Autor Téma: stable nebo testing na desktop?  (Přečteno 5477 krát)

lemur

  • Host
stable nebo testing na desktop?
« kdy: 05. 05. 2014, 17:14:45 »
jakou verzi debianu používáte na vašem PC?

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.332
    • Zobrazit profil
  • Jabber: roman.hornik@jabber.cz
Re:stable nebo testing na desktop?
« Odpověď #1 kdy: 05. 05. 2014, 18:34:00 »
Díky mizernýmu připojení je na obou mých strojích Jessie, ale stejně jako předtím, bude tam jednoznačně Sid.
Debian Sid 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel i5 3570
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: Lenovo IH61M
* RAM: 16GiB Deutsche Demokratische Republik 3

lemur

  • Host
Re:stable nebo testing na desktop?
« Odpověď #2 kdy: 05. 05. 2014, 18:43:42 »
ja právě nainstaloval stable, ale začínám přemýšlet nad verzí testing..alespoň co jsem četl ji dost lidí pro domácí desktop doporučuje, resp. že s ní nejsou tankové problémy i když se jmenuje "testing"

Offline petrbian

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 67
    • Zobrazit profil
Re:stable nebo testing na desktop?
« Odpověď #3 kdy: 05. 05. 2014, 20:50:31 »
Oldstable,  a ještě nějaký rok mi to vydrží, protože mé prosby byly vyslyšeny. ;D
Co uživatel, to názor. Zapomeň, že ti v této oblasti někdo poradí.

Existuje jedno zlaté pravidlo:
1. Pokud to funguje, tak na to nesahej
2. Já ti to říkal.

Samozřejmě, s takovým přístupem by se nikdy neodladily a neopravily chyby a nedostatky v nově vznikajících distribucích. Já ovšem nechám distro odladit lidmi mladými, pružnými, iniciativními a progresivními. A pak používám. ;D

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.332
    • Zobrazit profil
  • Jabber: roman.hornik@jabber.cz
Re:stable nebo testing na desktop?
« Odpověď #4 kdy: 06. 05. 2014, 02:06:09 »
Testingu bych se nebál. Čerstvostí softwaru je blíž Sidovi, stabilitou zase Stable. Mouchy sice možná někde ňáký budou, ale asi se s nima jen sotva setkáš (teda já žádný nevidím), ty podstatný se totiž vychytaly.
Debian Sid 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel i5 3570
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: Lenovo IH61M
* RAM: 16GiB Deutsche Demokratische Republik 3

Offline Ota Trkola

  • Administrátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.261
    • Zobrazit profil
  • Jabber: otas.pe@jabbim.cz
Re:stable nebo testing na desktop?
« Odpověď #5 kdy: 06. 05. 2014, 07:01:52 »
Jak říkal kolega výše, zapomeň na to, že ti v tomto někdo poradí. Musíš si vybrat sám, co preferuješ. Zda stabilitu a jistotu (=stable) nebo chceš mít novinky (=testing nebo unstable) a občas se smíříš, že něco nebude krátkodobě fungovat, což se v poslední době ale téměř nestává. Já osobně používám jako hlavní systém Sida (unstable), vedle kterého mám na notesu nainstalovaný i stable, kdyby náhodou, ale téměř do něj nebootuju. Děti na svých strojích mají Jessie (testing), absolutně bez jakýchkoliv problémů. Jinak já osobně obecně doporučuju na desktopu pro alespoň mírně pokročilého uživatele testing. Pokud instaluju Debian někomu, kdo nemá ani páru o Linuxu, dávám jednoznačně stable a mám pak klid.

Pokud se chceš o větvích Debianu dozvědět něco víc, přijeď na sraz do Seče, téma o větvích Debianu a jejich míchání bude předmětem přednášky od Petra Krčmáře.
Debian Gnome 64bit

Návod na Netinst instalaci

Offline Petr Krčmář

  • Administrátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 448
    • Zobrazit profil
    • Debian-linux.cz
Re:stable nebo testing na desktop?
« Odpověď #6 kdy: 06. 05. 2014, 10:01:34 »
Je třeba si uvědomit, že stable neznamená „nepadá“ a unstable neznamená „padá“. Terminologie vychází z toho, jak „stabilní“ jsou verze balíčků v té které verzi. Zatímco stable nainstaluješ a (nově) pět let se ti v něm nezmění verze (Xfce 4.10 tam bude celou dobu), u unstable probíhají změny, na což ty musíš reagovat úpravami konfigurace, zvykání na nové ovládání některých aplikací a podobně.

