Autor Téma: Pomalý start KDE  (Přečteno 1685 krát)

Offline freedom

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zobrazit profil
Pomalý start KDE
« kdy: 30. 12. 2013, 11:14:53 »
Dobrý den,
jsem nováček v používání Debianu a Linuxu vůbec a bohužel jsem nucen poprosit o radu. Po tom, co už mě opravdu naštval systém Windows 7 jsem si stáhl instalaci Debianu wheezy 64bit KDE (stable) a přes USB flash jsem si ji nainstaloval. To, že jsem si musel doinstalovat ovladače pro bezdrátovou kartu jsem ještě přežil - to není zas tak nic strašného, našel jsem si balíček. Potom jsem se trochu víc zasekl při nastavování bezdrátové sítě, než jsem pochopil, že si musím stáhnout ještě wpasupplicant, tak to chvíli trvalo, ale taky se to dalo. Ještě jsem si stáhl Chromium browser a Skype - to by bylo asi tak vše, ale teď.... když jsem dnes zapnul notebook (instaloval jsem včera), tak systém naběhl celkem normálně až k přihlašovací obrazovce.  Zadal jsem heslo, objevila se plocha a pak by se mělo ve spodní části objevovat postupně 5 ikonek - zřejmě to představuje to co načítá.... Objevila se ostrá pouze jedna, první - zřejmě představuje HDD. Pak dlouho dlouho dlouho nic (3-4minuty, obrazovka s kurzorem, disk stojí a nic nedělá), pak se objevily velmi mlhavě další 3 ikonky - zase se 3 minuty nic nedělo a poté systém naběhl. Když startoval systém rovnou po instalaci, tak vše probíhalo mnohem rychleji. Když jsem si dal na plochu widgety monitorující činnost CPU a RAM, tak CPU (obě jádra) jsou vytížená tak na 12% a z RAM se využívá konstantné 400MB, pokud se pokusím zapnout i jen pitomý KWrite, tak se sice využití RAM zvedne, ale ikonka programu vedle kurzoru stejně gribluje asi 3/4 minuty než program naběhne. Takže se to chová jako bych neměl dostatečný výkon nebo já nevím - procesor Centrino Duo 2x1,5GHz, 2GB operační paměť. Nemáte nějaký nápad jak se to mohlo dostat do tohoto stavu nebo co by s tím asi tak mohlo být? Předem děkuji za nějaké nápady nebo rady - prosím ne, že si mám nainstalovat jinou distribuci :) (Kubuntu je staré africké slovo, jehož překlad zní: "Neumím nastavit Debian....")

PS: V nejhorším případě zkusím systém přeinstalovat a stáhnout si jen wpasupplicant a nic jiného a systémem pokus/omyl se nějak dopracovat k tomu, co jsem udělal špatně...
« Poslední změna: 30. 12. 2013, 11:17:57 od freedom »

Offline Matesax

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 49
  • Dlouholetý programátor se znalostmi a zkušenostmi
    • Zobrazit profil
Re:Pomalý start KDE
« Odpověď #1 kdy: 30. 12. 2013, 12:06:29 »
WiFi a Linux - špatná kombinace... :D Nicméně zde jde o to, že když se OS bootuje do RAM, tak tam natahá všechno - zde bude tedy zádrhel v tom, dostat data do RAM. Vidím to tak, že to nainstalovalo jen cílené ovladače a ty nejsou plně kompatibilní. Tohle by vyřešila profesionální instalace a zvolení instalace všech ovladačů. Další možností je špatná komunikace s nějakým přídatným zařízením, kteréžto znemožňuje pokračovat v běhu systému - řešením by bylo odpojit toto zařízení. Ale těch možností mne napadá tolik, že nejlepší bude poslat log X - v ~/ domovském adresáři. (".xsession-errors") Dále systémové zprávy, které vytáhneš nezávisle na X - v terminálu do kterého se dostaneš klávesami Ctrl + Alt + F1 a přihlášením se pro TTY1 - "dmesg/dmesg | tail". Dále bych rád vyloučil greeter - což je asi  Lightdm? A to tak, že se bootneš jen do konzole a spustíš startx. Také jeho výpis by se hodil... (popř. log) Přesměrování výstupu provedeš - "startx > /cesta/ddd.txt". Ještě to může být problém s Vesou (Super VGA/XGA/SXGA/SXGA+/UXGA/... - ano vím - XORG) - zase log a testem bude, že tty pojedou a i FrameBuffer - mplayer třeba...
« Poslední změna: 30. 12. 2013, 12:27:08 od Matesax »
Nevěřím v nic - pak má víra jest vyšší, než kterákoliv jiná...

