Autor Téma: Nepořádek v kódování textové konzole.  (Přečteno 3881 krát)

Offline Martin 'Želva' Malý

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 57
  • Zalezlej v krunýři
    • Zobrazit profil
    • Želvův zápisník
Nepořádek v kódování textové konzole.
« kdy: 11. 03. 2009, 20:36:22 »
Hezký večer vážení, želva zase má problém...

Chtěl jsem si nastavit české kódování v textovém režimu. Postupoval jsem takto:

Nastavil jsem rozlišení na 1024x768: http://wiki.ubuntu.cz/Vyšší%20rozlišení%20na%20konzoli
Postupoval jsem podle návodu: http://wiki.ubuntu.cz/Česká%20znaková%20sada%20v%20konzoli

Nějak to nefungovalo, blblo to stejně. Nuže jsem si našel návod přímo pro Debian, ale asi to udělalo bordel, protože pro Ubuntu byl nmyslím v UTF8 a tento byl na ISO:
http://debian.cz/users/localization.php

Čímž jsem to asi dorazil.

Mohl by mi prosím někdo pomoct dát to do kupy? Nechci si v tom udělat ještě větší nepořádek, než je.

Pár výpisů:
$ locale
Kód: [Vybrat]
martin@debian:~$ locale
LANG=cs_CZ.UTF-8
LC_CTYPE="cs_CZ.UTF-8"
LC_NUMERIC="cs_CZ.UTF-8"
LC_TIME="cs_CZ.UTF-8"
LC_COLLATE="cs_CZ.UTF-8"
LC_MONETARY="cs_CZ.UTF-8"
LC_MESSAGES="cs_CZ.UTF-8"
LC_PAPER="cs_CZ.UTF-8"
LC_NAME="cs_CZ.UTF-8"
LC_ADDRESS="cs_CZ.UTF-8"
LC_TELEPHONE="cs_CZ.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="cs_CZ.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="cs_CZ.UTF-8"
LC_ALL=

/etc/console-tools/config
Kód: [Vybrat]
martin@debian:~$ cat /etc/console-tools/config
#
# This files tells the console-tools package:
#
# - whether to load a specific font and boot (and maybe a screen-font map,
# but you should avoid that if possible).
# - whether to setup an Application-Charset Map other than the default CP437.
# - whether to start "vcstime" to have time on all text VC'S.
#
# You can also specify per-VC settings by suffixing variable names as in
# the examples below. This only works on framebuffer devices.
#
# CAVEATS:
#
# - When using the new framebuffer devices, the "global setting" for a font
# only affects the current console (ie., at boot-time, the first one)
# - ACM setting involves 2 steps (maybe loading a user ACM, and activating
# it on a given charset slot - see charset(1) for details), the 1st of which
# affects the entire system, but the 2nd of which only affects the current
# VC (ie., at boot-time, the first one).  So that if you want to use the same
# ACM on all VCs, you have to specify "APP_CHARSET_MAP_vc<N>=user" for all
# relevant values of <N>.
#
# Example:
#
#SCREEN_FONT=iso01.f16
#SCREEN_FONT_vc2=LatArCyrHeb-16
#
#APP_CHARSET_MAP=iso05
#APP_CHARSET_MAP_vc2=user
#
# Set the following - more euro-friendly default than kernel font.
# SCREEN_FONT=latcyrheb-sun16.psf

#DO_VCSTIME=yes
#
# Forget this one unless you _know_ it is necessary for your font:
#SCREEN_FONT_MAP=iso01

#  **** screen saver/DPMS settings: all VCs ****
# These settings are commented by default to avoid the chance of damage to
# very old monitors that don't support DPMS signalling.

# screen blanking timeout.  monitor remains on, but the screen is cleared to
# range: 0-60 min (0==never)  kernels I've looked at default to 10 minutes.
# (see linux/drivers/char/console.c)
BLANK_TIME=30

# blanking method (VESA DPMS mode to use after BLANK_TIME, before powerdown):
# on: the default, no DPMS signalling. near instant powerup, no power saving
# vsync: DPMS Standby mode. nearly instant recovery, uses 110/120W (17" screen)
# hsync: DPMS Suspend mode. typically 3s recovery, uses 15/120W (17" screen)
# powerdown,off: DPMS Off mode, typ. 10s recovery, uses  5/120W (17" screen)

# Those values are for my 17" Mag, but some monitors do suspend the same as
# standby.  xset dpms force {off|standby|suspend|on} is useful for this, if X
# supports DPMS on your video card.  Set X's DPMS screensaver with xset dpms
# or use option power_saver in XF86Config
#
# DPMS set by default to on, because hsync can cause problems on certain
# hardware, such as Armada E500 laptops
BLANK_DPMS=off

