Autor Téma: Instalace debian 8  (Přečteno 6721 krát)

Offline Jendavw

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 8
    • Zobrazit profil
Instalace debian 8
« kdy: 28. 05. 2015, 21:21:41 »
Potřebuju poradit naistaloval jsem debian GNU 8 na netobok acer a po přihlašeni mě to nepusti dal piše to jmeno-pc Losin: co mam napsat do přikazoveho řadku  :'(

Offline Petr Krčmář

  • Administrátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 447
    • Zobrazit profil
    • Debian-linux.cz
Re:Instalace debian 8
« Odpověď #1 kdy: 28. 05. 2015, 22:13:01 »
To ještě není příkazový řádek, ale přihlášení. Chce to jméno uživatele a heslo. Obojí jsi vyplňoval při instalaci. Pak se teprve dostaneš do řádky. Ovšem otázka je, co budeš dělat dál, když netušíš, co se dá psát do řádky. Doporučuji začít nějakou literaturou se základy Linuxu.

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.313
    • Zobrazit profil
  • Jabber: roman.hornik@jabber.cz
Re:Instalace debian 8
« Odpověď #2 kdy: 30. 05. 2015, 09:59:00 »
Spíš se mi zdá, že očekává grafický prostředí a ono nikde ;)
V první řadě by bylo dobrý vědět, co že je to přesně za netbook (nebo notebook?), jeho model, protože je pravděpodobný, že to chce funkční ovladač.

Jo a tohle téma bych přesunul mimo návody
« Poslední změna: 30. 05. 2015, 10:00:08 od Roman Horník »
Debian Sid 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel Pentium G2020
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: LenINovo IH61M
* RAM: 8GiB Deutsche Demokratische Republik 3

Offline Jendavw

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 8
    • Zobrazit profil
Re:Instalace debian 8
« Odpověď #3 kdy: 31. 05. 2015, 07:14:18 »
Tak je to notebook acer aspire one a jde mi o to grafický prostředí po prihlašeni root a heslo je tam stale příkazový řádek

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.313
    • Zobrazit profil
  • Jabber: roman.hornik@jabber.cz
Re:Instalace debian 8
« Odpověď #4 kdy: 31. 05. 2015, 07:26:29 »
Nestačí. Uveď přesnej model, protože řada Aspire One má, co jsem koukal, 23 poměrně zásadně se mezi sebou lišících modelů.
Je to napsaný dole na štítku (třeba D250).
Další možností je přihlásit se do konzole, kde na výzvu login zadáš uživatelský jméno, který sis vybral, odenteruješ a zadáš heslo, který sis pro přihlášení vybral (ale bacha, během zadávání se na obrazovce nic neděje), to odenteruješ. Pokud je všechno správně, uvidíš prompt, třeba uzivatel@debian:~$
Tam spustíš (napíšeš a stiskneš enter) příkaz:
lspci | grep VGA
nebo stačí jen:
lspci
s tím, že si v tom výpisu vyhledáš řádek VGA compatible controller:
To je Tvá grafika. A jakmile se s ní pochlubíš, budeme pokračovat.
« Poslední změna: 31. 05. 2015, 07:58:23 od Roman Horník »
Debian Sid 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel Pentium G2020
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: LenINovo IH61M
* RAM: 8GiB Deutsche Demokratische Republik 3

Offline Jendavw

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 8
    • Zobrazit profil
Re:Instalace debian 8
« Odpověď #5 kdy: 31. 05. 2015, 11:56:29 »
Tak model mam Aspire One D257     N57DQkk      VGA  compatible controller : Intel Corporation Atom Processor D4xx/D5xx/N4xxN5xx/xx Integrated Graphics Controller (rev 02)

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.313
    • Zobrazit profil
  • Jabber: roman.hornik@jabber.cz
Re:Instalace debian 8
« Odpověď #6 kdy: 31. 05. 2015, 12:51:08 »
No tak to je zajímavý, Intel prostě musí fungovat.
Podle jakýho návodu jsi ten systém instaloval? Nenainstalovals jen holej základ, bez grafickýho serveru a desktopovýho prostředí?
Debian Sid 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel Pentium G2020
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: LenINovo IH61M
* RAM: 8GiB Deutsche Demokratische Republik 3

Offline Jendavw

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 8
    • Zobrazit profil
Re:Instalace debian 8
« Odpověď #7 kdy: 31. 05. 2015, 17:40:02 »
stahl jsem to https://www.debian.org tady na hoře je tam napsano sitovy istalator pro 32/64 bitove PC a  na CD a krok po kroku jsem instaloval
Mužeš mi poradit co stim A nebo to přeistalovat

