Autor Téma: failed to set xfermode (err_mask=0x40)  (Přečteno 2232 krát)

Offline Milano

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 17
    • Zobrazit profil
failed to set xfermode (err_mask=0x40)
« kdy: 22. 10. 2017, 10:32:35 »
Zdravim.
Vyměnil jsem  v notebooku thinkpad t400 HDD za SSD  ADATA SP580.  Při boot dostávám hlášku " ata1.00: failed to set xfermode (err_mask=0x40) ".
Firmware SSD je nejnovější a nic moc jsem nevygooglil. Nevíte někdo co s tím?
Díky.

Kód: [Vybrat]
root@thinkpad:/home/milan# dmesg | grep ata1
[    2.450795] ata1: SATA max UDMA/133 abar m2048@0xfc226000 port 0xfc226100 irq 29
[    2.791362] ata1: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)
[    2.796848] ata1.00: ACPI cmd ef/02:00:00:00:00:a0 (SET FEATURES) succeeded
[    2.796852] ata1.00: ACPI cmd f5/00:00:00:00:00:a0 (SECURITY FREEZE LOCK) filtered out
[    2.796854] ata1.00: ACPI cmd ef/10:03:00:00:00:a0 (SET FEATURES) filtered out
[    7.904048] ata1.00: qc timeout (cmd 0x47)
[    7.904056] ata1.00: READ LOG DMA EXT failed, trying unqueued
[    7.904059] ata1.00: failed to get Log Directory Emask 0x40
[    7.904061] ata1.00: ATA-10: ADATA SP580, 1.0.0.5, max UDMA/133
[    7.904063] ata1.00: 234441648 sectors, multi 1: LBA48 NCQ (depth 31/32), AA
[    7.904065] ata1.00: failed to get Identify Device Data, Emask 0x40
[    7.904073] ata1.00: failed to set xfermode (err_mask=0x40)
[    8.219595] ata1: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)
[    8.225082] ata1.00: ACPI cmd ef/02:00:00:00:00:a0 (SET FEATURES) succeeded
[    8.225085] ata1.00: ACPI cmd f5/00:00:00:00:00:a0 (SECURITY FREEZE LOCK) filtered out
[    8.225088] ata1.00: ACPI cmd ef/10:03:00:00:00:a0 (SET FEATURES) filtered out
[    8.235138] ata1.00: NCQ Send/Recv Log not supported
[    8.246040] ata1.00: ACPI cmd ef/02:00:00:00:00:a0 (SET FEATURES) succeeded
[    8.246043] ata1.00: ACPI cmd f5/00:00:00:00:00:a0 (SECURITY FREEZE LOCK) filtered out
[    8.246045] ata1.00: ACPI cmd ef/10:03:00:00:00:a0 (SET FEATURES) filtered out
[    8.256093] ata1.00: NCQ Send/Recv Log not supported
[    8.256276] ata1.00: configured for UDMA/133
Lenovo Thinkpad T400
* Intel Core 2 Duo P8400 @ 2.26 GHz  x 2
* Intel GMA 4500MHD
* 8GB RAM
* Debian Stable

Dell Precision M6600
* Intel Core i7 2760QM @ 2.40 GHz x 8
* nVidia Quadro 3000M
* 24 GB RAM
* Debian Stable

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.303
    • Zobrazit profil
  • Jabber: roman.hornik@jabber.cz
Re:failed to set xfermode (err_mask=0x40)
« Odpověď #1 kdy: 23. 10. 2017, 03:39:50 »
To znamená, že se boot nedokončí? Nebo je to jen nežádoucí chybová hláška?
Nicméně jsem našel, že do parametru zavádění jádra by mohlo stačit přidat irqpoll, tzn. do /etc/default/grub, do řádku GRUB_CMDLINE_LINUX - pak by mělo stačit spustit # update-grub a restartovat.