# Powerdown time.  The console will go to DPMS Off mode POWERDOWN_TIME
# minutes _after_ blanking.  (POWERDOWN_TIME + BLANK_TIME after the last input)
POWERDOWN_TIME=30

# rate and delay can get only specific values, consult kbdrate(1) for help
#KEYBOARD_RATE="30"
#KEYBOARD_DELAY="250"

# Turn on numlock by default
#LEDS=+num
SCREEN_FONT=lat2-sun16
SCREEN_FONT_vc2=lat2-sun16
SCREEN_FONT_vc3=lat2-sun16
SCREEN_FONT_vc4=lat2-sun16
SCREEN_FONT_vc5=lat2-sun16
SCREEN_FONT_vc6=lat2-sun16
APP_CHARSET_MAP=iso02

/etc/environment - je prázdný?
Kód: [Vybrat]
martin@debian:~$ cat /etc/environment
martin@debian:~$

Děkuji moc za objasnění.

Používám Debian Squeeze, ale Lenny to dělal taky a upgradem se nic nezměnilo.
« Poslední změna: 11. 03. 2009, 20:37:39 od Martin 'Želva' Malý »
... osobní počítače jsou nanic a opravdu nikdy nedělají to, co se po nich chce. Fakt. I když na něm třeba běží Debian, Ubuntu, Widle, Mac, je to skoro furt to samé... :-( ...

Offline Petr Slunský

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 220
  • Linux user #485524
    • Zobrazit profil
  • Jabber: slunsky@njs.netlab.cz
Re: Nepořádek v kódování textové konzole.
« Odpověď #1 kdy: 11. 03. 2009, 21:11:42 »
četl jsem to několikrát, ale nějak jsem nepochopil, v čem máš problém. "Nefunguje" je málo.

tutoriály, které jsi nalinkoval jsou poměrně jasně napsané. První zapíná vyšší rozlišení při bootu a druhý podporu české klávesnice na konsoli.

Normálně opravdu postačují a fungují. Tak jak ti to blbne?
Debian

Offline Martin 'Želva' Malý

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 57
  • Zalezlej v krunýři
    • Zobrazit profil
    • Želvův zápisník
Re: Nepořádek v kódování textové konzole.
« Odpověď #2 kdy: 11. 03. 2009, 21:18:48 »
Zřejmě jsem v horlivosti smíchal návod na UTF-8 z ubuntu wiki s návodem z debian.cz pro ISO. Tím jsem to celé oddělal a chtěl bych to vrátit do nějakého celkově UTF nebo celkové ISO stavu...
... osobní počítače jsou nanic a opravdu nikdy nedělají to, co se po nich chce. Fakt. I když na něm třeba běží Debian, Ubuntu, Widle, Mac, je to skoro furt to samé... :-( ...

Offline nazir

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 141
  • S.N.A.F.U.
    • Zobrazit profil
  • Jabber: nazir@jabber.cz
Re: Nepořádek v kódování textové konzole.
« Odpověď #3 kdy: 12. 03. 2009, 11:15:52 »
Nevím, jestli přesně rozumím Tvému problému, ale což si tedy standardně pomocí dpkg-reconfigure locales nechat vygenerovat cs_CZ.UTF-8 a zvolit si je tam i jako výchozí pro systém + pomocí dpkg-reconfigure console-setup si to cs_CZ.UTF-8 nastavit jako kódování pro konsoli?

Offline Martin 'Želva' Malý

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 57
  • Zalezlej v krunýři
    • Zobrazit profil
    • Želvův zápisník
Re: Nepořádek v kódování textové konzole.
« Odpověď #4 kdy: 14. 03. 2009, 19:57:49 »
Tak jsem provedl to, c napsal nazir + odmazal řádek

APP_CHARSET_MAP=iso02

a tty2-6 už běží v češtině, ovšem tty1 používá jiné (tlustší) písmo a stále nefunguje, ale to už je jedno, hlavně, že jdou aspoň ty ostatní.
... osobní počítače jsou nanic a opravdu nikdy nedělají to, co se po nich chce. Fakt. I když na něm třeba běží Debian, Ubuntu, Widle, Mac, je to skoro furt to samé... :-( ...

