Autor Téma: Upgrade biosu  (Přečteno 2670 krát)

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
Upgrade biosu
« kdy: 06. 09. 2009, 11:30:03 »
Zdravim, zaujimalo by ma ci je realne upgradnut bios na mojom notebooku cez linux? mam HP
Kebyze to skusim cez wine slo by to? Alebo je aj iny sposob. Dik za rady.
" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."

Offline Petr Krčmář

  • Administrátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 448
    • Zobrazit profil
    • Debian-linux.cz
Re: Upgrade biosu
« Odpověď #1 kdy: 06. 09. 2009, 17:49:54 »
BIOS se updatuje pomocí DOSovských utilitek. Nikdy jsem neviděl jiný způsob (nevylučuji ale, že existuje). Žádný rozumný emulátor (tedy DosBOX) ten software nepustí přímo k hardware, aby bylo možno přepisovat BIOS. Doporučuji nastartovat FreeDOS třeba z diskety nebo z jiného zařízení a udělat to v něm. Zrovna asi před půl hodinou jsem známému flešoval BIOS a použil jsem k tomu disketu. Nějaké doma měl :-D.

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
Re: Upgrade biosu
« Odpověď #2 kdy: 06. 09. 2009, 18:21:35 »
BIOS se updatuje pomocí DOSovských utilitek. Nikdy jsem neviděl jiný způsob (nevylučuji ale, že existuje). Žádný rozumný emulátor (tedy DosBOX) ten software nepustí přímo k hardware, aby bylo možno přepisovat BIOS. Doporučuji nastartovat FreeDOS třeba z diskety nebo z jiného zařízení a udělat to v něm. Zrovna asi před půl hodinou jsem známému flešoval BIOS a použil jsem k tomu disketu. Nějaké doma měl :-D.

No cakal som inu odpoved, teda pre mna vyhodnejsiu :-D , a inak diskety uz nemam a na noteboku nemam ani taku mechaniku :-D skusim ho najst a hodit na CD..
Pomocou jakych prikazov by som spustil ten exe subor?
" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."

Offline eXt_r33m

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 69
  • skill :: aggressive-newbie
    • Zobrazit profil
Re: Upgrade biosu
« Odpověď #3 kdy: 06. 09. 2009, 20:29:38 »
Sak vyskusaj:
Kód: [Vybrat]
man exe;)

PS: ale inac staci dat nazov ked subor je nazov.exe .. :) a inac google ;)
AMD Opteron Processor 144 1.8 Ghz;2x512 MiB DDR1;ATI Radeon HD 2600 Pro 256 MiB DDR3;Atheros 802.11 WiFi;Boot: WinXP + Ubuntu 9.04 amd64 + Arch linux amd64

Offline Petr Krčmář

  • Administrátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 448
    • Zobrazit profil
    • Debian-linux.cz
Re: Upgrade biosu
« Odpověď #4 kdy: 06. 09. 2009, 21:13:18 »
V archivu s utilitkou a BIOSem je obvykle i nějaké README, kde se dočteš postup. Obvykle ale stačí v DOSu přejít do už rozbaleného adresáře a pustit ten program. Pak už Tě vede sám. Jo a důležité (dneska jsem zrovna zapomněl): mnoho desek má setupu možnost zakázat přepis BIOSu. Je třeba tu funkci vypnout, jinak ten program nemůže do čipu zapisovat.

Offline Tomas Jancik

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 124
    • Zobrazit profil
    • TomasJancik.net
  • Jabber: t.jancik@jabber.org
Re: Upgrade biosu
« Odpověď #5 kdy: 07. 09. 2009, 06:54:02 »
No cakal som inu odpoved, teda pre mna vyhodnejsiu :-D , a inak diskety uz nemam a na noteboku nemam ani taku mechaniku :-D skusim ho najst a hodit na CD..

http://www.freedos.org/freedos/files/
tady stahnes ISO ktery proste vypalis na CD a hotovo.... zadny diskety netreba... FullCD funguje i jako Live

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
Re: Upgrade biosu
« Odpověď #6 kdy: 09. 09. 2009, 22:17:50 »
No cakal som inu odpoved, teda pre mna vyhodnejsiu :-D , a inak diskety uz nemam a na noteboku nemam ani taku mechaniku :-D skusim ho najst a hodit na CD..

http://www.freedos.org/freedos/files/
tady stahnes ISO ktery proste vypalis na CD a hotovo.... zadny diskety netreba... FullCD funguje i jako Live

tak dik, ale nic asi nebude, pretoze mi nechcelo nacitat nejake ich drivre, nerozpoznalo mi asi HW
" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."