Autor Téma: hp-pavilion dv7-1040 problem s jack konektorom  (Přečteno 3849 krát)

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
hp-pavilion dv7-1040 problem s jack konektorom
« kdy: 13. 12. 2009, 14:42:35 »
Zdravím, mám problem na tomto notebooku s pripojením reproduktorov 5.1, po pripojeni reproduktorov hra zvuk stale z noteboku, In windows works fine :) Mám Debian Lenny, 2.6.26-686

Kód: [Vybrat]
erino72@debian:~$ lspci
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 03)
" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
Re: hp-pavilion dv7-1040 problem s jack konektorom
« Odpověď #1 kdy: 30. 10. 2010, 01:17:46 »
Dobry vecer, dnes som si instaloval testing, a znova som si chcel vypocut zvuk cez moje externe reproduktory, situacia je asi takato:
Po nainstalovani debiana mi nikdy nejde zvuk, ale davnejsie som vygooglil taketo nastavenia:

Kód: [Vybrat]
nano /etc/modprobe.d/alsa-base:

options snd-hda-intel model=3stack-dig
options snd-hda-intel enable_msi=1
options snd-hda-intel single_cmd=1

vzdy ked to tam pridam zvuk mi ide, mikrofon cez skype tiez, ale ked pripojim jack konektor do notebooku tak stale hra hudba z notebooku. Neviete ako by som mohol vyriesit problem?
" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."

Offline koljin

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 86
    • Zobrazit profil
Re: hp-pavilion dv7-1040 problem s jack konektorom
« Odpověď #2 kdy: 30. 10. 2010, 01:38:05 »
Ahoj,

Zkontroluj, jestli máš nainstalovaný tyhle balíčky
Kód: [Vybrat]
alsa-base
alsa-utils

Já třeba používám celkem minimální instalaci, a tam ani jeden balíček není a bez toho to dělá problémy. S nima už to běhá v pohodě (jinak, je potřeba po nainstalování zavést nebo reloadnout asi nějaký moduly,  aby se projevila změna, já to teda dycky řešim restartem :D)

Pokud je máš, tak nevim... Já měl kdysi problém, že po připojení repro přes jack mi hrálo obojí, jak notebook tak repro, místo toho, aby se zvuk v notebooku vypnul. To bylo způsobený starejma driverama, teď už je vše ok - takže jak novej je ten počítač (i když na testingu by s tim problém bejt neměl) ? Další věc, jak ten šestikanálovej výstup realizuješ? Normálně použiješ díry pro repro, mikrofon a line-in? Nemusí se pak něco dál nastavovat např. v aplikaci, kde to přehráváš? Protože já když chci nastavit výstup třeba digitálně přes hdmi, tak musim v konkrétní aplikaci vybrat správný nastavení, jinak mi to hraje furt z notebooku...

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
Re: hp-pavilion dv7-1040 problem s jack konektorom
« Odpověď #3 kdy: 30. 10. 2010, 01:55:32 »
Systém hlási že tieto balíky sú už nainštalované :)
Instalaciu som robil podla návodu z tohto fóra, myslim si že sa mi minimalistickosť podarila :D
No takto, napr od ubuntu 9.10 podporuje moj notebook a ide tam zvuk hned od spustenia, na debiane nie, a takisto mi tam ide aj ten jack,
Mám tu tri: mikrofon,"nevim",sluchatka , v tom strednom mi to na ubuntu/win fungovalo rovnako ako v tretom konektore
" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."

Offline koljin

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 86
    • Zobrazit profil
Re: hp-pavilion dv7-1040 problem s jack konektorom
« Odpověď #4 kdy: 30. 10. 2010, 19:29:12 »
...

No a nepamatuješ si náhodou verzi alsa ovladačů, na kterejch ti to v ubuntu jelo? A jak je ten notebook starej? (sem línej to googlit :D). Jo a když chceš výstup ne 5.1, ale obyč dva reproduktory přes jack (díra na sluchátka), tak to ti taky nefunguje?

Těžko říct, už mi přijde divný, že si něco někam musel psát... prostě zvuk má jet hned po nainstalování alsa-base a alsa-utils (teda, aspoň na asi... čtyřech počítačích tušim, kde sem to zkoušel, to tak bylo... takže žádnej expert na to teda nejsem :D). Pak, když to nebude starou verzí alsa ovladače, ale nějakym nastavenim, už ti můžu poradit jenom googlení a googlení konkrétně tvýho typu zvukovky/notebooku a debianu, i když to už si určitě dělal... Někdy ale člověk na takový informace narazí až časem, takže - keep googling! :D
« Poslední změna: 30. 10. 2010, 19:30:29 od koljin »

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
Re: hp-pavilion dv7-1040 problem s jack konektorom
« Odpověď #5 kdy: 02. 11. 2010, 00:23:34 »
...