Já osobně mám na notebooku testing a v případě nutnosti přitáhnu balíček z unstable. Ale dělám to poměrně zřídka. Jak říká Ota, krásně si o tom můžeme podebatovat v Seči :-).

Offline Palo M.

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 140
    • Zobrazit profil
Re:stable nebo testing na desktop?
« Odpověď #7 kdy: 06. 05. 2014, 10:16:10 »
Ja musim za seba povedat, ze najvacsie problemy som mal prave s testingom. To bolo prave v case, kedy sa do Debianu natlacilo PulseAudio (uz si nepamatam co bolo vtedy testing, ci Etch alebo Lenny). Chvilu testing bezal celkom fajn, az do toho osudneho updatu, kedy sa to celkom rozhasilo a to tak, ze som to nevedel vratit naspat (pretoze starsie verzie balikov z repozitarov zmizli). Po par dnoch, ked sa neobjavili novsie verzie, ktore by to opravili, tak som to poriesil tak, ze som cely system upgradol na unstable (downgrade z testingu na stable nie je podporovany, takze hrozila aj tak cista instalacia, tak som si povedal, ze ked bordel, tak uz riadny). V unstable to ale napodiv uz bolo opravene a vsetko fungovalo. Ale chodili v kuse vselijake updaty na vsetko mozne (omnoho viac nez v testingu) a aj ked sa uz nic nepokaslalo, citil som sa velmi neisto, akoby stale nado mnou visel Damoklov mec, ze nejaky update nieco zase rozhasi v tom najmenej vhodnom momente... takze som vtedy na desktop nainstaloval Ubuntu (tusim to vtedy bolo 9.04 - v tych casoch to na desktop nebola zla volba v porovnani s Debian stable) a zapovedal som sa, ze testing nikdy viac - rozhodne nie na hlavny stroj, ktory bezne pouzivam (fakt nepotrebujem, aby mi pri nejakom update prestali fungovat X-ka a ja by som musel spekulovat, ako si precitat maily a pozriet nejake info na webe). Mozno som prave vtedy "vychytil" nevhodny cas s PulseAudio a inak s testingom nebyvaju problemy... aj ked onedlho by mohlo nastat nieco podobne (ak nie horsie) so systemd.

Na serveroch som samozrejme mal vzdy Debian stable, tam nie je o com (nemam tolko casu, aby som pri zmene verzie balika musel aktualizovat konfiguraciu sluzby).

A teraz s Wheezym na desktope ani nepocitujem potrebu novsich verzii cohokolvek, navyse novsie verzie by sa pravdepodobne dali pohodlne pokryt pomocou backports, takze mne stable plne vyhovuje. Testing a unstable su skor pre ludi, ktori bud prispievaju k vyvoju (napriklad aj len reportovanim chyb), alebo aspon chcu ten vyvoj priebezne sledovat.

Tie mena stable/testing/unstable su fakt zavadzajuce, este sa mi ani s unstable nestalo, ze by bol system samotny nejako nestabilny (ze by sa to nejako nahodne restartovalo alebo ze by nejaky program padal uprostred cinnosti).

Offline Ota Trkola

  • Administrátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.261
    • Zobrazit profil
  • Jabber: otas.pe@jabbim.cz
Re:stable nebo testing na desktop?
« Odpověď #8 kdy: 06. 05. 2014, 10:54:08 »
Systemd už na unstable mám, přechod proběhl někdy týden zpátky bez jakýchkoliv problémů. Jak jsem již psal, problémy se v současnosti i v unstable vyskytují sporadicky.

