Autor Téma: boot error  (Přečteno 3919 krát)

Offline johnnycage

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 90
    • Zobrazit profil
boot error
« kdy: 30. 10. 2009, 10:13:51 »
Zdravim.

Uz dlhsiu dobu pouzivam na desktope Debian Testing. Na desktope som s nim bol spokojny, tak som si ho nainstaloval aj na notebook. Tu som tak isto spokojny, avsak dost casto sa mi stava jedna vec. Pri bootovani mi obcas, neviem z akeho dovodu, vypise taketo veci:

Kód: [Vybrat]
Containing the directory dir:
            mount --make-rshared dir
            mount --make-rslave dir
            mount --make-rprivate dir
            mount --make-runbindable dir
A device can be given by name, say /dev/hda1 or /dev/cdrom,
or by label, using -L label or by uuid, using -U uuid.
Other options: [-nfFrsvw] [-o options] [-p passwdfd].
For many more details, say man 8 mount.
Settings the system clock.
Cannot access the Hardware Clock via any known method.
Use the --debug option to see the details of our search for an access method.
Unable to set System Clock to: Fri Oct 30 10:21:24 CET 2009 ... [color=orange](warning).[/color]
Cleaning up ifupdown ...
Loading kernel modules ... done.
Checking file systems ... fsck from util-linux-ng 2.16.1
fsck.ext3: Unable to resolve 'UUID=a72d9fb5-cd79-4ff8-a153-cd12309655db.
fsck died with exit status 8
[color=red]failed (code 8).[/color]
File system check failed. A log is being saved in /var/log/fsck/checkfs if that
location is writable. Please repair file system manually ... [color=red]failed![/color]
A maintenance shell will now be started. CONTROL-D will terminate this shell and
resume system boot. ... [color=orange](warning).[/color]
Give root password for maintenance
(or type Control-D to continue):

- zadam rootovske heslo a uz som akoby normalne v konzole:

Kód: [Vybrat]
Lenovo:~#
- tu zadam fsck a zacne pisat taketo veci:

Kód: [Vybrat]
fsck from util-linux-ng 2.16.1
e2fsck 1.41.9 (22-Aug-2009)
Superblock last mount time (Fri Oct 30 10:21:23 2009,
          now=Fri Oct 30 09:33:03 2009) is in the future.
Fix<y>?

- zadam y a pokracuje:

Kód: [Vybrat]
/dev/sda5 contains a file system with errors, check forced.
Pass 1: Checking inodes, blocks, and sizes
Pass 2: Checking directory structure
Pass 3: Checking directory connectivity
Pass 4: Checking reference counts
Pass 5: group summary information

/dev/sda5: ***** FILE  SYSTEM  WAS  MODIFIED *****
/dev/sda5: ***** REBOOT  LINUX *****
/dev/sda5: 170520/3276800 files (1,5% non Contiguous), 1646853/13100999 blocks
Lenovo:~#

- uz zadam len reboot, system sa restartne a normalne nabootuje.

Tu je vypis hore spomenuteho /var/log/fsck/checkfs:

Kód: [Vybrat]
Log of fsck -C -R -A -a
Fri Oct 30 09:38:27 2009

fsck from util-linux-ng 2.16.1
/dev/sda6: clean, 25365/13107200 files, 16695475/52406030 blocks

Fri Oct 30 09:38:27 2009
----------------

Este dodam nejake info o systeme a hardware:
OS: Debian Testing, Kernel 2.6.30-1-686
Notebook: Lenovo G550 bez OS, http://www.lenovoonline.sk/lenovo-g550-t4200-15-6-hd-c-4gb-320gb-hdd-gma4500-dvdrw-bth-vihp-p1327
OS: Debian Testing 64bit, Kernel 2.6.39, GNOME 2.30.2
NB: Lenovo G550, Intel Pentium Dual-Core T4200 2.0GHz, RAM 3GB 1066MHz, WD 320GB, Intel GMA X4500 256MB

Offline Petr

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 53
    • Zobrazit profil
    • Kulturistika, posilování
Re: boot error
« Odpověď #1 kdy: 07. 11. 2009, 16:17:32 »
To není žádná chyba, jenom tě to přepnulo do jednouživatelského režimu. Máš dvě možnosti. Buď ctrl+d a proběhne znova reboot s kontrolou disku automaticky nebo zadáš root heslo a fsck /dev/sda1. Tohle stává při nekorektním vypnutí.
Nic není zadarmo a vše souvisí se vším.

MartenP

  • Host
Re: boot error
« Odpověď #2 kdy: 09. 11. 2009, 13:59:02 »
Mohu potvrdit, že na obou strojích (Lenovo a HP), které spravuji, se toto stává pravidelně, a to nejsou nijak násilně vypínány. Na mém Thinkpadu se to stává dokonce tak ob jedno bootování čili celkem často. Docela mě to trápí a frustruje. Byl bych velice vděčen za jakoukoliv radu.

