Autor Téma: modprobe speedstep_centrino  (Přečteno 3417 krát)

Offline hasty

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 8
    • Zobrazit profil
modprobe speedstep_centrino
« kdy: 15. 12. 2009, 01:21:19 »
Zdravim,
mam lennyho (2.6.26) z desktop cd, instalovaneho bez zrkadiel. V podstate je to desktop-nb zaklad.
Lenny bezi na HP pavilion zt3000, pentium M 1,7Ghz (Dothan).

Problem je v tom, ze mi nejde skalovanie CPU (ide stale na 1,7Ghz). Ako na to? Mate nejake skusenosti?

Nasiel som cez googla navod, kde sa pise, ze treba pouzit patch na kernel (navod pre staru verziu kernelu 2.6.8 ).
Samozrejme patchnuty kernel treba kompilovat...
Bojim sa, ze zle prebehne patch a kompilacia. Bol by som nerad, keby dany kernel "odfajcil" CPU.
V kompilacii som zaciatocnik a nemam to dobre nastudovane... Ano, navodov je vela, ale robit nieco o com mam hmlistu predstavu...

V podstate ten patch prida do speedstep-centrino.c tabulku frekvencii pre dothan cpu.
Nechce sa mi verit, ze by to vo verzii kernelu 2.6.26 nebolo poriesene elegantnejsie.

btw:
Kód: [Vybrat]
stardust:/home/hasty# modprobe speedstep_centrino
FATAL: Error inserting speedstep_centrino (/lib/modules/2.6.26-2-686/kernel/arch/x86/kernel/cpu/cpufreq/speedstep-centrino.ko): Device or resource busy

Za kazdu radu vopred Vdaka.

Offline nettezzaumana

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 43
  • skill :: LoLíííííkkk
    • Zobrazit profil
Re: modprobe speedstep_centrino
« Odpověď #1 kdy: 15. 12. 2009, 12:31:11 »
ad.1) kernel 2.6.26 je dost starej, takze to tam byt nemusi
ad.2) imho mi pripada nejrozumejsi naistalovat si kernel z testing/unstable
ad.3) over, ze ti prepinani frekvenci *skutecne nebezi .. moznosti je mnoho, napr. /sys

Offline hasty

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 8
    • Zobrazit profil
Re: modprobe speedstep_centrino
« Odpověď #2 kdy: 15. 12. 2009, 13:11:13 »
1. skusal som kernel 2.6.30-bpo.2-686 z backportu pre lennyho = ziadna zmena, to iste.
2. asi skusim aj to....povodne som xcel co najviac stable debiana...
3. zatial urcite nebezi. Je to aj pocut, ventilator chladi, chladi, chladi. Info z cpufreq-info su relevantne, nie?


Offline nettezzaumana

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 43
  • skill :: LoLíííííkkk
    • Zobrazit profil
Re: modprobe speedstep_centrino
« Odpověď #3 kdy: 15. 12. 2009, 14:57:14 »
ukaz prosim vystup z:

cat /proc/cpuinfo
find /sys | grep governor

Offline hasty

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 8
    • Zobrazit profil
Re: modprobe speedstep_centrino
« Odpověď #4 kdy: 15. 12. 2009, 19:46:34 »
hasty@stardust:~$ cat /proc/cpuinfo
Kód: [Vybrat]
processor : 0
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 6
model : 13
model name : Intel(R) Pentium(R) M processor 1.70GHz
stepping : 6
cpu MHz : 1700.000
cache size : 2048 KB
fdiv_bug : no
hlt_bug : no
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 2
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr mce cx8 sep mtrr pge mca cmov clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss tm pbe up bts est tm2
bogomips : 3389.21
clflush size : 64
power management:

hasty@stardust:~$ find /sys | grep governor
Kód: [Vybrat]
/sys/devices/system/cpu/cpuidle/current_governor_ro
/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor
/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_governors

stardust:/home/hasty# cpufreq-info
Kód: [Vybrat]
cpufrequtils 004: cpufreq-info (C) Dominik Brodowski 2004-2006
Report errors and bugs to cpufreq@lists.linux.org.uk, please.
analyzing CPU 0:
  driver: acpi-cpufreq
  CPUs which need to switch frequency at the same time: 0
  hardware limits: 600 MHz - 1.70 GHz
  available frequency steps: 1.70 GHz, 1.40 GHz, 1.20 GHz, 1000 MHz, 800 MHz, 600 MHz
  available cpufreq governors: userspace, powersave, conservative, ondemand, performance
  current policy: frequency should be within 1.70 GHz and 1.70 GHz.
                  The governor "performance" may decide which speed to use
                  within this range.
  current CPU frequency is 1.70 GHz (asserted by call to hardware).
  cpufreq stats: 1.70 GHz:86.11%, 1.40 GHz:4.98%, 1.20 GHz:0.00%, 1000 MHz:7.63%, 800 MHz:0.00%, 600 MHz:1.27%  (16)

Btw, postupoval som podla navodu:http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=248867

Vratim sa k sucasnemu stavu.

