Autor Téma: Gigabyte z77-d3h  (Přečteno 3610 krát)

Offline nerjan

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 9
    • Zobrazit profil
Gigabyte z77-d3h
« kdy: 25. 01. 2013, 16:44:40 »
http://www.gigabyte.cz/products/page/mb/ga-z77-d3hrev_10 nějak se mi u téhle desky nedaří rozběhat debian. zvuk(ten sem zkoušel na ubuntu) net(android jako modem v ubuntu a aktualizace kernelu + instalace teď si nevybavím čeho přes synaptic mi síťovku rozběhá) a ani instalace grubu. jestli nikdo nepomůže najít radu tak jí prodám a koupím http://www.alza.cz/asus-p8z77-m-pro-d312825.htm

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.326
    • Zobrazit profil
  • Jabber: roman.hornik@jabber.cz
Re: Gigabyte z77-d3h
« Odpověď #1 kdy: 25. 01. 2013, 21:36:07 »
1) Čipset je Intel, ten má dobrou podporu.
2) Zvuk je VIA, i ta má dobrou podporu. Můj stroj běží na čipsetu VIA naprosto bezchybně.
3) Síť je Atheros, tam bude potřeba nainstalovat si balík s firmwarem.

Asi je ta deska dost mladá, takže bych doporučoval zkusit to s nejnovějším instalačním obrazem Wheezyho, Squeeze je na to moc starej. Nikde ale neuvádíš, na jaký verzi Debiana jsi to zkoušel. A Ubuntu mně nezajímá, není to Debian, je to jinej svět.
« Poslední změna: 25. 01. 2013, 21:48:52 od Roman Horník »
Debian Sid 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel Pentium G2020
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: LenINovo IH61M
* RAM: 8GiB Deutsche Demokratische Republik 3

Offline nerjan

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 9
    • Zobrazit profil
Re: Gigabyte z77-d3h
« Odpověď #2 kdy: 26. 01. 2013, 10:49:35 »
jo promiň, jak sem to psal tak sem zapoměl napsat,  že se jedná o debian testing net install, ubuntu sem uváděl z důvodu že po stažení ta síťovka šlapala :-) ještě zkusím stáhnout nejnovější dvd verzi testingu. Squeeze nepoužívám páč je to komplet zastaralý. a pak dám vědět úspěšnost. jednalo se mi o to jestli pošlape jak má když se mi nedařilo. díky za info

Offline Ota Trkola

  • Administrátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.261
    • Zobrazit profil
  • Jabber: otas.pe@jabbim.cz
Re: Gigabyte z77-d3h
« Odpověď #3 kdy: 26. 01. 2013, 11:53:12 »
Nevím, zda je to tvůj případ, ale pokud by ti třeba chyběl nějaký firmware během instalace Debianu, použij obrazy, které jej obsahují. Pokud něco na Ubuntu ihned funguje a na Debianu ne, je to většinou tím, že na Debianu chybí firmware. Není to ale chyba, je to záměr, Debian se snaží být svobodnou distribucí, Ubuntu na to jaksi nedbá. Samozřejmě, že všechen firmware je pro Debian dodatečně instalovatelný z repozitáře non-free, tzn není to tak, že by v Debianu nefungovalo něco, co v Ubuntu ano. Jen je třeba znát svůj hardware a nainstalovat potřebný firmware.
Debian Gnome 64bit

Návod na Netinst instalaci

Offline nerjan

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 9
    • Zobrazit profil
Re: Gigabyte z77-d3h
« Odpověď #4 kdy: 26. 01. 2013, 12:40:34 »
v ubuntu fungoval též až po instalaci :-) teď to budu zkoušet z tohohle obrazu debian-wheezy-DI-b4-i386-amd64-source-DVD-1.iso a uvidím

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.326
    • Zobrazit profil
  • Jabber: roman.hornik@jabber.cz
« Poslední změna: 26. 01. 2013, 13:19:29 od Roman Horník »
Debian Sid 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel Pentium G2020
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: LenINovo IH61M
* RAM: 8GiB Deutsche Demokratische Republik 3

Offline nerjan

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 9
    • Zobrazit profil
Re: Gigabyte z77-d3h
« Odpověď #6 kdy: 26. 01. 2013, 13:42:55 »
díky. staženo. jde se na věc. pak dám vědět

Offline nerjan

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 9
    • Zobrazit profil
Re: Gigabyte z77-d3h
« Odpověď #7 kdy: 26. 01. 2013, 16:29:42 »
tak až na ten Atheros Communications Inc. AR8161 Gigabit Ethernet (rev 10) vše šlape, v ubuntu po nainstalování install linux-backports-modules-cw šlapal

Offline Ota Trkola

  • Administrátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.261
    • Zobrazit profil
  • Jabber: otas.pe@jabbim.cz
Re: Gigabyte z77-d3h
« Odpověď #8 kdy: 26. 01. 2013, 17:16:13 »
AR8161 je pěkná potvůrka, která není podporovaná v linuxovém jádru. Nicméně jde v pohodě rozchodit. V první řadě musíš mít nainstalovaný hlavičky jádra, který používáš.

Kód: [Vybrat]
$ sudo aptitude install linux-headers-`uname -r`
Pak se podívej na stránku, kde je dostupný driver pro tvou kartu. Tak a teď začíná kovbojka. Stáhni nejdříve ten nejnovější, rozbal ho a pak se přepni do složky, kde je rozbalen, například:

Kód: [Vybrat]
$ cd compat-wireless-2012-12-18-pc
Pak zkompiluj alx driver, který potřebuješ:

Kód: [Vybrat]
$ ./scripts/driver-select alx
$ make
$ sudo make install

Hlavně dej bacha aby se kompiloval pouze alx modul a ne všechny, který jsou v archivu! Pokud se stane to, že se bude kompilovat vše i po té, co vybereš pouze alx pomocí příkazu ./scripts/driver-select alx, tak pak nic neinstaluj a zkus sáhnou po nějaké starší verzi. Instaloval jsem to nedávno na jeden notebook a zabrala až nějaká verze z března tuším.

Nicméně toto není chyba ani Debianu ani Linuxu jako takového, ale je to přístup firmy Atheros, tak si kdyžtak můžeš stěžovat tam.

« Poslední změna: 26. 01. 2013, 17:18:38 od Ota Trkola »
Debian Gnome 64bit

Návod na Netinst instalaci

Offline nerjan

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 9
    • Zobrazit profil
Re: Gigabyte z77-d3h
« Odpověď #9 kdy: 26. 01. 2013, 20:08:37 »
oto díky za radu :-) jdu jí vyzkoušet :-) každopádně linux mám rád a tyhle problémy vím že jsou spojeny s výrobcem a né s linuxem

Offline nerjan

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 9
    • Zobrazit profil
Re: Gigabyte z77-d3h
« Odpověď #10 kdy: 27. 01. 2013, 11:23:29 »
díky tenhle šlape compat-wireless-2012-03-18-pc :-)

Offline Ota Trkola

  • Administrátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.261
    • Zobrazit profil
  • Jabber: otas.pe@jabbim.cz
Re: Gigabyte z77-d3h
« Odpověď #11 kdy: 27. 01. 2013, 16:37:52 »
Jo, myslím, že jsem nakonec také použil nějaký z března 2012. Tak hlavně, že to šlape.
Debian Gnome 64bit

Návod na Netinst instalaci