Nebo to bude bug v jádru, v tomhle případě bych zkusil jinou jeho verzi, ideálně novější.
Debian Sid 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel Core2 Quad Q9400
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: Aušus P5B
* RAM: 6GiB Deutsche Demokratische Republik 2

Offline aricak

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 112
    • Zobrazit profil
Re:failed to set xfermode (err_mask=0x40)
« Odpověď #2 kdy: 23. 10. 2017, 14:43:35 »
Ahoj já jsem vygooglil toto:
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=107847 Možná pomůže nevím.
Debian Vydání 9 (stretch) 64-bit
VERZE OS: Jádro Linux 4.9.0-8-amd64 x86_64
MATE 1.16.2

PC Intel XEON E3 1230 3,2GHZx8
RAM 16GB
Grafická karta GeForce GT 710 PCI-e 1x

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.303
    • Zobrazit profil
  • Jabber: roman.hornik@jabber.cz
Re:failed to set xfermode (err_mask=0x40)
« Odpověď #3 kdy: 23. 10. 2017, 15:30:37 »
No jo, jenže to je bug 7 let starýho jádra. Může to bejt jistě něco podobnýho, ale určitě ne stejnýho. Já bych teda zkusil novější jádro, například v Experimentalu už je 4.14-rc5.
Debian Sid 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel Core2 Quad Q9400
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: Aušus P5B
* RAM: 6GiB Deutsche Demokratische Republik 2

Offline Milano

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 17
    • Zobrazit profil
Re:failed to set xfermode (err_mask=0x40)
« Odpověď #4 kdy: 25. 10. 2017, 09:03:22 »
To znamená, že se boot nedokončí? Nebo je to jen nežádoucí chybová hláška?
Nicméně jsem našel, že do parametru zavádění jádra by mohlo stačit přidat irqpoll, tzn. do /etc/default/grub, do řádku GRUB_CMDLINE_LINUX - pak by mělo stačit spustit # update-grub a restartovat.

Nebo to bude bug v jádru, v tomhle případě bych zkusil jinou jeho verzi, ideálně novější.

Boot normálně proběhne. Jenom se mi zdá, že je něco špatně, protože windows bootuje asi tak 3x rychleji. Irqpoll  jsem zkusil a nic se nezměnilo. Jádro ještě vyzkouším.
Lenovo Thinkpad T400
* Intel Core 2 Duo P8400 @ 2.26 GHz  x 2
* Intel GMA 4500MHD
* 8GB RAM
* Debian Stable

Dell Precision M6600
* Intel Core i7 2760QM @ 2.40 GHz x 8
* nVidia Quadro 3000M
* 24 GB RAM
* Debian Stable

Offline Milano

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 17
    • Zobrazit profil
Re:failed to set xfermode (err_mask=0x40)
« Odpověď #5 kdy: 26. 10. 2017, 19:53:59 »
Tak ani jiné jádro nepomohlo. Zkusil jsem 4.9, 4.10, a 4.14. Dělají to i live distribuce. Asi za to může ten SSD. Mám dva totožné, takže asi výrobce odfláknul firmware.
Lenovo Thinkpad T400
* Intel Core 2 Duo P8400 @ 2.26 GHz  x 2
* Intel GMA 4500MHD
* 8GB RAM
* Debian Stable

Dell Precision M6600
* Intel Core i7 2760QM @ 2.40 GHz x 8
* nVidia Quadro 3000M
* 24 GB RAM
* Debian Stable

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.303
    • Zobrazit profil
  • Jabber: roman.hornik@jabber.cz
Re:failed to set xfermode (err_mask=0x40)
« Odpověď #6 kdy: 26. 10. 2017, 20:05:53 »
V BIOSu se nedá zvolit režim přenosu (ATA/AHCI)? Zkusil bych to právě s AHCI, pokud není zvolený, ALE hrozí, že se změní UUID, takže se bude muset změnit i v zavaděči.
Debian Sid 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel Core2 Quad Q9400
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: Aušus P5B
* RAM: 6GiB Deutsche Demokratische Republik 2

Offline Milano

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 17
    • Zobrazit profil
Re:failed to set xfermode (err_mask=0x40)
« Odpověď #7 kdy: 26. 10. 2017, 20:18:09 »
AHCI mám celou dobu. Ale teď koukám, že zatímco googlim, tak je nový fw.
« Poslední změna: 26. 10. 2017, 20:25:13 od Milano »
Lenovo Thinkpad T400
* Intel Core 2 Duo P8400 @ 2.26 GHz  x 2
* Intel GMA 4500MHD
* 8GB RAM
* Debian Stable

Dell Precision M6600
* Intel Core i7 2760QM @ 2.40 GHz x 8
* nVidia Quadro 3000M
* 24 GB RAM
* Debian Stable

Offline čepi

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 195
    • Zobrazit profil
Re:failed to set xfermode (err_mask=0x40)
« Odpověď #8 kdy: 27. 10. 2017, 06:50:48 »
A system jsi tam dostal klonovanim nebo cistou instalaci?

