Autor Téma: S.T.A.L.K.E.R: Shadow of Chernobyl- problém s výkonem  (Přečteno 8615 krát)

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.387
    • Zobrazit profil
Nazdar,

abych to upřesnil, hra mi jde skvěle, ale asi po hodince jako by se snižoval výkon grafárny (viz. dole), kde mám před sebou víc objektů (např. svůj muniční sklad- stovky pistolí, samopalů, granátů, střelivo,...; abych to potom směnil za rubly ;D), kouše se to jako zablešenej pes. Jenže to nepřestane ani po restartu hry, ani po restartu X-ka, musím restartovat celej stroj, jinak mám z původních ~2000FPS (GLXgears) někdy ~1300FPS, jindy jenom ~1000FPS. Marně jsem hledal nějakej proces, kterej by to brzdil, žádnej jsem nenašel, ani z WINE nic neběželo, nic nezatěžuje CPU, teplota GPU je v normě (~60°C), jen ten výkon grafiky je až do restartu mašiny nízkej. Možná je zaprasená VRAM (512MiB; zpola sdílená), ale jak to zjistit? Nestalo se někomu z vás něco podobnýho?

Jinak:

GPU: NV 7300GS, 512MiB VRAM (ovladač nVIDIA 195.36; problém byl i u 256.25 i se starším kernelem)
CPU: Intel E2180 (2×2GHz)
RAM: 2×1GiB DDR2
OS:  Debian Sid (32-bit 2.6.32-5-686 SMP + ořezaný GNOME 2.30.0, bez kompozitního vykreslování)
S.T.A.L.K.E.R: Shadow of Chernobyl 1.0005 worldwide (1.0000 dělala to samý)
WINE 1.1.42
« Poslední změna: 05. 06. 2010, 02:08:50 od Roman Horník »
Debian Sid/Experimental 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel i5 3570
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: Lenovo IH61M
* RAM: 16GiB Deutsche Demokratische Republik 3 @ 1600MHz

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.387
    • Zobrazit profil
Re: S.T.A.L.K.E.R: Shadow of Chernobyl- problém s výkonem
« Odpověď #1 kdy: 05. 06. 2010, 02:09:10 »
Nikdo nic? :(
Debian Sid/Experimental 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel i5 3570
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: Lenovo IH61M
* RAM: 16GiB Deutsche Demokratische Republik 3 @ 1600MHz

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.387
    • Zobrazit profil
Re: S.T.A.L.K.E.R: Shadow of Chernobyl- problém s výkonem
« Odpověď #2 kdy: 12. 06. 2010, 11:23:35 »
To je divný, z ničeho nic to přestalo blbnout  :-\


Jo a dokončeno  8)

- - -
« Poslední změna: 12. 06. 2010, 11:27:38 od Roman Horník »
Debian Sid/Experimental 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel i5 3570
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: Lenovo IH61M
* RAM: 16GiB Deutsche Demokratische Republik 3 @ 1600MHz

Offline Rovano

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 15
    • Zobrazit profil
Re: S.T.A.L.K.E.R: Shadow of Chernobyl- problém s výkonem
« Odpověď #3 kdy: 13. 06. 2010, 18:28:15 »
Tohle pozoruju asi od podzimu s Ubuntu i na Debianu. Mám Atinu jak jistě víš. Prvně mám glxgears 2100 a potom to klesne o 1000 třeba. Díky tobě teď vím, že se to děje napříč spektrem a že to není věc ovladače gpu. Před pár dny jsem aktualizoval Mesu a Xka na experimentální verze odkudsi a přestalo to a dokonce se zvedl výkon na 2500. Trvale.

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.387
    • Zobrazit profil
Re: S.T.A.L.K.E.R: Shadow of Chernobyl- problém s výkonem
« Odpověď #4 kdy: 13. 06. 2010, 19:20:18 »
Já měl tak před rokem v GLXGears cca 2100 FPS, ale postupem času se díky novějším a novějším ovladačům její výkon v GLXGears snížil až na dosavadních cca 1950 FPS, ale na druhou stranu, jinde se výkon grafiky zvětšil.
Stačí porovnat třeba toho Stalkera s ovladačem 173.xx a 256.xx- rozdíl je vidět, na nejnovějším ovladači (beta) je hra o něco hratelnější.
Debian Sid/Experimental 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel i5 3570
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: Lenovo IH61M
* RAM: 16GiB Deutsche Demokratische Republik 3 @ 1600MHz

Offline Ota Trkola

  • Administrátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.279
    • Zobrazit profil
  • Jabber: otas.pe@jabbim.cz
Re: S.T.A.L.K.E.R: Shadow of Chernobyl- problém s výkonem
« Odpověď #5 kdy: 13. 06. 2010, 20:03:14 »
glxgears bych nepovažoval za něco, čím porovnávat výkon grafiky. Viz můj výpis, prostě si tam zobrazíš co potřebuješ...

