Autor Téma: Aptitude nebo apt-get  (Přečteno 25201 krát)

Offline Boogey

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 159
    • Zobrazit profil
Re: Aptitude nebo apt-get
« Odpověď #15 kdy: 06. 01. 2009, 16:12:06 »
Ja pouzivam jen apt a vyjimecne primo dpkg. Zatim jsem spokojenej a nestezuju si. Uprimne receno aptitude jsem nikdy vedome nespustil.
Debian Squeeze 32bit, Kernel 2.6.26-2, (Server)
AMD Duron 700MHz@1Ghz, 640MB ram, GeForce 4 MX 64MB
Apache2, PHP5, Samba, ProFTPd, MySQL, KDE 4.2.2(na testovani)

Offline Ondráš

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zobrazit profil
Re: Aptitude nebo apt-get
« Odpověď #16 kdy: 06. 01. 2009, 18:13:39 »
Synaptic, apt-get, aptitude, dpkg... Podle nálady a chuti 8) v pořadí jak jsem napsal s tím, že poslední 2 spíše vyjimečně.

Offline Vojtěch Trefný

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 24
    • Zobrazit profil
Re: Aptitude nebo apt-get
« Odpověď #17 kdy: 06. 01. 2009, 20:55:05 »
aptitude (řádkové) ani vlastně nevím proč :-)

Offline krejca85

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 10
    • Zobrazit profil
Re: Aptitude nebo apt-get
« Odpověď #18 kdy: 06. 01. 2009, 21:07:53 »
driv jsem pouzival apt-get, vyjmecne i dpkg, potom co zaclo byt doporucovane aptitude, jsem ho vyzkousel a od te doby ho pouzivam, ale pouze v radce, ncurses rozhrani mi moc nevyhovuje, hlavni prednost aptitude vidim v reseni zavislosti (pouzivam sid) a ve spojeni nekolika apt nastroju do jednoho

Offline Jakub Lucký

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 198
    • Zobrazit profil
    • Skautský oddíl CXL - Praha 4
Re: Aptitude nebo apt-get
« Odpověď #19 kdy: 06. 01. 2009, 21:11:09 »
apt-get...  Rád si dělám věci sám (aptitude moc myslí :) )
Developers, developers, developers, developers, developers!

Offline KEFIR

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zobrazit profil
Re: Aptitude nebo apt-get
« Odpověď #20 kdy: 07. 01. 2009, 10:34:06 »
Jak uz tu padlo nejspis ze zvyku pouzivam apt-get. Aptitude sem pouzil snad jeste ve woodym jen jednou.... uz si nepamatuju.
Je to asi o tom ze clovek se neco nauci a pak uz resi podstatnejsi problemy nez vybirat mezi managery baliku.

zdravi KEF


Offline tom.i

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 39
    • Zobrazit profil
    • Tomíkův BLOG
Re: Aptitude nebo apt-get
« Odpověď #21 kdy: 07. 01. 2009, 10:37:28 »
Pouzivam aptitude, nekde jsem se dozvedel ze je bezpecnejsi (snad), jinak drive jsem pouzival apt-get, ale aptitude mi lepe vyhovuje. Mit vse v jednom commandu je skvele. Jinak Synaptic nebo z GUI programu neinstaluji balicky, jedine pomoci prikazu v commandline :)
Ncurses nevyuzivam.. nevyznam se v nem a prijde mi neprehledny. Ale je pravda ze jsem ho mel jenom jednou zapleho, ale nenadchl mne. Mozna ma plno bezva funkci, ale.... zvyk je zelezna kosile :D
HP 6715b, 2 GB RAM, TL-60 Turion64 X2, 2 GHz, ATI X1250, 15,4" 1680x1050, Debian Lenny 64bit, KDE 4.2

Offline klusik

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 105
  • Hraju si s www.klusik.cz
    • Zobrazit profil
    • Klusikův web
  • Jabber: klusik@jabber.cz
Re: Aptitude nebo apt-get
« Odpověď #22 kdy: 07. 01. 2009, 13:36:06 »
Ahoj, používám skoro výhradně apt-get kvůli rychlosti (prostě udělám line command a mám to, tedy vím-li, co hledám, pak je to s apt-cache search už trošku horší ;))

Jinak apt-get používám také kvůli tomu, že si schovávám nainstalované balíky (myslím jejich seznam, ne přímo DEB balíky ;)) a při reinstalu spustím skript, který mi doinstaluje vše tak, jak sjem zvyklý, takže mám všude stejné vybavení bez problémů ;)

Btw. myslíte, že je to dobrá možnost to takhle dělat? Nebo neuškozuji si tím?

Díky ;)
P3 - 755 MHz, 800 MB RAM, Debian Lenny

Aktivně bojuji proti ICQ, protože ... protože je prostě hrozný!

A mám doma www.klusik.cz

Offline Tomas Jancik

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 124
    • Zobrazit profil
    • TomasJancik.net
  • Jabber: t.jancik@jabber.org
Re: Aptitude nebo apt-get
« Odpověď #23 kdy: 07. 01. 2009, 13:57:02 »
nekde se da ten seznam doinstalovanych baliku i vygenerovat, takze to staci udelat jen pred reinstalaci a navic je jistota, ze nas nic nezapomenes... ale nevzpominam si ted, jak se to dela..