Mimoto uz jenom koupi ADATA jsi se sam dostal do problemu, vzdy plati rceni "nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci"  ::)

Strc to SSD do jineho PC s windows jako "druhy" disk a v OS ho projed diagnostikou (ADATA ma jakousi utilitu, pro widle  :o ).
Pokud projde, zkus na nej na tom PC nainstalovat windows, jestli to dokaze nabootovat a jak se bude chovat v systemu (odezvy pri beznych cinnostech).

(sorac ze nemam linuxovou radu ale tak uz to proste ve svete je   >:( )

Tahle firma je (nejen) povestna tim ze vyrabi smejdy co nefunguji jak maji.

Dalsi veci na kterou kazdej kasle je kompatibilita zakladni desky s dalsima vecma - a ano, tyka se to i SSD disků, uz jsem se setkal s mnoha pripady kdy ADATA na nekterych starsich platformach nefungovali tak jak meli (napr. velmi dlouhe prodlevy (stovky vterin az desitky minut) mezi prikazem a vykonani prikazu cteni/zapis na disku, samotne vykonani pak probehlo adekvatne rychlosti disku; na nejnovejsi platforme z doby uvedeni onech SSD pak ale slapali vporadku se stejnym systemem atd.), proste smejd (a tyka se to i dalsich podobnych vyrobcu).
Debian 9 Stretch --- in progress, XFCE
Notebook Acer Aspire TimeLineX 4830TG

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.303
    • Zobrazit profil
  • Jabber: roman.hornik@jabber.cz
Re:failed to set xfermode (err_mask=0x40)
« Odpověď #9 kdy: 27. 10. 2017, 09:19:51 »
No to brrr, skoro 4 roky mám ADATA SP600, má naběháno 3 roky a 5 měsíců a co myslíš? Furt jako novej! A to jsem byl, když mi ho brašule dal k narozkám, tuze skeptickej, protože vím, co jsou flashový paměti zač. To jsem si říkal, "Dávám bolševikovi rok, maximálně dva roky", pak začnou lítat vadný bloky, nakonec bude dělat mrtvýho brouka. Jak jsem se mejlil.
Debian Sid 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel Core2 Quad Q9400
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: Aušus P5B
* RAM: 6GiB Deutsche Demokratische Republik 2

Offline čepi

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 195
    • Zobrazit profil
Re:failed to set xfermode (err_mask=0x40)
« Odpověď #10 kdy: 27. 10. 2017, 19:40:26 »
A ty si myslis ze, s tim jednim vzacnym kouskem na kterej sedi "vyjimka potvrzujici pravidlo", jsi reprezentativni priklad?   ;D
« Poslední změna: 27. 10. 2017, 20:13:31 od čepi »
Debian 9 Stretch --- in progress, XFCE
Notebook Acer Aspire TimeLineX 4830TG

Offline Milano

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 17
    • Zobrazit profil
Re:failed to set xfermode (err_mask=0x40)
« Odpověď #11 kdy: 28. 10. 2017, 03:45:52 »
Tak nový FW taky nic.


Citace
A system jsi tam dostal klonovanim nebo cistou instalaci?

Byla to čistá instalace. Zkusil jsem různá jádra i distra.

Citace
Mimoto uz jenom koupi ADATA jsi se sam dostal do problemu, vzdy plati rceni "nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci"  ::)

Dostal jsem dva kousky zadarmo..... nebo spíš za trest.....  :D

Citace
Strc to SSD do jineho PC s windows jako "druhy" disk a v OS ho projed diagnostikou (ADATA ma jakousi utilitu, pro widle  :o ).
Pokud projde, zkus na nej na tom PC nainstalovat windows, jestli to dokaze nabootovat a jak se bude chovat v systemu (odezvy pri beznych cinnostech).

Windejsi se chovají normálně nebo předstírají, že se chovají normálně.  :D 
Ta aplikace od ADATA je strašnej kus SW. Nicméně vše je prý OK.

Citace
Dalsi veci na kterou kazdej kasle je kompatibilita zakladni desky s dalsima vecma - a ano, tyka se to i SSD disků, uz jsem se setkal s mnoha pripady kdy ADATA na nekterych starsich platformach nefungovali tak jak meli (napr. velmi dlouhe prodlevy (stovky vterin az desitky minut) mezi prikazem a vykonani prikazu cteni/zapis na disku, samotne vykonani pak probehlo adekvatne rychlosti disku; na nejnovejsi platforme z doby uvedeni onech SSD pak ale slapali vporadku se stejnym systemem atd.), proste smejd (a tyka se to i dalsich podobnych vyrobcu).

