Autor Téma: initramfs - jak zmenit obsah?  (Přečteno 6103 krát)

Offline bzz

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 5
    • Zobrazit profil
initramfs - jak zmenit obsah?
« kdy: 08. 01. 2009, 22:37:15 »
Zdravim,

Lamentuji posledni dobou nad tim, jak bych mohl predelat obsah distribucniho initramfs z Debian testing vetve.
Mam stary subnotebook a chtel jsem vypustit zbytecne moduly.
Nektere se podarilo pres /etc/modprobe.d/blacklist vytesnit :) (radka: blacklist pcspkr)
Bohuzel nektere (trebas floppy) i pres zapis do blacklist-u modprobe.d nefunguje.

Kolege mi trochu otevrel oci s tim, ze to bude v initramfs a tim padem je to load-nuto jeste drive nez nejaky modprobe muze reagovat.

Ted je otazka.

Jak zmenit distribucni initramfs?
Podivat se do nej da takto:
Kód: [Vybrat]
gunzip -c /boot/initrd.img-2.6.18-1-686 | cpio -i -d -H newc --no-absolute-filenames
#rozbali image do soucasnyho adresare

Nebo se na to vykaslat a udelat si vlastni jadro?

Laka me predelat ten initramfs, ale na netu o tom skoro nic neni (nebo hledam spatne), potom by po kazdym kernel upgradu nebyl snad takovej problem si upravit initramfs aby se tam neobjevilo neco zbytecnyho.
Resili jste to nekdy? Staci z rozbalenyho initramfs image odmazat zbytecny moduly? nebo je to tam jeste nejak provazany s nejakyma konfigurakama/skriptama

Jestli mate napad/navrh/radu, sem s nim/ni :)

Dik moc

Offline Boogey

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 159
    • Zobrazit profil
Re: initramfs - jak zmenit obsah?
« Odpověď #1 kdy: 08. 01. 2009, 22:44:01 »
Myslim, ze vlastni nastaveni a kompilace jadra je docela dobrej postup a hlavne "cistej". Zdrojaky jadra obsahuji i konfiguracni soubor, s kterym to debian kompiluje, cili ses schopnej dojit ke stejnymu vysledku, jako si stahnes uz predkompilovany jadro. Osobne doporucuju udelat jeste nejaky dalsi upravy a vyhazet toho mnohem vic.
Napr: jadro je kompilovany s podporou Intel i AMD, urcite mas jen jeden procesor, stejne tak jak zbytecny veci pro napriklad grafiku, kterou asi jen tak taky menit nebudes atd. Da se toho najit spousta a docela to zrychli start systemu - i nekolik vterin, kdyz to projedes dukladne.
Debian Squeeze 32bit, Kernel 2.6.26-2, (Server)
AMD Duron 700MHz@1Ghz, 640MB ram, GeForce 4 MX 64MB
Apache2, PHP5, Samba, ProFTPd, MySQL, KDE 4.2.2(na testovani)

Offline bzz

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 5
    • Zobrazit profil
Re: initramfs - jak zmenit obsah?
« Odpověď #2 kdy: 08. 01. 2009, 22:54:51 »
Dik za odpoved. Popravde sem se chtel vyhnout uplne kompilaci jadra hlavne kvuli pozdejsim problemum s modulama (pres module-assistant). Mel jsem nejakej kernel 2.6. s modulama ktery jsem pouzival (trebas IR pres seriak - pro LIRC) a pak po nejakym dist-upgrade sem to nebyl schopen dostat ani do distribucniho jadra...

Ted asi pletu vic veci dohromady :)
Ale asi bude nejlepsi si udelat celej vlastni kernel... ...tim padem me napada druhy dotaz. Je pak k necemu initramfs, kdyz bych vsechno potrebny strcil do jadra a zbytek co se obcas pripoji do modulu?

kouzer

  • Host
Re: initramfs - jak zmenit obsah?
« Odpověď #3 kdy: 09. 01. 2009, 05:38:49 »
Ale asi bude nejlepsi si udelat celej vlastni kernel... ...tim padem me napada druhy dotaz. Je pak k necemu initramfs, kdyz bych vsechno potrebny strcil do jadra a zbytek co se obcas pripoji do modulu?
Pokud dáš všechny nezbytné moduly přímo do jádra, tak initramfs nepotřebuješ. (Takže nemusíš jádro kompilovat ani s volbou pro initramfs.)

Offline bzz

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 5
    • Zobrazit profil
Re: initramfs - jak zmenit obsah?
« Odpověď #4 kdy: 09. 01. 2009, 08:27:51 »
Ale asi bude nejlepsi si udelat celej vlastni kernel... ...tim padem me napada druhy dotaz. Je pak k necemu initramfs, kdyz bych vsechno potrebny strcil do jadra a zbytek co se obcas pripoji do modulu?
Pokud dáš všechny nezbytné moduly přímo do jádra, tak initramfs nepotřebuješ. (Takže nemusíš jádro kompilovat ani s volbou pro initramfs.)
To je mi jasny :) Otazka byla spis teoreticka, zda bych initramfs k necemu mohl vyuzit ... nebo je pak uplne naprd...

Offline Ahmul

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 42
    • Zobrazit profil
Re: initramfs - jak zmenit obsah?
« Odpověď #5 kdy: 09. 01. 2009, 08:31:46 »
Zakryptovaný kořenový oddíl?:)

Offline bzz

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 5
    • Zobrazit profil
Re: initramfs - jak zmenit obsah?
« Odpověď #6 kdy: 09. 01. 2009, 09:22:47 »
Zakryptovaný kořenový oddíl?:)
To zas nevim zda bych vyuzil... predpokladam ze by mi to zhorsilo vykon (subnotebook je 300mhz celeron s 96ram)

Offline Ahmul

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 42
    • Zobrazit profil
Re: initramfs - jak zmenit obsah?
« Odpověď #7 kdy: 09. 01. 2009, 09:41:57 »
V tom případě určitě využijete jádro zkompilované na míru.

Offline Boogey

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 159
    • Zobrazit profil
Re: initramfs - jak zmenit obsah?
« Odpověď #8 kdy: 09. 01. 2009, 21:21:00 »
Urcite. Pro takhle stary PC by to mohlo zlepsit vykon a kdyz to prezenu, tak kazdej modul, co nebude nactenej, pri 96MB RAM pomaha.
Debian Squeeze 32bit, Kernel 2.6.26-2, (Server)
AMD Duron 700MHz@1Ghz, 640MB ram, GeForce 4 MX 64MB
Apache2, PHP5, Samba, ProFTPd, MySQL, KDE 4.2.2(na testovani)

Offline bzz

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 5
    • Zobrazit profil
Re: initramfs - jak zmenit obsah?
« Odpověď #9 kdy: 10. 01. 2009, 18:29:47 »
Oki, dik vsem za odpovedi. Ted uz se jenom dokopat k rekompilaci kernelu :)