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.313
    • Zobrazit profil
  • Jabber: roman.hornik@jabber.cz
Re:Instalace debian 8
« Odpověď #8 kdy: 31. 05. 2015, 18:03:49 »
Ještě jeden pokus (dávej bacha na mezery a na velikost písmen):
if [ -f /var/log/Xorg.0.log ]; then echo "Je tam"; else echo "Není tam"; fi
To je test, jestli tam máš X server a jestli byl spuštěnej
Jestli ne, tak v případě, že tam chceš mít GNOME2, postupuj podle tohohle návodu, a sice od posledního příkazu bodu 4

Pokud ale získáš odpověď "Je tam", pak se podívej do toho logu na varování (WW) a na chyby (EE):
grep -e EE -e WW /var/log/Xorg.0.log
« Poslední změna: 31. 05. 2015, 18:06:28 od Roman Horník »
Debian Sid 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel Pentium G2020
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: LenINovo IH61M
* RAM: 8GiB Deutsche Demokratische Republik 3

Offline Jendavw

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 8
    • Zobrazit profil
Re:Instalace debian 8
« Odpověď #9 kdy: 01. 06. 2015, 18:59:56 »
Tak jsem zadal if [ -f /var/log/Xorg.0.log ]; a nic jen >    :(

Offline Jendavw

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 8
    • Zobrazit profil
Re:Instalace debian 8
« Odpověď #10 kdy: 01. 06. 2015, 19:01:58 »
A zkoušim druhy navod od posledního příkazu bodu 4

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.313
    • Zobrazit profil
  • Jabber: roman.hornik@jabber.cz
Re:Instalace debian 8
« Odpověď #11 kdy: 01. 06. 2015, 23:12:18 »
Protože jsi nezadal celej příkaz, nebo jsi ho opsal špatně, ten znamená česky: Pokud (if) existuje soubor /var/log/Xorg.0.log, pak (then) napiš "Je tam", jinak (else) napiš "Není tam (a fi uzavírá if)"
Xorg.0.log je záznam o činnosti grafickýho serveru, X serveru, neboli Xka. Pokud tam není, Xko se nespustilo, a to pravděpodobně kvůli tomu, že chybí, že není nainstalovaný, nebo mohla nastat chyba při inicializaci systému, ale to je značně nepravděpodobný. Pokud tam je, nastala nějaká vážná chyba, která jeho spuštění zamezila. A ta chyba, její znění, se nachází právě v tom textovým souboru.
No, zkus ten návod, myslím, že chyba bude v tom, že máš víceméně jen základní systém.
Debian Sid 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel Pentium G2020
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: LenINovo IH61M
* RAM: 8GiB Deutsche Demokratische Republik 3

Offline Jendavw

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 8
    • Zobrazit profil
Re:Instalace debian 8
« Odpověď #12 kdy: 04. 06. 2015, 16:10:06 »
Dnes mam zas chvilku a zadavam if [ -f /var/log/Xorg.0.log ];  else echo; a piše mi to -bash: chyba syntaxe pobliž neočekavaneho tokenu   else  když jsem zadal na konci then echo tak se nestalo nic
jinak  moc dekuju za rady

Offline čepi

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 196
    • Zobrazit profil
Re:Instalace debian 8
« Odpověď #13 kdy: 04. 06. 2015, 17:13:14 »
Zadavas vubec celej ten prikaz?
Kód: [Vybrat]
if [ -f /var/log/Xorg.0.log ]; then echo "Je tam"; else echo "Není tam"; fi
« Poslední změna: 04. 06. 2015, 17:22:27 od čepi »
Debian 9 Stretch --- in progress, XFCE
Notebook Acer Aspire TimeLineX 4830TG

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.313
    • Zobrazit profil
  • Jabber: roman.hornik@jabber.cz
Re:Instalace debian 8
« Odpověď #14 kdy: 04. 06. 2015, 20:36:48 »
Nebo jinak a jednodušejc (spusť každej řádek zvlášť):
Kód: [Vybrat]
test -f /var/log/Xorg.0.log
echo $?
Základ je stejnej, nejdřív se prvním řádkem zjistí přítomnost toho logu - nenapíše to nic
Druhej příkaz po spuštění vypíše exitkód předchozího spuštěnýho příkazu. Pokud to napíše nulu, soubor tam je, pokud jedničku, soubor tam není.
Debian Sid 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel Pentium G2020
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: LenINovo IH61M
* RAM: 8GiB Deutsche Demokratische Republik 3