Ty tomu věříš? Buďto to provozuješ v mrazech okolo -10°C, možná -20°C, nebo tam máš ňákejch 30°C ofset, nebo jádra zalitý v masivní mědi, chlazený turbokompresorem, abys na jádrech, co si vezmou v klidu 40W, měl nižší jak pokojovou teplotu. Počítej s oteplením minimálně 20°C, nejspíš ale 30°C, tj. budeš tam mít v reálu 40-60°C - podívej se schválně do BIOSu, kolik to ukazuje.
Každopádně snižování otáček je blbost, pokud to vůbec softwarově jde, protože čím nižší teplota elektroniky je, tím je nižší její poruchovost a delší životnost. Mimo to, z klidu na tak nízký otáčky (5 otáček za vteřinu) se ani nemusí roztočit.
P. S.: U starý NV GF7300GS jsem dělal regulaci čistě hardwarovou, chcípnul tam totiž větrák a musel jsem tam dát jinej, o něco větší. Jenže ten, stejně jako předchozí, byl připojenej přímo na 12V, takže se točil 5000 otáčkama za minutu a přitom řval jak eurobolševici, když se dozvěděli, že by se teoreticky mohlo schylovat k Czexitu.
Tak jsem vzal dar přítele Darlingtona (tranzistor v Darlingtonově zapojení) japonský výroby, termistor československý výroby z Prametu Šumperk, víceotáčkovej trimr z NDR a malej elyt z Číny (na počáteční "kopnutí" do větráku, aby se tutově roztočil) a po spájení byl světovej regulátor hotovej, trimrem se nastavila cílová teplota (asi 65°C - níž to neměřilo; s původním větráčkem měl čip asi 75-80°C) a ta se změnou otáček vlivem změny odporu termistoru na chladiči dost přesně udržovala (asi plus mínus 1°C).
Když jsem nepařil, větráček měl pohodovejch a sotva slyšitelnejch asi 900-1000ot./min., při vytížení GPU 2000-4000ot./min. podle okolní teploty, ale i tak byl provoz tišší.
Tady je ale vhodný nechat to na BIOSu, protože měří teplotu přímo na čipu CPU, ne až na chladiči, kterej má jednak velkou teplotní setrvačnost, jednak tam budeš mít 3 přechodový odpory (čip > heatspreader, heatspreader > chladič, chladič > měřidlo), kde minimálně mezi heatspreaderem a chladičem je teplovodivá pasta, která taky nevede teplo úplně ideálně. Ta NV si přece jen vzala když už, tak kolem 20W, přece jen to byl holej čip, kterej byl akorát potaženej tenkou vrstvou skla, na tom teplovodka a hned hliník. Tady, pokud by prudce stoupla spotřeba, než by si toho termistor všimnul, tak by se mohl čip přehřívat.