Odesláno z mého C2105 pomocí Tapatalk

Debian Gnome 64bit

Návod na Netinst instalaci

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.332
    • Zobrazit profil
  • Jabber: roman.hornik@jabber.cz
Re:stable nebo testing na desktop?
« Odpověď #9 kdy: 06. 05. 2014, 16:21:24 »
S PulseAudio měl problémy kdekdo, sotva se objevilo, už na mnoha místech zakotvilo natvrdo, i když tenkrát by mu slušelo bejt jen v experimentální větvi a/nebo v Ubuntu. A ani teď ho k ničemu nepotřebuju.
Debian Sid 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel i5 3570
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: Lenovo IH61M
* RAM: 16GiB Deutsche Demokratische Republik 3

Offline Branislav Dohoda

  • Člen týmu
  • Uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 191
    • Zobrazit profil
  • Jabber: valsin@jabbim.sk
Re:stable nebo testing na desktop?
« Odpověď #10 kdy: 08. 05. 2014, 01:38:10 »
Ja som dorazil do bodu v ktorom som zistil že nie všetko nove je to najlepšie, a kedže mam PC už výhradne ako pracovný desktop kde fungujeme ja a moja dráha a nechcem už riešiť nejaké tie problémy s testingom kde sa občas pri upgrade niečo občas zašprajcuje (dá sa to spraviť)

Som asi spohodlnel a zo Stable vetvou nemám žiadny problém, už mi je fuk či tu mám: príklad, gimp 2.6 či 2.8, alebo pidgin 2.7 či 2.10, alebo dolphin taký alebo hentaký obe verzie či nová alebo stará splna to čo od nich chcem a vyžadujem, a viem že mám na dlhuuuuuu dobu stabilný desktop kde nemusím niečo riešiť opravovať.

Samozrejme týmto ťa LEMUR nechcem odradiť od testingu, ak si tester a budeš hlásiť bugy a pomáhať pri vývoji Debianu tak hurá do toho alebo ak si ešte v štádiu že musíš mať žhavé novinky ohľadom softvéru tak šup do toho nie je sa čoho báť.

PS: hocikto kto ma navštívi a pozrie sa na moju plochu povie hmmm pekné, keď ho dám za to sadnúť tak len počujem hmm to ide rýchlo a to ako že ti to tak rýchlo otvorilo, prečo mne to Kubuntu otvára tak dlho a prečo mi žerie toľko RAM a podobne, ide mi o to nikoho som ešte nepočul povedať alebo nevidel som nikoho aby si všimol že nemám najnovšiu verziu Iceweasel/Pidgin/Gimp/ a podobne. Keď desktop pracuje ako ma nikoho nezaujíma aká verzia daného programu je práve spustená.
Debian 8 'Jessie' Backports
- - - - - - - - - - - - - - -
[diakritika off]
- - - - - - - - - - - - - - -
Bug Tracker pre novú tému Wheezy VDW: report bug
Bug Tracker pre novú tému Jessie VDJ: report bug

lemur

  • Host
Re:stable nebo testing na desktop?
« Odpověď #11 kdy: 08. 05. 2014, 22:37:05 »
jak tak na to koukám, tak asi zůstanu u stable. zatím funguje super. v řešení problémů i kdyby byly občasné se zrovna nevyžívám. také na počítači pracují ostatní z rodiny a mohli by ten linux pomluvit, že to zase nefunguje :-D

Offline Branislav Dohoda

  • Člen týmu
  • Uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 191
    • Zobrazit profil
  • Jabber: valsin@jabbim.sk
Re:stable nebo testing na desktop?
« Odpověď #12 kdy: 09. 05. 2014, 00:02:18 »
To by mohli, to máš pravdu. Keď som mal občas chuť niečo skúšať testovať, mám na to jeden hdd 120GB, ten som hodil do PC a tam som skúšal a skúšal a skúšal až do vtedy kým ma to neprešlo, a kím som nedošiel na to že stable je stable.

PS: prikladám môj desktop, taký pekný nemá nikto :P
« Poslední změna: 17. 05. 2014, 18:30:04 od Valsin (Brainwall) »
Debian 8 'Jessie' Backports
- - - - - - - - - - - - - - -
[diakritika off]
- - - - - - - - - - - - - - -
Bug Tracker pre novú tému Wheezy VDW: report bug
Bug Tracker pre novú tému Jessie VDJ: report bug