Autor Téma: Linux a kvalita zvuku  (Přečteno 3813 krát)

Offline roboux

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 1
    • Zobrazit profil
Linux a kvalita zvuku
« kdy: 18. 07. 2012, 22:14:36 »
Zdravím,
pre zaciatok len poviem ze debian používam už nejaký ten rok na serveroch, takže som sa takmer nikdy nestretol s GUI ani neriesil grafiku, zvuk atd, takze v tomto som naozaj lama, preto aj tento príspevok.

Pred časom som sa rozhodol že dám šancu Linuxu aj na desktope, skušal som Xubuntu, Debian, Fedoru, (ostal som pri debiane ):) aby som si mal z čoho vybrať, ale dosť nepríjemne ma prekvapila u všetkých distribúcií kvalita zvuku. Som dosť audiofil a hudbu počúvam stále ked sedím za PC. Pod kvalitou zvuku myslím to, že ten zvuk je akosi plechový, zatienený a celkovo bez kvality, basov atď..., s čím som na Windowse napríklad nikdy nemal problém. Ako prvé ma napadlo že skúsim pohĺadať nejaký equalizer a nastaviť ho tak, ako som to mal vo windowse, čo sa ja podarilo (volalo sa to pulseaudio-equalizer), ale zvuk nebol o nič lepší. Možno ste nad niečim takým ešte neuvažovali, je to asi aj dosť netradičný problém ale zaujíma ma, či existuje nejaká cesta ako zlepšiť kvalitu zvuku a či sa s tým už niekto zaoberal.

Pekný večer :)
« Poslední změna: 18. 07. 2012, 22:18:33 od roboux »
PC: AMD Phenom II X4 965 BE; 4x4 GB DDR3 Kingston 1600MHz; GeForce 9600GT 512MB; ASUS M5A99X EVO
1. Server: DELL PowerEdge 2650 2x3,06GHz Intel XEON 512kB L2, 6x1GB DDR1 ECC Buffered RAM 266MHz; 2x36GB SCSI 10k Ultra320, 76GB SCSI 10k Ultra160.
2. 2x Server: HP Proliant DL385 G1: 2x2,6GHz AMD Opteron 255 1MB L2; 4x1GB + 4x512MB DDR1 ECC Buffered RAM; 6x36GB SCSI 15k Ultra320

Offline Petr Krčmář

  • Administrátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 447
    • Zobrazit profil
    • Debian-linux.cz
Re:Linux a kvalita zvuku
« Odpověď #1 kdy: 19. 07. 2012, 07:13:51 »
Nemám s tím osobně žádné zkušenosti, ale lidi dost brblají právě na PulseAudio. Podle fór se spousta problémů vyřeší jen tím, že se tahle věc odinstaluje. Zkus to. Já třeba Pulse v Debianu nemám a se zvukem nemám nejmenší problém.

Offline Ota Trkola

  • Administrátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.261
    • Zobrazit profil
  • Jabber: otas.pe@jabbim.cz
Re:Linux a kvalita zvuku
« Odpověď #2 kdy: 19. 07. 2012, 16:08:12 »
PulseAudio v tom podle mne prsty nemá. Já ho používám a zvuk je v pohodě. Stejný jako předtím přes Alsu. Rozhodně není zvuk nekvalitní, pouštím muziku z notesu doma i přes Technics aparaturu a tam bych to poznal. Nemůže být problém třeba v ovladači zvukovky? Nezkoušel jsi to otestovat na jiné HW sestavě?
Debian Gnome 64bit

Návod na Netinst instalaci

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.326
    • Zobrazit profil
  • Jabber: roman.hornik@jabber.cz
Re:Linux a kvalita zvuku
« Odpověď #3 kdy: 20. 07. 2012, 21:56:36 »
S PulseAudio jsem měl problémy od tý doby, kdy mělo premiéru na Ubuntu. Ani teď se ale situace nijak nezlepšila, proto jsem ho zlikvidoval i přesto, že se to GNOME3 zrovna dvakrát nelíbí, ale co dělat, když taky potřebuju poslouchat muziku apod., což mi PA neumožňuje (pár vteřin zvuk sice jde, pak se sekne a konec)? Proto používám starou dobrou ALSu, s níž jsem nikdy problémy neměl.
Pravdou je, že by nebyl špatnej SW ekvalizér, třeba SoX by to uměl, ale ne zrovna v reálným čase.
« Poslední změna: 20. 07. 2012, 22:01:08 od Roman Horník »
Debian Sid 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel Pentium G2020
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: LenINovo IH61M
* RAM: 8GiB Deutsche Demokratische Republik 3

Offline alfred

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 82
  • freeBSD je hardcore B~]
    • Zobrazit profil
    • realyfamous really since 2002
  • Jabber: neznam tu aplikaci
Re:Linux a kvalita zvuku
« Odpověď #4 kdy: 09. 11. 2012, 15:19:20 »
ahj, ja mam alzu a je to katastrofa. jenom jsem liny menit za cmi, :)) ale doufam ze t neni linuxem obecne.  ja to dneska vymenim a reknu.
 
Ale prosim hlavne shanim nejake ceske dokumenty u linuxu jadre, systemech a konecne treba i o grafice jako je gnome apt.
poslete mi odkaz ? dnebo i neco koupim ale to vetsinou na to aby si clovek koupil dalsi blboly.. no tak dekuji
mam tri ucty na jednom jadru a nefunkcni wine '\_\.loOol./_/' punk's not dead

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.326
    • Zobrazit profil
  • Jabber: roman.hornik@jabber.cz
Re:Linux a kvalita zvuku
« Odpověď #5 kdy: 09. 11. 2012, 16:54:50 »
Alza je katastrofa, ALSA nikoliv, je léty prověřená, vcelku jednoduchá a takřka bezproblémová. A navíc má původ v naší zemičce.
Neuvádíš, jaký máš konkrétně problémy se zvukem, neuvádíš ani, co máš za zvukovej čip, jeho název získáš spuštěním příkazu v terminálu:
lspci | grep Audio
A protože máš podle všeho starou mašinu, kde má hardware jistě skvělou podporu, problém bude jinde. A jen tak mimochodem- co je CMI?

Nejsem si jistej, jestli existuje česká dokumentace k jádru, každopádně my o něm něco taky víme, tak se ptej.
Debian Sid 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel Pentium G2020
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: LenINovo IH61M
* RAM: 8GiB Deutsche Demokratische Republik 3

Offline alfred

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 82
  • freeBSD je hardcore B~]
    • Zobrazit profil
    • realyfamous really since 2002
  • Jabber: neznam tu aplikaci
Re:Linux a kvalita zvuku
« Odpověď #6 kdy: 13. 11. 2012, 02:34:36 »
me taky externi hrala vselijak.. cmi 83xx.. uz hraje jako na widlych a mozna jeste lepe reaguje na prikazy. jako rychlost nacteni dalsi skladby, pripadne equalizer.. jenom ta instalace mi dala zabrat
Ona ta ccina dela desitky karet a bohuzel mi neborou ovladace, jak snadne by to mohlo byt. nebyt kapitalismu (X*)_?
mam tri ucty na jednom jadru a nefunkcni wine '\_\.loOol./_/' punk's not dead

MartenP

  • Host
Re:Linux a kvalita zvuku
« Odpověď #7 kdy: 19. 06. 2013, 13:53:27 »
...je léty prověřená, vcelku jednoduchá a takřka bezproblémová...

Naprostý souhlas. Žádnou náhradu či nástavbu jsem ještě nikdy nemusel použít. Vlastně ani nevím, proč bych to měl dělat :)