Offline nazir

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 141
  • S.N.A.F.U.
    • Zobrazit profil
  • Jabber: nazir@jabber.cz
Re: boot error
« Odpověď #3 kdy: 09. 11. 2009, 15:13:59 »
V životě jsem se s tím nesetkal ani na desktopech, ani na svém thinkpadu (w500) a aceru (aspire 5024WLMi)...
Všude používám ext3 (krom ext2 na /boot), amd64 squeeze.  Je ale fakt, že nepoužívám UUID.

Offline Petr

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 53
    • Zobrazit profil
    • Kulturistika, posilování
Re: boot error
« Odpověď #4 kdy: 09. 11. 2009, 18:42:39 »
Divný, ale zkus mrknout sem a vyzkoušet to.
http://www.debian.co.il/2008/02/fsck-on-boot/
Nic není zadarmo a vše souvisí se vším.

MartenP

  • Host
Re: boot error
« Odpověď #5 kdy: 09. 11. 2009, 19:50:09 »
Díky, ale nepomohlo to, hned při dalším bootu to udělalo znovu. Už jsem se ale rozhodl, že končím s experimentováním a dám tam vyladěného Lennyho, kde se podobné věci snad nestanou. Neaktuálnost mi asi vadit nebude, hlavně, když to pofunguje a bude na to spolehnutí.

Offline Petr

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 53
    • Zobrazit profil
    • Kulturistika, posilování
Re: boot error
« Odpověď #6 kdy: 09. 11. 2009, 20:29:56 »
škoda, taky jedu na squeeze a je to ok. Zřejmě si to myslí, že se disk nekoretně odpojuje...možná bug
Nic není zadarmo a vše souvisí se vším.

MartenP

  • Host
Re: boot error
« Odpověď #7 kdy: 10. 11. 2009, 00:51:55 »
Tak zhruba hotovo a naprostá spokojenost. Vše je rychlé, rock-stabilní a ani ne tak moc zastaralé, jak jsem si myslel. Mám jen jeden malý problémek.

Při startu na mě vybafne chybová hláška asi tak nějak (pokud mě paměť neklame):
Kód: [Vybrat]
thinkpad_acpi: Please move the hotkey=enable module parameter. Hotkeys are always enabled.
Copak bych s tím měl vyvést? Našel jsem jen soubor /etc/modprobe.d/thinkpad_acpi.modprobe a ten obsahuje toto:
Kód: [Vybrat]
# The thinkpad_acpi module can be configured to generate ACPI events for certain
# hotkey (Fn+*) presses. This often happens in addition to the usual function,
# e.g. bluetooth hotkey (Fn+F5) off means: no acpi event, but bluetooth still
# switches on and off.

# bits   -- hotkey: usual function
# 0x0001 -- Fn+F1 : -
# 0x0002 -- Fn+F2 : lock screen
# 0x0004 -- Fn+F3 : blank screen
# 0x0008 -- Fn+F4 : suspend to ram
# 0x0010 -- Fn+F5 : switch bluetooth
# 0x0020 -- Fn+F6 : -
# 0x0040 -- Fn+F7 : switch display
# 0x0080 -- Fn+F8 : toggle display expansion
# 0x0100 -- Fn+F9 : eject from dock
# 0x0200 -- Fn+F10: -
# 0x0400 -- Fn+F11: -
# 0x0800 -- Fn+F12: hibernate
# 0x1000 -- Fn+Backspace
# 0x2000 -- Fn+Ins
# 0x4000 -- Fn+Del
# 0x8000 -- Fn+Pos1 / Fn+Home: brightness up

# examples:
# 0xffff -- enable all possible hot keys
# 0xffef -- enable all except Fn+F5
# 0xff9f -- enable all except Fn+F6 and Fn+F7 (default)
# 0x080c -- enable only Fn+F3, Fn+F4 and Fn+F12
# 0x0000 -- disable all possible hot keys

# We pass a bit more in case there are more buttons. :-)

options thinkpad_acpi hotkey=enable,0xffffbf experimental=1



EDIT: Tak vyřešeno. V té chybové hlášce totiž není "move", ale "remove" :D Takže jsem to ve zmíněném souboru zakomentoval a je po všem.
« Poslední změna: 10. 11. 2009, 11:34:01 od Márten »

Offline Jakub Lucký

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 198
    • Zobrazit profil
    • Skautský oddíl CXL - Praha 4
Re: boot error
« Odpověď #8 kdy: 27. 01. 2010, 22:32:53 »
Citace
Superblock last mount time (Fri Oct 30 10:21:23 2009,
          now=Fri Oct 30 09:33:03 2009) is in the future.

máte očividně problém se systémovým časem, možná vám BIOS vrací při bootu čas zpátky... Nemíváte rozházený čas?

Když vám příště toto udělá, zadejte rootovské heslo, zadejte příkaz date a zkontrolujte, zda nemáte divný čas
Developers, developers, developers, developers, developers!