause we can. 8)
NB: ASUS X53U; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE4)

Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

Offline l_o_g

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 34
  • Too weird to live and too rare to die!
    • Zobrazit profil
Re: 32-bit | 64-bit
« Odpověď #7 kdy: 10. 10. 2010, 12:52:45 »
Používám 32-bit systém. Měl jsem pár hodin i 64-bit, ale bohužel mi docela dost věcí nefungovalo a nepodařilo se mi to spravit.  Takže jsem se vrátil k 32-bit a jsem spokojený. Vše šlape jak má a to mi stačí.
Spokojený uživatel Debianu Squeeze.

Offline Petr Slunský

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 220
  • Linux user #485524
    • Zobrazit profil
  • Jabber: slunsky@njs.netlab.cz
Re: 32-bit | 64-bit
« Odpověď #8 kdy: 10. 10. 2010, 17:54:28 »
Od doby, co Etch přešel do stable větve, tak 64bit. Nejdříve to bylo trochu dobrodružné, ale rychle doladily věci, jako OOo pro amd64 a od té doby už jen čistě 64bit verzi. OS by IMO měl odpovídat HW.
Debian

Offline Hynek (Pichi) Vychodil

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 55
    • Zobrazit profil
    • Pichi's blogpost
Re: 32-bit | 64-bit
« Odpověď #9 kdy: 11. 10. 2010, 21:35:28 »
Používám 32bit, ale teď zrovna se snažím rozchodit 64 na nové ThinkPad T410s. ... Takže do těch 64b asi půjdu, ale dře to.
Takže flash jede, Adobe Acrobat jede, zvuk jede, video jede, skype jede. Asi už u toho zůstanu. Já dělám hodně serverové věci a některé věci se na 64b dělají snáz. Prostě si namapovat pár GB virtuální paměti a nechat OS ať se s tím popere je jednodušší než se prát s adresovacím limitem. To samé mmap a tak. Na desktopu to asi normálně pro lidi význam nemá, ale pro mě je jednodušší vyvíjet ve stejném prostředí jako cílová platforma.
« Poslední změna: 11. 10. 2010, 21:49:59 od Hynek (Pichi) Vychodil »
Proč se trápit, když máme Debian

Offline koljin

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 86
    • Zobrazit profil
Re: 32-bit | 64-bit
« Odpověď #10 kdy: 13. 10. 2010, 19:40:29 »
Tak já jsem zkusil 32bit, a wine+moje oblíbený hry funguje v pohodě... :) Takže u toho asi zatím zůstanu, dokud nebude novej PC, pak bude opět rozhodování :)