Offline klusik

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 105
  • Hraju si s www.klusik.cz
    • Zobrazit profil
    • Klusikův web
  • Jabber: klusik@jabber.cz
Re: Aptitude nebo apt-get
« Odpověď #24 kdy: 07. 01. 2009, 15:29:24 »
nekde se da ten seznam doinstalovanych baliku i vygenerovat, takze to staci udelat jen pred reinstalaci a navic je jistota, ze nas nic nezapomenes... ale nevzpominam si ted, jak se to dela..

Aha, tohle jsem nevěděl, že jde (tedy napadlo mě, že by to tak mohlo umět, ale ... nevěděl jsem). Večer mrknu po netu a kdyžtak sem hodím odkaz, kdybych to našel. Díky za tip!


P3 - 755 MHz, 800 MB RAM, Debian Lenny

Aktivně bojuji proti ICQ, protože ... protože je prostě hrozný!

A mám doma www.klusik.cz

Offline kmarty

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 24
    • Zobrazit profil
Re: Aptitude nebo apt-get
« Odpověď #25 kdy: 07. 01. 2009, 19:54:19 »
Myslite tohle? :
Citace
dpkg --get-selections > /media/flashka/nainstalovano.seznam
...
dpkg --set-selections < /media/flashka/nainstalovano.seznam
« Poslední změna: 07. 01. 2009, 19:55:49 od kmarty »

Offline klusik

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 105
  • Hraju si s www.klusik.cz
    • Zobrazit profil
    • Klusikův web
  • Jabber: klusik@jabber.cz
Re: Aptitude nebo apt-get
« Odpověď #26 kdy: 07. 01. 2009, 19:58:44 »
Eee... jo, to je asi ono ;) ;)

Já to řešil tak, že jsem vzal z APT ten seznam balíků a akorát jsem ho dal tomu skriptovi, kterej to celý nainstaloval ;) ;)

Jen dotaz ještě - když dpkg nebude ty fajly mít, stejně je budu muset růčo stáhnout, ne?

Jen se ptám ;)
P3 - 755 MHz, 800 MB RAM, Debian Lenny

Aktivně bojuji proti ICQ, protože ... protože je prostě hrozný!

A mám doma www.klusik.cz

Offline kmarty

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 24
    • Zobrazit profil
Re: Aptitude nebo apt-get
« Odpověď #27 kdy: 07. 01. 2009, 20:09:35 »
Ee, tohle jen oznaci ty baliky k nainstalovani. Pak by se melo udelat apt-get dselect-upgrade
Coz mne tak napada ... s tim dselectem ... sakra, to abych si nasel nejakej jinej zpusob :-).

Offline klusik

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 105
  • Hraju si s www.klusik.cz
    • Zobrazit profil
    • Klusikův web
  • Jabber: klusik@jabber.cz
Re: Aptitude nebo apt-get
« Odpověď #28 kdy: 07. 01. 2009, 20:15:01 »
Heheh... takhle - jestli to dokáže vygenerovat seznam balíků, který mám nainstalený, tak není problém, to už pak doinstaluji přes apt-get ;) Ve své podstatě mi to ale ulehčí to, že nebudu muset udělat cd /etc/apt/ a tam ten soubor najít, ale ... no nevím ;) ;)

Každopádně díky za rady ;) ;)
P3 - 755 MHz, 800 MB RAM, Debian Lenny

Aktivně bojuji proti ICQ, protože ... protože je prostě hrozný!

A mám doma www.klusik.cz

Offline Petr Slunský

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 220
  • Linux user #485524
    • Zobrazit profil
  • Jabber: slunsky@njs.netlab.cz
Re: Aptitude nebo apt-get
« Odpověď #29 kdy: 07. 01. 2009, 21:00:56 »
Ahoj,
ze startu s Debianem jsem používal dselect, protože jej používal člověk, co mě k Debianu přivedl. Protože jsem hledal přehlednost a rychlost, tak jsem přešel na synaptic (kvůli přehlednosti) a na apt-get (kvůli rychlosti). Dselect jsem pak postupně opouštěl, protože pracoval na jiném principu, než dpkg (používal jsem pro lokálně vygenerované balíky) a někdy mi přichystal problém.
Cesta byla zakončena u aptitude, který nyní používám v kombinaci se synapticem, protože umí řešit závislosti opravdu dobře, což jsem si vyzkoušel, když jsem si hrál s kombinacemi kombinací.. :)

Všiml jsem si i lehké diskuze kolem generování seznamu balíků. Kdysi jsem dělal, nyní zásadně ne. Když mám možnost dělat čistou instalaci, tak mě vždycky zajímá, co je ve standardu a co tam už není a jak to dneska tvůrci vlastně chtějí, když se to instaluje načisto. Pak si to upravím, jak chci já a ptám, proč tam ještě stále jsou balíky jako JuK místo amarok atd.   ale to je na jiné téma...
Debian