Offline nazir

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 141
  • S.N.A.F.U.
    • Zobrazit profil
  • Jabber: nazir@jabber.cz
Re: Nepořádek v kódování textové konzole.
« Odpověď #5 kdy: 14. 03. 2009, 21:04:38 »
Když se podíváte do /etc/default/console-setup -- máte tam tu tty1 aktivní?  (Já používám ACTIVE_CONSOLES="/dev/tty[1-6,12]")

Offline Martin 'Želva' Malý

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 57
  • Zalezlej v krunýři
    • Zobrazit profil
    • Želvův zápisník
Re: Nepořádek v kódování textové konzole.
« Odpověď #6 kdy: 16. 03. 2009, 15:45:04 »
Mám to povoleno:

Citace
martin@debian:~$ cat /etc/default/console-setup
# A configuration file for setupcon

# Change to "yes" and setupcon will explain what is being doing
VERBOSE_OUTPUT=no

# Setup these consoles.  Most people do not need to change this.
ACTIVE_CONSOLES="/dev/tty[1-6]"

# Put here your encoding.  Valid charmaps are: UTF-8 ARMSCII-8 CP1251
# CP1255 CP1256 GEORGIAN-ACADEMY GEORGIAN-PS IBM1133 ISIRI-3342
# ISO-8859-1 ISO-8859-2 ISO-8859-3 ISO-8859-4 ISO-8859-5 ISO-8859-6
# ISO-8859-7 ISO-8859-8 ISO-8859-9 ISO-8859-10 ISO-8859-11 ISO-8859-13
# ISO-8859-14 ISO-8859-15 ISO-8859-16 KOI8-R KOI8-U TIS-620 VISCII
CHARMAP="UTF-8"

# The codeset determines which symbols are supported by the font.
# Valid codesets are: Arabic Armenian CyrAsia CyrKoi CyrSlav Ethiopian
# Georgian Greek Hebrew Lao Lat15 Lat2 Lat38 Lat7 Thai Uni1 Uni2 Uni3
# Vietnamese.  Read README.fonts for explanation.
CODESET="Lat2"

# Valid font faces are: VGA (sizes 8, 14 and 16), Terminus (sizes
# 12x6, 14, 16, 20x10, 24x12, 28x14 and 32x16), TerminusBold (sizes
# 14, 16, 20x10, 24x12, 28x14 and 32x16), TerminusBoldVGA (sizes 14
# and 16), Fixed (sizes 13, 14, 15, 16 and 18), Goha (sizes 12, 14 and
# 16), GohaClassic (sizes 12, 14 and 16).
FONTFACE="Terminus"
FONTSIZE="16"

# You can also directly specify nonstandard font and ACM to load:
# FONT=/usr/local/share/funnyfonts/sarge16.psf
# ACM=/usr/local/share/consoletrans/my_special_encoding.acm

# The following variables describe your keyboard and can have the same
# values as the XkbModel, XkbLayout, XkbVariant and XkbOptions options
# in /etc/X11/xorg.conf.
XKBMODEL="pc105"
XKBLAYOUT="cz"
XKBVARIANT=""
XKBOPTIONS="lv3:ralt_switch"


# Do not update the following md5 sum if you change
# /etc/console-setup/boottime.kmap.gz and Debconf will not overwrite
# your custom keymap.  Do not update it even if you want to make
# Debconf overwrite it.  Instead simply specify the empty string as
# a md5 sum.

BOOTTIME_KMAP_MD5="5b3218652819e7cf2add286bd85792e6"
... osobní počítače jsou nanic a opravdu nikdy nedělají to, co se po nich chce. Fakt. I když na něm třeba běží Debian, Ubuntu, Widle, Mac, je to skoro furt to samé... :-( ...

Offline jaja

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 10
  • jestli plácám tak mně prosím netlučte :-)
    • Zobrazit profil
Re: Nepořádek v kódování textové konzole.
« Odpověď #7 kdy: 07. 11. 2010, 20:53:22 »
já se zdovolením dozeptám koukal jsem na ten první návod na změnu rozlišení a nikde jsem tu soubor /boot/grub/menu.lst nenašel, To asi bude jinou verzí GRUB, ale jak si tedy můžu to rozlišení uprvit?
Počítačům nerozumím, jen si s nimi rád hraji. (tedy něco jako s děvčaty)

Offline koljin

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 86
    • Zobrazit profil
Re: Nepořádek v kódování textové konzole.
« Odpověď #8 kdy: 07. 11. 2010, 21:14:15 »
...

Jo, je tu novější grub, kterej už /boot/grub/menu.lst nepoužívá. Základní konfigurace je v /etc/default/grub. Nahodí se pak příkazem update-grub. Doporučuju se v tom moc nešťourat, dokud to bootuje :)

Offline jaja

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 10
  • jestli plácám tak mně prosím netlučte :-)
    • Zobrazit profil
Re: Nepořádek v kódování textové konzole.
« Odpověď #9 kdy: 08. 11. 2010, 19:49:14 »
jen si rozlišení upravím a hned zase půjdu  ::)
Počítačům nerozumím, jen si s nimi rád hraji. (tedy něco jako s děvčaty)