Autor Téma: Debian -- UTF8 --  (Přečteno 6398 krát)

Cr0nO

  • Host
Debian -- UTF8 --
« kdy: 23. 02. 2009, 13:40:37 »
Brej den.Debianu som sa vyhýbal ako čert krížu ,až som ho napokon skúsil a dal som aj druhú šancu :) Mám viacero problémov ako začiatočník na Debiane.Ako nastaviť správne manuálové stránky ,prípadne aj ncurses aptitude aby sa zobrazoval správne znak ( - )? Vždy sa mi namiesto pomlčky(-) zobrazuje stvocek (▪) Ked prepnem locales na en_US.UTF-8 tak všetko ide ako má.Skúšal som nastavenie manpath.config ,kde som definoval Troff a Nroff tiez nepomáha.Z iných distribúcií som poznal make.conf ktorý má trošku iný syntax ako manpath.config.

Debian Lenny,locales LANG=sk_SK.UTF-8,font lat2-sun16.

Offline yerry

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 65
    • Zobrazit profil
    • Iný Linux
Re: Debian -- UTF8 --
« Odpověď #1 kdy: 23. 02. 2009, 13:46:59 »
Debian Lenny,locales LANG=sk_SK.UTF-8,font lat2-sun16.
To je co?

Daj si do /etc/environment :

Kód: [Vybrat]
LANGUAGE="sk_SK.UTF-8:sk:cs_CZ.UTF-8:cs:en"
LANG="sk_SK.UTF-8"

pripadne si este vygeneruj spravne locales:

Kód: [Vybrat]
$ su
$ dpkg-reconfigure locales
« Poslední změna: 23. 02. 2009, 13:50:25 od yerry »
O Linuxe korektne aj nekorektne, ale hlavne bez obalu... --> http://inylinux.blogspot.com/

Cr0nO

  • Host
Re: Debian -- UTF8 --
« Odpověď #2 kdy: 23. 02. 2009, 14:36:22 »
Vyskúšal som a nič.Inak locale ide v poriadku.MC prípadne Elinks pekne v pohode.Akurád mám problém z manuálovými stránkami prípadne ešte aptitude,kde po stlačení (?) vypisuje
Kód: [Vybrat]
▪q▪   Ukončiť
▪?▪   Zobraziť túto obrazovku

V en_US.UTF-8 vypisuje
Kód: [Vybrat]
"q":   Quit
"?":   Display this screen

SCREEN_FONT je premená v
Kód: [Vybrat]
/etc/console-tools/config

Offline yerry

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 65
    • Zobrazit profil
    • Iný Linux
Re: Debian -- UTF8 --
« Odpověď #3 kdy: 23. 02. 2009, 15:04:19 »
Zaujimave, to sa ti deje na tom istom terminaly v text rezime? Alebo nieco spustas aj na pseudoterminaly v xkach? Ak to mas v xkach, co je to za terminal? xterm? gnome-terminal? iny?
O Linuxe korektne aj nekorektne, ale hlavne bez obalu... --> http://inylinux.blogspot.com/

Cr0nO

  • Host
Re: Debian -- UTF8 --
« Odpověď #4 kdy: 23. 02. 2009, 15:59:12 »
Všetko popisujem v textovom terminale.Skúšam nainštalovať Lennyho ešte raz.Má vplyv na Debian akú inštaláciu zvolím ? Chýbajúce balíky ? Inštalujem len základ systému.
« Poslední změna: 23. 02. 2009, 16:09:41 od Cr0nO »

Offline yerry

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 65
    • Zobrazit profil
    • Iný Linux
Re: Debian -- UTF8 --
« Odpověď #5 kdy: 23. 02. 2009, 16:57:35 »
ja by som to tipoval na chybajuci alebo nespravny font. Nerozumiem ale preco ti to robi iba v niektorych programoch. Ja som po cistej instalacii nemal s tymto ziadne problemy. Font v konzole som od instalacie nemenil, diakritika a vsetky znaky aj v man strankach a aptitude mam vporiadku. Nieco ti v systeme muselo hnit :D

skus tu minimalnu, tusim netinstall sa to vola a stiahnes iba balicky ktore potrebujes. Ma to iba 150MB.