Kód: [Vybrat]
otas@otas-desktop:~$ glxgears
7079 frames in 5.0 seconds = 1414.523 FPS
7443 frames in 5.0 seconds = 1488.562 FPS
7433 frames in 5.0 seconds = 1486.560 FPS
7429 frames in 5.0 seconds = 1485.778 FPS
7438 frames in 5.0 seconds = 1487.566 FPS
13877 frames in 5.0 seconds = 2775.353 FPS
14745 frames in 5.0 seconds = 2948.857 FPS
14820 frames in 5.0 seconds = 2963.854 FPS
14804 frames in 5.0 seconds = 2960.759 FPS
14609 frames in 5.0 seconds = 2921.700 FPS
5721 frames in 5.0 seconds = 1144.003 FPS
3909 frames in 5.0 seconds = 781.660 FPS
3992 frames in 5.0 seconds = 798.352 FPS
4675 frames in 5.0 seconds = 934.947 FPS
5120 frames in 5.0 seconds = 1023.988 FPS
Debian Sid Gnome 64bit
Debian Buster Xfce 64bit


Návod na Netinst instalaci

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.387
    • Zobrazit profil
Re: S.T.A.L.K.E.R: Shadow of Chernobyl- problém s výkonem
« Odpověď #6 kdy: 13. 06. 2010, 21:19:14 »
To jsi měnil velikost okna GLXgears? :)
Debian Sid/Experimental 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel i5 3570
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: Lenovo IH61M
* RAM: 16GiB Deutsche Demokratische Republik 3 @ 1600MHz

Offline Rovano

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 15
    • Zobrazit profil
Re: S.T.A.L.K.E.R: Shadow of Chernobyl- problém s výkonem
« Odpověď #7 kdy: 16. 06. 2010, 20:17:18 »
Včera a dneska mi přitekli nějaké aktualizace zdánlivě nesouvisející s grafikou a najednou mám ve hře 9-20fps. Ach jo.

Offline Ota Trkola

  • Administrátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.279
    • Zobrazit profil
  • Jabber: otas.pe@jabbim.cz
Re: S.T.A.L.K.E.R: Shadow of Chernobyl- problém s výkonem
« Odpověď #8 kdy: 16. 06. 2010, 20:27:54 »
Co máš vůbec za Debian? Lenny, Squeeze, Sid?
Debian Sid Gnome 64bit
Debian Buster Xfce 64bit


Návod na Netinst instalaci

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.387
    • Zobrazit profil
Re: S.T.A.L.K.E.R: Shadow of Chernobyl- problém s výkonem
« Odpověď #9 kdy: 16. 06. 2010, 20:54:48 »
Včera a dneska mi přitekly nějaké aktualizace zdánlivě nesouvisející s grafikou a najednou mám ve hře 9-20fps. Ach jo.
Založ topic a my to vyřešíme  8)
Debian Sid/Experimental 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel i5 3570
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: Lenovo IH61M
* RAM: 16GiB Deutsche Demokratische Republik 3 @ 1600MHz

Offline Rovano

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 15
    • Zobrazit profil
Re: S.T.A.L.K.E.R: Shadow of Chernobyl- problém s výkonem
« Odpověď #10 kdy: 17. 06. 2010, 12:55:52 »
Měl jsem Sida. Rozhod jsem se k drastickému kroku a přelil to na Experimental  ;D Už je to ok, ale sou jiný trable. Založím vlákno  :)

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.387
    • Zobrazit profil
Re: S.T.A.L.K.E.R: Shadow of Chernobyl- problém s výkonem
« Odpověď #11 kdy: 17. 06. 2010, 18:59:41 »
Vydání Experimental de facto neexistuje, je to jen repo s několika málo pokusnejma králíkama, z nichž celý distro nepostavíš.
Debian Sid/Experimental 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel i5 3570
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: Lenovo IH61M
* RAM: 16GiB Deutsche Demokratische Republik 3 @ 1600MHz

Offline Ota Trkola

  • Administrátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.279
    • Zobrazit profil
  • Jabber: otas.pe@jabbim.cz
Debian Sid Gnome 64bit
Debian Buster Xfce 64bit


Návod na Netinst instalaci

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.387
    • Zobrazit profil
Re: S.T.A.L.K.E.R: Shadow of Chernobyl- problém s výkonem
« Odpověď #13 kdy: 17. 06. 2010, 20:18:27 »
Á jó! ;D
Debian Sid/Experimental 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel i5 3570
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: Lenovo IH61M
* RAM: 16GiB Deutsche Demokratische Republik 3 @ 1600MHz

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.387
    • Zobrazit profil
Re: S.T.A.L.K.E.R: Shadow of Chernobyl- problém s výkonem
« Odpověď #14 kdy: 29. 06. 2010, 00:03:17 »
Heh, možná jsem na to kápnul, pravděpodobně znám viníka.
Teď jsem pařil docela dlouho, zdolal jsem laboratoře X18 a X16, potom jsem to típnul a GLXGears hlásilo to samý, co před spuštěním hry.
Pak jsem to spustil znovu, chvilku jsem hrál, ale tlačil mne včerejší oběd, tak jsem si šel vyprázdnit jitrnice. Vrátím se a obrazovka šedá (moje LCD neumí černou)- gnome-screensaver. Znovu jsem začal hrát a ejhle, už se to kousalo jak buzeranti pod Petřínem, i GLXGears hlásily jen něco kolem 1300FPS. Takže to zatím vidím na GLXGears.
Debian Sid/Experimental 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel i5 3570
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: Lenovo IH61M
* RAM: 16GiB Deutsche Demokratische Republik 3 @ 1600MHz