Autor Téma: mount PATA disku  (Přečteno 3594 krát)

Offline grysnakh

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 4
    • Zobrazit profil
mount PATA disku
« kdy: 10. 06. 2009, 11:13:15 »
Zdravím.
Mám problém s jedním harddiskem. Je to PATA WD3200AAKB.
Mám dualboot (resp. chci mít): Debian AMD64 (tohoto času čistý lenny) s Gnome a Windows XP. Oba systémy jsou na rozděleném harddisku SATA WD800AAJS.
Schválně jsem kvůli tomu problému zkoušel úplně přeinstalovat Debian, ale bez úspěchu.
Myslel bych si, že když instaluju Debian, budou se mi všechny disky, které byly zapojené automaticky potom mountovat. To se ale neděje v případě WD3200. Musí se přimountovat ručně (vytvořit složku a tam přimountovat, protože sám si složku nějak nevytvoří, což jsem si myslel, že jo). To by asi až tak nevadilo, ale jsem si jist, že něco je někde shnilého, protože když spustím GParted, hned mě uvítá chybová hláška "Cannot mount volume. Invalid mount option when atempting to mount volume." Tato hláška se zobrazí při každé operaci s GParted.
Ono to teda vypadá, že nemusí být problém s WD3200, ale pravdou je, že předtím, než jsem ho připojil (toho času jsem měl ještě sqeeze) mi GParted fungoval bez těchto hlášení.
Další (pro mě) podivnost je v tom, že odpojím-li WD3200 od kabelů, nenajede mi grub. Skončí s hlášením:
Loading grub...
Error 22
Vzhledem k tomu, že bych v blízké budoucnosti nerad přeinstalovával znova Debian, a WD3200 neplánuju mít v počítači dlouho, je to tedy velmi nežádoucí stav, když na tom disku tak visí zavaděč, ačkoliv nevím, jaký k tomu má důvod, když by měl být na WD800, jehož první oddíl má nastaven atribut boot.
Ve Windows se nezdá, že by byl problém (pokud ovšem najede zavaděč :-) ). Testoval jsem ten disk nástroji SeaTools a vše ok.
Prosím, pokud můžete, poraďte, jak to dát do kupy.

Offline Jakub Lucký

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 198
    • Zobrazit profil
    • Skautský oddíl CXL - Praha 4
Re: mount PATA disku
« Odpověď #1 kdy: 10. 06. 2009, 12:56:02 »
Nemá ten disk rozbité partition nebo partition tabulku? Není tam NTFS s rozbitým žurnálem? Co o něm říká dmesg?
Developers, developers, developers, developers, developers!

Offline asfethan

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 21
    • Zobrazit profil
Re: mount PATA disku
« Odpověď #2 kdy: 10. 06. 2009, 16:45:57 »
Error 22: No such partition

 - do buducnosti, ked budes reportovat problem, skus prilozit aj nejake tie vypisy (na pastebin.sk napr.) z logov a obsah konfiguracnych suborov.

Zaujima ma menu.lst (/boot/grub/menu.lst), dalej dmesg a /etc/fstab.

Myslim si co by to mohlo byt, ale bez obsahu vyssie spominaneho ostaneme len v teoretickej rovine.


Offline grysnakh

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 4
    • Zobrazit profil
Re: mount PATA disku
« Odpověď #3 kdy: 11. 06. 2009, 11:15:42 »
Jakub Lucký:
Je tam ext3 naformátovaný Gpartedem. Gparted v zásadě funguje, ale každá akce vyvolá chybové okno.

Asfethan:
menu.lst:
http://pastebin.sk/14880/

fstab: (nějak tam nešel uploadnout - že prý spam ;D )
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    defaults        0       0
/dev/sda3       /               ext3    errors=remount-ro 0       1
/dev/sda5       none            swap    sw              0       0
/dev/scd0       /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto     0       0

dmesg:
http://pastebin.sk/14882/

Ten WD3200 je momentálně na Secondary Masteru (je detekován jako hdc). Původně byl na Primary Masteru - jen jsem to zkoušel.