Nahodil som kernel 2.6.30 z testingu. Vsimol som si, ze ked nb bezi na bateriu a nepracujem na nom,
tak skalovanie funguje. Cca po 15 min. ide cpu na 600Mhz.
Ak zapojim nb do el. siete, tak frekvencia cpu skoci na 1,7Ghz a neda sa menit.
Idealne by bolo, aby sa cpu skalovalo vzdy a pruznejsie.
Ked som na tom nb mal winxp+NHC, tak NHC skaloval pruznejsie a tlacil frekvenciu vzdy dolu. Podobne to bolo aj na ubuntu.


Offline Yontalcar

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 131
  • Semper fidelis
    • Zobrazit profil
  • Jabber: yontalcar@jabber.cz
Re: modprobe speedstep_centrino
« Odpověď #5 kdy: 15. 12. 2009, 20:21:23 »
speedstep_centrino je deprecated, měl by se používat modul acpi-cpufreq(který tam máš nahraný)
zkus si pořídit nějaký applet na změnu frekvence CPU
nebo zkus změnit v /etc/init.d/cpufrequtils řádek, kde je specifikovaný GOVERNOR na
Kód: [Vybrat]
GOVERNOR="ondemand"
NB: ASUS X53U; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE4)

Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

MartenP

  • Host
Re: modprobe speedstep_centrino
« Odpověď #6 kdy: 15. 12. 2009, 21:43:41 »
Vzhledem  tomu, že to budeš provozovat na notebooku, bych si pohrál s laptop mode a pořádně ho nastavil. Umí i automaticky měnit CPU governor dle napájecí situace. Pak už nepotřebuješ žádný applet či power manager, neboť vše zastane LM. Pěkná věc, kterou doporučuji.

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
Re: modprobe speedstep_centrino
« Odpověď #7 kdy: 15. 12. 2009, 22:27:39 »
Zdravim zo škálovaním mam aj ja problem, takisto debian stable 2.6.26 ale notebok hp pavilion dv-1040ec
Kód: [Vybrat]
debian:/home/erino72# cat /proc/cpuinfo
processor : 0
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 6
model : 23
model name : Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU     P7350  @ 2.00GHz
stepping : 6
cpu MHz : 2000.000
cache size : 3072 KB
physical id : 0
siblings : 2
core id : 0
cpu cores : 2
apicid : 0
initial apicid : 0
fdiv_bug : no
hlt_bug : no
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 10
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts pni monitor ds_cpl est tm2 ssse3 cx16 xtpr sse4_1 lahf_lm
bogomips : 3994.00
clflush size : 64
power management:

processor : 1
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 6
model : 23
model name : Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU     P7350  @ 2.00GHz
stepping : 6
cpu MHz : 2000.000
cache size : 3072 KB
physical id : 0
siblings : 2
core id : 1
cpu cores : 2
apicid : 1
initial apicid : 1
fdiv_bug : no
hlt_bug : no
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 10
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts pni monitor ds_cpl est tm2 ssse3 cx16 xtpr sse4_1 lahf_lm
bogomips : 3989.97
clflush size : 64
power management:

Dal som si nejaky aplet do panelu taky isty ako som mal na ubuntu, mozem si tam vybrat ci chcem 800,1600,2000mhz ale po kliknuti sa nic neudeje :)
Neskusal som ci to funguje s baterkou ako spominal hasty, pretoze ho pouzivam ako desktop bez baterky.
" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."

Offline hasty

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 8
    • Zobrazit profil
Re: modprobe speedstep_centrino
« Odpověď #8 kdy: 16. 12. 2009, 09:56:39 »
Vdaka za rady...podarilo sa mi spustit to skalovanie.

Probmlem bol v tom, ze som nemal nastavene konstanty MAX_SPEED a MIN_SPEED v /etc/init.d/cpufrequtils
V mojom pripade su to tieto hodnoty:
Kód: [Vybrat]
hasty@stardust:~$ cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_frequencies
1700000 1400000 1200000 1000000 800000 600000

tj.:

Kód: [Vybrat]
MAX_SPEED="1700000"
MIN_SPEED="600000"

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
Re: modprobe speedstep_centrino
« Odpověď #9 kdy: 16. 12. 2009, 17:25:33 »
Dik za radu Hasty, vyriesilo to aj moj problem ;)
" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."