Autor Téma: DHCP na Debianu pod VirtualBoxem  (Přečteno 3222 krát)

Offline Jiri Krch

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 4
    • Zobrazit profil
DHCP na Debianu pod VirtualBoxem
« kdy: 21. 05. 2009, 20:14:29 »
Dobry den,

snazin se rozchodit dhcp3-server na Debianu ve VirtualBoxu spustenem s nastaveni site jako Virtualni sit. Potrebuju to kvuli semestralce na BOOTP protokol.

Konfigurace /etc/dhcp3/dhcpd.conf je nasledujici:

option domain-name "example.org";
option domain-name-servers ns1.example.org, ns2.example.org;

default-lease-time 600;
max-lease-time 7200;

subnet 192.168.0.0 netmask 255.255.255.0 {
  range 192.168.0.100 192.168.0.200;
}

host xubuntu {
  hardware ethernet 08:00:27:aa:58:35;
  fixed-address 10.10.20.20;
  filename "/xubuntu.boot";
}

A konfigurece souboru /etc/default/dhcp3-server:

INTERFACES="eth0"

Bohuzel porad dostavam chybovou hlasku, ze dhcp neni nakonfigurovan pro zadny interface (Not configured to listen on any interfaces.). Mohl by mi prosim nekdo poradit, co s tim. Predem dekuji.

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
Re: DHCP na Debianu pod VirtualBoxem
« Odpověď #1 kdy: 21. 05. 2009, 20:32:33 »
nebude to tym ze v

Kód: [Vybrat]
host xubuntu {
  hardware ethernet 08:00:27:aa:58:35;
  fixed-address 10.10.20.20;
  filename "/xubuntu.boot";

mas IP adresu zadanu na 10.10.20.20

ale tvoj dhcp server dava IP adresy len z rozsahu
range 192.168.0.100 192.168.0.200; ?
" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."

Offline Jiri Krch

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 4
    • Zobrazit profil
Re: DHCP na Debianu pod VirtualBoxem
« Odpověď #2 kdy: 21. 05. 2009, 22:12:04 »
mas IP adresu zadanu na 10.10.20.20

ale tvoj dhcp server dava IP adresy len z rozsahu
range 192.168.0.100 192.168.0.200; ?


Myslim, ze v tom problem neni. I kdyz priznavam, ze by tam melo byt napr. 192.168.0.10.
Navic ta zprava z logu nenasvedcuje, ze by byla chyba v rozsahu.

BTW nefunguje to ani po oprave.

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
Re: DHCP na Debianu pod VirtualBoxem
« Odpověď #3 kdy: 21. 05. 2009, 22:33:56 »
A co mas tu?

Kód: [Vybrat]
cat /etc/network/interfaces
Inak net ti ide?
" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."

Offline Jiri Krch

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 4
    • Zobrazit profil
Re: DHCP na Debianu pod VirtualBoxem
« Odpověď #4 kdy: 22. 05. 2009, 07:57:06 »
Tak tam je toto:
Kód: [Vybrat]
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback

# The primary network interface
allo-hotplug eth0
iface eth0 inet dhcp

Internet mi nejde a ani by jit nemel. Co jsem se docetl, tak v nastaveni site jako Virtualni sit, by nemel byt propojen s hostitelem. Mel by komunikovat jen s dalsimi virtualnimi pocitaci v ramci virtualni site.

Ale jinak diky za reakce.

Jeste doplnim, ze VirtualBox mam ve verzi 2.0.6

Offline Jiri Krch

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 4
    • Zobrazit profil
Re: DHCP na Debianu pod VirtualBoxem
« Odpověď #5 kdy: 22. 05. 2009, 11:53:03 »
Tak uz se mi to podarilo tak nejak rozchodit. Chyba byla v tom, ze sitovka ve VirtualBoxu v rezimu Virtualni sit nema ze zacatku nastavenou IP adresu.

Ale mel bych dalsi dotaz:
Ip adresu nastavim pomoci
Kód: [Vybrat]
ifconfig eth0 192.168.0.150 netmask 255.255.255.0 up

Ze zacatku je nastavena na tuto hodnotu, ale pote co nahodim dhcp server a druhy VirtualBox, tak se nastavi na hodnotu 192.168.0.100.

Otazka zni proc? Je to dano konfiguraci dhcpd.conf, kde je nastaveno range 192.168.0.100 192.168.0.200, takze se ip adresa dhcp serveru automaticky nastavi na nejnizsi moznou hodnotu? Předem diky za reakce.

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
Re: DHCP na Debianu pod VirtualBoxem
« Odpověď #6 kdy: 23. 05. 2009, 14:38:39 »
Tak uz se mi to podarilo tak nejak rozchodit. Chyba byla v tom, ze sitovka ve VirtualBoxu v rezimu Virtualni sit nema ze zacatku nastavenou IP adresu.

Ale mel bych dalsi dotaz:
Ip adresu nastavim pomoci
Kód: [Vybrat]
ifconfig eth0 192.168.0.150 netmask 255.255.255.0 up

Ze zacatku je nastavena na tuto hodnotu, ale pote co nahodim dhcp server a druhy VirtualBox, tak se nastavi na hodnotu 192.168.0.100.

Otazka zni proc? Je to dano konfiguraci dhcpd.conf, kde je nastaveno range 192.168.0.100 192.168.0.200, takze se ip adresa dhcp serveru automaticky nastavi na nejnizsi moznou hodnotu? Předem diky za reakce.

No je to mozne ze sa to hodi na tu najmensiu kedze tam zacina range..
" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."