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
Re: mount PATA disku
« Odpověď #4 kdy: 11. 06. 2009, 18:12:44 »
tak ked das prec ten disk (ktory tam uz dlho nezostane)
tak si pusti nejaku live distribuciu napr aj ubuntu mozes a nainstalujes znovu grub teda zavadzac  8)
" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."

Offline asfethan

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 21
    • Zobrazit profil
Re: mount PATA disku
« Odpověď #5 kdy: 12. 06. 2009, 14:41:49 »
No ak si pozries menu.lst, tak uvidis ze mas nastaveny:
Kód: [Vybrat]
root (hd1,2)
Co ovsem nie je pravda ked vyberies PATA disk. Realita sa meni na:
Kód: [Vybrat]
root (hd0,2)
Ak sa chces teda toho disku zbavit, edituj grub. Davaj si pritom pozor a radsej si over co ides robit. Moze sa stat ze nenabootujes, v tom pripade pouzi LiveCD, kedze predpokladam ze z grubom asi pracovat nevies (na mysli mam prikazovy interpreter).

POZOR - zapocul som ze GRUB2 zmenil indexovanie diskov 0->1, v tom pripade by si to mal dobre, zisti preto pls aku verziu grubu mas najprv.

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
Re: mount PATA disku
« Odpověď #6 kdy: 15. 06. 2009, 18:44:00 »
No ak si pozries menu.lst, tak uvidis ze mas nastaveny:
Kód: [Vybrat]
root (hd1,2)
Co ovsem nie je pravda ked vyberies PATA disk. Realita sa meni na:
Kód: [Vybrat]
root (hd0,2)
Ak sa chces teda toho disku zbavit, edituj grub. Davaj si pritom pozor a radsej si over co ides robit. Moze sa stat ze nenabootujes, v tom pripade pouzi LiveCD, kedze predpokladam ze z grubom asi pracovat nevies (na mysli mam prikazovy interpreter).

POZOR - zapocul som ze GRUB2 zmenil indexovanie diskov 0->1, v tom pripade by si to mal dobre, zisti preto pls aku verziu grubu mas najprv.

Neviem ako to je u grub2 ale pokial viem problemy by s tym asi nemal mat pretoze ten je az v *buntu 9.10
" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."

Offline grysnakh

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 4
    • Zobrazit profil
Re: mount PATA disku
« Odpověď #7 kdy: 16. 06. 2009, 11:52:52 »
Erino72:
Sice ještě nevím, jak se grub přeinstalovává, ale můžu zkusit.
asfethan:
Grub2 tam opravdu určitě není, neb je to čistý lenny.
Oba:
Ona mě hlavně zaráží ta chyba 22. Pochopil jsem, že to znamená, že grubu chybí nejaká jeho součást. Vzhledem k tomu, že by grub měl být celý na SATA, nechápu, co se mu jeví. Kdyby byl binec jen v očíslování disků, grub by najel, ale nenajížděli by definované systémy.

V biosu jsem objevil volbu, který disk brát jako první. Logicky bych chtěl první ten satovej. S tímto nastavením ale grub nenajede s chybou 22.
 

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
Re: mount PATA disku
« Odpověď #8 kdy: 17. 06. 2009, 19:40:43 »
to grysnakh:
Skus teda dat prec disk ten ktory tam nebudes mat,
-spusti live cd ubuntu napr
- gnome-terminal, daj sa ako root
Kód: [Vybrat]
sudo grub
find /boot/grub/stage1
root (hdx,y) (x,y uvidis v predchadzajucom kroku)
setup (hd0)
quit
reboot

Toto by ani nemala byt instalacia len ho proste najdes..Ak nepomoze skusim napisat instalaciu grubu


" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."