Autor Téma: 32bit programy na 64bit  (Přečteno 5474 krát)

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
32bit programy na 64bit
« kdy: 01. 03. 2009, 13:50:20 »
Neviem ci som sa to tu uz pytal ale zda sa mi ze nie..
Idu instalovat na 64 bit debian 32 bit programy? este som to neskusal a zaujimalo by ma to :)
" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."

Offline Erbureth

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 33
    • Zobrazit profil
Re: 32bit programy na 64bit
« Odpověď #1 kdy: 01. 03. 2009, 16:03:33 »
Záleží jaké. Zkoušel jsem 32bit Skype, který mi teď funguje bez problémů. OTOH 32b Opera se cukala. (To jsem tehdy nevěděl, že existuje i pro 64b)
Debian Squeeze AMD64, 2.6.27, KDE 4.2.2 @ HP Compaq 6830s
Debian Squeeze, 2.6.26, KDE 4.2.2 @ AthlonXP 2000+, 512 MB, Radeon 9000 128 MB

Whatever happened, happened, and could not had happened any other way.

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
Re: 32bit programy na 64bit
« Odpověď #2 kdy: 01. 03. 2009, 17:31:49 »
Takze je pravdepodobne ze mi vecsina pojde ?
" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."

Offline yerry

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 65
    • Zobrazit profil
    • Iný Linux
Re: 32bit programy na 64bit
« Odpověď #3 kdy: 01. 03. 2009, 17:56:41 »
Dnes by nemal byt so 64bit architekturou problem. Fical som asi 2 roky na 64bit, obcas sa mi sekol flash ale nebolo to nic zasadne. Otazkou pre mna zostavalo preco? Narast vykonu je zanedbatelny az takmer ziadny. Dokonca 32bit aplikacie, najde sa ich zopar vykon trochu zrazia smerom dolu. Jedina distribucia, kde bol vykon na 64bit architekture znacnejsi bolo Gentoo, napriek tomu 32bit aplikacie tiez zrazali vykon systemu smerom dolu. Na bezny domaci desktop si myslim, ze 32bit zatial uplne postacuje, ak sa teda nepracuje s nejakymi rozsiahlymi databazami, narocnejsim grafickym softverom, maticami atp.. Na 32bit sa stale lahsie shanaju ovladace a specialny softver, to je dalsi argument.
O Linuxe korektne aj nekorektne, ale hlavne bez obalu... --> http://inylinux.blogspot.com/

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
Re: 32bit programy na 64bit
« Odpověď #4 kdy: 02. 03. 2009, 23:41:05 »
Tak si asi necham 32bit..vies ja som taky tester..nikdy nemam "stabilne" nahodeny system pretoze uz som ich skusal asi vsetky(zo zaujimavosti)  8)
" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."

Offline eXt_r33m

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 69
  • skill :: aggressive-newbie
    • Zobrazit profil
Re: 32bit programy na 64bit
« Odpověď #5 kdy: 03. 03. 2009, 14:41:49 »
pouzivam 64 bit => chvilku sem se s tim musel hrat (flash + grafika) nakonec me vysledek nadchl -> je to mega rychle a spustil sem neco co mi neslo na 32 bit :D
AMD Opteron Processor 144 1.8 Ghz;2x512 MiB DDR1;ATI Radeon HD 2600 Pro 256 MiB DDR3;Atheros 802.11 WiFi;Boot: WinXP + Ubuntu 9.04 amd64 + Arch linux amd64

Offline Erbureth

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 33
    • Zobrazit profil
Re: 32bit programy na 64bit
« Odpověď #6 kdy: 03. 03. 2009, 19:33:22 »
64bit Debian by měl být rychlejší, když ty balíky jsou zkompilovány pro moderní procesory, ne? :)
Debian Squeeze AMD64, 2.6.27, KDE 4.2.2 @ HP Compaq 6830s
Debian Squeeze, 2.6.26, KDE 4.2.2 @ AthlonXP 2000+, 512 MB, Radeon 9000 128 MB

Whatever happened, happened, and could not had happened any other way.

Offline Petr Krčmář

  • Administrátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 447
    • Zobrazit profil
    • Debian-linux.cz
Re: 32bit programy na 64bit
« Odpověď #7 kdy: 03. 03. 2009, 21:16:00 »
64bit Debian by měl být rychlejší, když ty balíky jsou zkompilovány pro moderní procesory, ne? :)

Už jsem viděl hodně různých testů, ale žádný z nich nebyl extra prokazatelný. Jednalo se maximálně o pár procent. Sdílím názor uvedený kolegou výše: dnes už není s 64 bity žádný extra problém, ale zároveň to nemá žádnou výraznou výhodu.

Offline Boogey

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 159
    • Zobrazit profil
Re: 32bit programy na 64bit
« Odpověď #8 kdy: 04. 03. 2009, 15:52:59 »
Vyhodu? Snad jen pro toho, kdo vyuzije vice jak 4GB pameti.
Debian Squeeze 32bit, Kernel 2.6.26-2, (Server)
AMD Duron 700MHz@1Ghz, 640MB ram, GeForce 4 MX 64MB
Apache2, PHP5, Samba, ProFTPd, MySQL, KDE 4.2.2(na testovani)

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
Re: 32bit programy na 64bit
« Odpověď #9 kdy: 04. 03. 2009, 23:07:37 »
Zatial neplanujem kupovat notas 4GB ram + :-D
" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."

Offline Petr Krčmář

  • Administrátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 447
    • Zobrazit profil
    • Debian-linux.cz
Re: 32bit programy na 64bit
« Odpověď #10 kdy: 05. 03. 2009, 08:43:47 »
Vyhodu? Snad jen pro toho, kdo vyuzije vice jak 4GB pameti.

Což ovšem využije i na 32 bitech, protože máme PAE, čili tohle na Linuxu problém není.

Offline Boogey

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 159
    • Zobrazit profil
Re: 32bit programy na 64bit
« Odpověď #11 kdy: 05. 03. 2009, 10:56:21 »
Tak to jsem nevedel. Diky za doplneni informaci. Pro toho, kdo je na tom stejne jak ja, prikladam odkaz, kde jsem nacerpal alespon zakladni informace o PAE.

http://cs.wikipedia.org/wiki/PAE
Debian Squeeze 32bit, Kernel 2.6.26-2, (Server)
AMD Duron 700MHz@1Ghz, 640MB ram, GeForce 4 MX 64MB
Apache2, PHP5, Samba, ProFTPd, MySQL, KDE 4.2.2(na testovani)

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
Re: 32bit programy na 64bit
« Odpověď #12 kdy: 05. 03. 2009, 13:08:11 »
tak zajtra si asi hodim 64bit debian :-D
bud z orignal webu alebo tento image s najnovsim jadrom http://www.debian-linux.cz/obrazy-debian-lenny-s-jadrem-2628/
len este neviem ci gnome alebo xfce
xfce ma rovnake programy ako gnome ne?

" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."

Offline Xgamer

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 54
    • Zobrazit profil
Re: 32bit programy na 64bit
« Odpověď #13 kdy: 05. 03. 2009, 13:48:39 »
Aké si nainštaluješ také budeš mať ;). XFCE použiva tiež GTK knižnicu ako gnome,ale oproti GNOME je viac prispôsobiteľné nenuti ty žiadne aplikácie :) a mam ho radšej je jednoduchšie a ma menšie nároky ;)
Scio me nihil scire.