Tohle asi bude správná odpověď.
Lenovo Thinkpad T400
* Intel Core 2 Duo P8400 @ 2.26 GHz  x 2
* Intel GMA 4500MHD
* 8GB RAM
* Debian Stable

Dell Precision M6600
* Intel Core i7 2760QM @ 2.40 GHz x 8
* nVidia Quadro 3000M
* 24 GB RAM
* Debian Stable

Offline čepi

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 195
    • Zobrazit profil
Re:failed to set xfermode (err_mask=0x40)
« Odpověď #12 kdy: 28. 10. 2017, 10:42:10 »
Dostal jsem dva kousky zadarmo..... nebo spíš za trest.....  :D

Takze za trest. No, jeste ze te to "nic" nestalo  ;D

Windejsi se chovají normálně nebo předstírají, že se chovají normálně.  :D 
Ta aplikace od ADATA je strašnej kus SW. Nicméně vše je prý OK.

Jo ta aplikace je silena, a jeste tusim to maji postavene na Jave  :o


Zkusil si to SSD na jine zakladni desce nez v tom notebooku?
Debian 9 Stretch --- in progress, XFCE
Notebook Acer Aspire TimeLineX 4830TG

Offline Milano

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 17
    • Zobrazit profil
Re:failed to set xfermode (err_mask=0x40)
« Odpověď #13 kdy: 29. 10. 2017, 17:01:39 »
Tak jsem nainstaloval Bunsenlabs, což je vlastně Debian Jessie s Openboxem. Evidentně se starší jádro kamarádí víc s tímhle SSD.
Kód: [Vybrat]
dmesg | grep ata1
[    1.682506] ata1: SATA max UDMA/133 abar m2048@0xfc226000 port 0xfc226100 irq 45
[    2.000034] ata1: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)
[    2.000300] ata1.00: ACPI cmd ef/02:00:00:00:00:a0 (SET FEATURES) succeeded
[    2.000305] ata1.00: ACPI cmd f5/00:00:00:00:00:a0 (SECURITY FREEZE LOCK) filtered out
[    2.000309] ata1.00: ACPI cmd ef/10:03:00:00:00:a0 (SET FEATURES) filtered out
[    2.000727] ata1.00: failed to get NCQ Send/Recv Log Emask 0x1
[    2.000730] ata1.00: ATA-10: ADATA SP580, 1.0.0.17, max UDMA/133
[    2.000733] ata1.00: 234441648 sectors, multi 1: LBA48 NCQ (depth 31/32), AA
[    2.001639] ata1.00: ACPI cmd ef/02:00:00:00:00:a0 (SET FEATURES) succeeded
[    2.001642] ata1.00: ACPI cmd f5/00:00:00:00:00:a0 (SECURITY FREEZE LOCK) filtered out
[    2.001646] ata1.00: ACPI cmd ef/10:03:00:00:00:a0 (SET FEATURES) filtered out
[    2.001907] ata1.00: failed to get NCQ Send/Recv Log Emask 0x1
[    2.002052] ata1.00: configured for UDMA/133

Lenovo Thinkpad T400
* Intel Core 2 Duo P8400 @ 2.26 GHz  x 2
* Intel GMA 4500MHD
* 8GB RAM
* Debian Stable

Dell Precision M6600
* Intel Core i7 2760QM @ 2.40 GHz x 8
* nVidia Quadro 3000M
* 24 GB RAM
* Debian Stable

Offline aricak

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 112
    • Zobrazit profil
Re:failed to set xfermode (err_mask=0x40)
« Odpověď #14 kdy: 28. 08. 2018, 17:24:08 »
Zdar hoši, dnes jsem řešil stejný problém a nakonec na err_mask=0x40 mě zafungovalo:
V etc -> default -> grub

#GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet"
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="libata.force=noncq"
Debian Vydání 9 (stretch) 64-bit
VERZE OS: Jádro Linux 4.9.0-8-amd64 x86_64
MATE 1.16.2

PC Intel XEON E3 1230 3,2GHZx8
RAM 16GB
Grafická karta GeForce GT 710 PCI-e 1x