No a nepamatuješ si náhodou verzi alsa ovladačů, na kterejch ti to v ubuntu jelo? A jak je ten notebook starej? (sem línej to googlit :D). Jo a když chceš výstup ne 5.1, ale obyč dva reproduktory přes jack (díra na sluchátka), tak to ti taky nefunguje?

Těžko říct, už mi přijde divný, že si něco někam musel psát... prostě zvuk má jet hned po nainstalování alsa-base a alsa-utils (teda, aspoň na asi... čtyřech počítačích tušim, kde sem to zkoušel, to tak bylo... takže žádnej expert na to teda nejsem :D). Pak, když to nebude starou verzí alsa ovladače, ale nějakym nastavenim, už ti můžu poradit jenom googlení a googlení konkrétně tvýho typu zvukovky/notebooku a debianu, i když to už si určitě dělal... Někdy ale člověk na takový informace narazí až časem, takže - keep googling! :D

v ubuntu mi to slo na tej iste verzii ako je v debianu :-D, vo verziach ubuntu starsich ako 9.10 a debian 5, bolo potrebne hodit tie riadky co som hore pisal a slo to, aj mikrofon, ale ked to tam hodim teraz akurat tak ide zvuk a nejdu mi konektory na pripajanie externeho mikrofonu a reproduktorov, par dni dozadu som s kamosom skusal skype, ja som ho pocul dobre ale on pocul moj hlas tak ako keby strasne chrčal,mozno asi zacinam tusit kde moze byt problem, pri googleni som nieco nasiel ze debian presol na nejaky novy pci subsystem alebo co to je a na to som prisiel tym ze mi pri starte vypisuje
Kód: [Vybrat]
"BAR 6: no parent found for of device" a neviem ako to odstranit :(

Myslite ze by som mal k tomu nainstalovat aj pulseaudio?
« Poslední změna: 02. 11. 2010, 00:27:20 od Erich "Erino72" Stark »
" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."

Offline koljin

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 86
    • Zobrazit profil
Re: hp-pavilion dv7-1040 problem s jack konektorom
« Odpověď #6 kdy: 02. 11. 2010, 20:06:19 »
Kód: [Vybrat]
"BAR 6: no parent found for of device"

Tuhle nebo podobnou hlášku dostávám při bootu taky. A taky něco s local-premount nebo co. Ale zdá se, že mi všechno chodí,
tak to neřešim :D

Myslite ze by som mal k tomu nainstalovat aj pulseaudio?

Já za sebe můžu říct, že zkušenosti s pulseaudio mám jen špatný :) Je to způsobený asi tim, že do mandrivy, kterou
sem kdysi používal, ho prostě plácli jen tak jak je, a nic nechodilo, a já se toho horko těžko zbavoval... Nějak mě ale nenapadá, jak by ti mohlo pomoct.

Funguje ti aspoň jack výstup na dva reproduktory/sluchátka? A vstup z mikrofonu? (to že byl blbě slyšet může bejt problém skype, mikrofon otestuj pomocí arecord, a nezapomeň si to v alsamixeru správně nastavit)

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
Re: hp-pavilion dv7-1040 problem s jack konektorom
« Odpověď #7 kdy: 02. 11. 2010, 22:21:48 »
Kód: [Vybrat]
"BAR 6: no parent found for of device"

Tuhle nebo podobnou hlášku dostávám při bootu taky. A taky něco s local-premount nebo co. Ale zdá se, že mi všechno chodí,
tak to neřešim :D

Myslite ze by som mal k tomu nainstalovat aj pulseaudio?

Já za sebe můžu říct, že zkušenosti s pulseaudio mám jen špatný :) Je to způsobený asi tim, že do mandrivy, kterou
sem kdysi používal, ho prostě plácli jen tak jak je, a nic nechodilo, a já se toho horko těžko zbavoval... Nějak mě ale nenapadá, jak by ti mohlo pomoct.

Funguje ti aspoň jack výstup na dva reproduktory/sluchátka? A vstup z mikrofonu? (to že byl blbě slyšet může bejt problém skype, mikrofon otestuj pomocí arecord, a nezapomeň si to v alsamixeru správně nastavit)

Tak v ubuntu je tusim default pulse audio a tiez ho uz dali aj do kubuntu, tam bolo nieco ine predtym, vyzera to byt uz odladenejsie ako niekedy, praveze vystup mi nefunguje a problem by som nedaval na skype, i kdyz.. :D skusim nainstalovat pulseaudio a dam vediet ked tak, pri najhorsom odisntalujem :)



EDIT: nainstaloval som pulse audio a moj problem s mikrofonom je vyrieseny! :)
Trochu sa mi vyriesil aj "jack problem", ked pri starte systemu do jacku zasuniem konektor na reproduktory tak po starte systemu funguju ale zas nehraju tie integrovane ked ich odpojim, a zase ked sa zapina system bez nich tak v systeme mi idu len tie integrovane a na zapojenie jacku nereaguje zvuk...
« Poslední změna: 03. 11. 2010, 11:18:20 od Erich "Erino72" Stark »
" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."