Autor Téma: ako to je zo 64bit systemom, install,...  (Přečteno 3196 krát)

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
ako to je zo 64bit systemom, install,...
« kdy: 07. 06. 2010, 22:02:47 »
Dobrý deň, linuxový 64bit systém som ešte nikdy neskúšal a zaujímalo by ma ako to tam funguje. Dajme tomu ked instalujem nejaky program z repozitarov tak vsetky programy su tam len 64bitove? Čo sa týka napríklad jadra, kebyže si chcem skompilovať nové tak treba nejaké 64bit zdrojáky skompilovať? alebo to isté aj u hocijakých programov kebyže si stiahnem len zdrojáky a chcem skompilovať.. Dik za rady
" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."

Offline Yontalcar

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 131
  • Semper fidelis
    • Zobrazit profil
  • Jabber: yontalcar@jabber.cz
Re: ako to je zo 64bit systemom, install,...
« Odpověď #1 kdy: 08. 06. 2010, 13:00:28 »
většina programů v repositářích je 64bitová (snad kromě wine)
zdrojáky jsou společné pro všechny architektury, většina jde na 64bitu zkompilovat
32bitové binárky jdou spustit, pokud je podpora 32bitových binárek zapnuta v konfiguraci kernelu (v repositářovém zapnutá je)
NB: ASUS X53U; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE4)

Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
Re: ako to je zo 64bit systemom, install,...
« Odpověď #2 kdy: 09. 06. 2010, 00:38:37 »
většina programů v repositářích je 64bitová (snad kromě wine)
zdrojáky jsou společné pro všechny architektury, většina jde na 64bitu zkompilovat
32bitové binárky jdou spustit, pokud je podpora 32bitových binárek zapnuta v konfiguraci kernelu (v repositářovém zapnutá je)

Dik za info, inak niečo som čítal na root.cz že sa chystá 64bit wine :)
" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."

Offline Yontalcar

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 131
  • Semper fidelis
    • Zobrazit profil
  • Jabber: yontalcar@jabber.cz
Re: ako to je zo 64bit systemom, install,...
« Odpověď #3 kdy: 09. 06. 2010, 01:40:13 »
jj, bohužel 64bit wine je ti k h****, když >90% programů, který jedou pomocí wine, jsou 32bitové
NB: ASUS X53U; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE4)

Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
Re: ako to je zo 64bit systemom, install,...
« Odpověď #4 kdy: 19. 09. 2010, 20:22:19 »
jj, bohužel 64bit wine je ti k h****, když >90% programů, který jedou pomocí wine, jsou 32bitové

Vsak ale myslim si ze ak si uz naisntalujem 64bit wine tak na nom spustim i 32 a 64bit programy
" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."

Offline koljin

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 86
    • Zobrazit profil
Re: ako to je zo 64bit systemom, install,...
« Odpověď #5 kdy: 09. 10. 2010, 13:40:38 »
Ahoj,

Kolik lidí tady používá 64bit systém? Já zatím vždycky používal 64bit distribuci, ale poslední dobou mám takový pocit, že jediné, co mi to přináší, je pár komplikací. Skype, flash, wine... je potřeba mít nakonec dvojí sadu knihoven, a hodně trpělivosti při zjišťování, proč co nechodí...

Teď v Sidovi se mi nějak nepodařilo rozběhat wine+staré oblíbené hry (moje podezření padlo kombinaci verzí wine a driverů) a chci spíš dělat něco pro mě užitečnýho, než to pořád ladit...

Co myslíte, neni lepší rezignovat a používat prostě 32bitový distro? Celkem o tom uvažuju... Má nebo měl tady někdo taky potíže s winem na 64bit Debianu a kartou od nvidie?

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.327
    • Zobrazit profil
  • Jabber: roman.hornik@jabber.cz
Re: ako to je zo 64bit systemom, install,...
« Odpověď #6 kdy: 09. 10. 2010, 14:25:58 »
Koljin > udělal jsem schválně anketu, je ve znamení Ďábla ;D: http://forum.debian-linux.cz/index.php/topic,666.0.html
Debian Sid 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel i5 3570
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: Lenovo IH61M
* RAM: 16GiB Deutsche Demokratische Republik 3