Offline freedom

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zobrazit profil
Re:Pomalý start KDE
« Odpověď #2 kdy: 30. 12. 2013, 13:19:56 »
Tady je výpis .xsession-errors http://uloz.to/xUBHbsKs/vypis-txt


Offline Matesax

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 49
  • Dlouholetý programátor se znalostmi a zkušenostmi
    • Zobrazit profil
Re:Pomalý start KDE
« Odpověď #3 kdy: 30. 12. 2013, 13:56:05 »
X je naprosto vpořádku. Zavedení grafického rozhraní taktéž... To jsou špatné zprávy... :D Co ty systémové zprávy? Greeter? Nechceš zusit stáhnout jiné prostředí - tohle vypadá na chybu v KDE - zkus LXDE, anebo jen na test TinyWM, IceWM - něco malého, co vyloučí chybu KDE... (Jak píši - tohle už vypadá na Desktop...)
Nevěřím v nic - pak má víra jest vyšší, než kterákoliv jiná...

Offline sabraq

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 31
    • Zobrazit profil
Re:Pomalý start KDE
« Odpověď #4 kdy: 30. 12. 2013, 21:41:02 »
Já bych to tak v pořádku neviděl:

Kód: [Vybrat]
.
.
.
.
X Error: BadPixmap (invalid Pixmap parameter) 4
  Major opcode: 54 (X_FreePixmap)
  Resource id:  0x1c0015c
X Error: BadPixmap (invalid Pixmap parameter) 4
  Major opcode: 54 (X_FreePixmap)
  Resource id:  0x1c00153
X Error: BadPixmap (invalid Pixmap parameter) 4
  Major opcode: 54 (X_FreePixmap)
  Resource id:  0x1c0014a
X Error: BadPixmap (invalid Pixmap parameter) 4
  Major opcode: 54 (X_FreePixmap)
  Resource id:  0x1c00141
X Error: BadPixmap (invalid Pixmap parameter) 4
  Major opcode: 54 (X_FreePixmap)
  Resource id:  0x1c00138
X Error: BadPixmap (invalid Pixmap parameter) 4
  Major opcode: 54 (X_FreePixmap)
  Resource id:  0x1c0012f
X Error: BadPixmap (invalid Pixmap parameter) 4
  Major opcode: 54 (X_FreePixmap)
  Resource id:  0x1c00126
X Error: BadPixmap (invalid Pixmap parameter) 4
  Major opcode: 54 (X_FreePixmap)
  Resource id:  0x1c0011d
link XMLID_34_ hasn't been detected!
link XMLID_34_ hasn't been detected!
.
.
.
.

https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=179115

Zkusil bych změnit téma vzhledu, píšou tam něco krátce v diskuzi.

Offline freedom

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 3
    • Zobrazit profil
Re:Pomalý start KDE
« Odpověď #5 kdy: 30. 12. 2013, 23:06:54 »
Už není potřeba to zkoumat, nainstaloval jsem Kubuntu. Zatím vše funguje.

Odpoledne jsem Debian (tentokrát 32-bit) zkoušel znova nainstalovat, měl jsem ovladače na 2. flashce ... instalátor je zřejmě našel, dokonce zahlásil, že se i připojil k síti a stáhl nějaké balíčky (?? přesto, že v resolv.conf se píše, že během instalace jsou webová zrcadla neaktivní??)... po naběhnutí systému už ale bohužel wifi nešla - nevím jestli je to normální, ale prostě si nepamatoval nastavení, tak jsem mu ho musel vnutit ručně znova. Nabíhání KDE se možná o malinko zlepšilo, ale opravdu jen nepatrně. Od přihlášení k naběhnuté ploše to byly zase přinejmenším 4 minuty a než naběhl Kwrite nebo Dolphin, tak uplynula věčnost .... takže jsem to vzdal. Debian někdy příště na jiném stroji... a až se s Linuxem trošku víc seznámím. Takhle to by bylo opravdu takové: "Hop do vody a plav..."

Možná je chyba ve mě, možná ne :) Jinak pro úplnost dodávám, že balíček s ovladačem mé wifi je http://packages.debian.org/wheezy/firmware-iwlwifi a notebook HP Pavilion dv6680

Děkuji za pomoc a někdy příště na viděnou.