http://ftp.antik.sk/debian-cd/5.0.0/i386/iso-cd/debian-500-i386-netinst.iso
« Poslední změna: 23. 02. 2009, 17:04:49 od yerry »
O Linuxe korektne aj nekorektne, ale hlavne bez obalu... --> http://inylinux.blogspot.com/

Cr0nO

  • Host
Re: Debian -- UTF8 --
« Odpověď #6 kdy: 28. 02. 2009, 15:46:12 »
Vyskusal som novu instalaciu a je to to iste.Stale sa zobrazuje nespravne znak (-) .Po pomoci jedneho arch-linuxaka som aspon vyriesil manualove stranky.
Kód: [Vybrat]
man -E ascii
Kód: [Vybrat]
man -E iso8859-2
aptitude je stale postihnuty :)

Problem asi bude v kodovani ISO8859-2. Pri nastaveni UTF-8 sa znak (-) zobrazuje ako (▪)
Spozoroval som to aj v Elinkse pri kodovanych strankach ISO8859-2 a pevnom nastaveni na UTF-8.
« Poslední změna: 28. 02. 2009, 15:49:28 od Cr0nO »

Offline Erbureth

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 33
    • Zobrazit profil
Re: Debian -- UTF8 --
« Odpověď #7 kdy: 28. 02. 2009, 16:54:09 »
Mně pomohlo nainstalovat balík console-setup, pak se mi všechny fonty zobrazovaly správně.
Debian Squeeze AMD64, 2.6.27, KDE 4.2.2 @ HP Compaq 6830s
Debian Squeeze, 2.6.26, KDE 4.2.2 @ AthlonXP 2000+, 512 MB, Radeon 9000 128 MB

Whatever happened, happened, and could not had happened any other way.

Cr0nO

  • Host
Re: Debian -- UTF8 --
« Odpověď #8 kdy: 28. 02. 2009, 19:23:29 »
console-setup to sice riesi ,ale pouziva fonty ako Terminus,VGA,Fixed atd a tie sa mi nepacia.Klasika lat2-sun16 :)  Ale dik ,je to jedna z moznosti ako to vyriesit.

Offline yerry

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 65
    • Zobrazit profil
    • Iný Linux
Re: Debian -- UTF8 --
« Odpověď #9 kdy: 28. 02. 2009, 19:56:27 »
Potom si teda uprav locales a /etc/environment na iso-8859-2 a mas vymalovane, len neviem ci je to este dnes dobey napad ;)
O Linuxe korektne aj nekorektne, ale hlavne bez obalu... --> http://inylinux.blogspot.com/

Offline Boogey

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 159
    • Zobrazit profil
Re: Debian -- UTF8 --
« Odpověď #10 kdy: 01. 03. 2009, 00:23:26 »
zkus:
sudo dpkg-reconfigure console-data
Debian Squeeze 32bit, Kernel 2.6.26-2, (Server)
AMD Duron 700MHz@1Ghz, 640MB ram, GeForce 4 MX 64MB
Apache2, PHP5, Samba, ProFTPd, MySQL, KDE 4.2.2(na testovani)

Cr0nO

  • Host
Re: Debian -- UTF8 --
« Odpověď #11 kdy: 01. 03. 2009, 11:40:04 »
Stale ten isty problem.
Kód: [Vybrat]
dpkg-reconfigure console-data konfiguruje len klavesnicu,qwerty-qwertz.

No nic asi sa budem musiet zmierit ,ze uvidim obcas stvorceky...furt lepsie ako keby som videl na monitore biele mysi ;D

Cr0nO

  • Host
Re: Debian -- UTF8 --
« Odpověď #12 kdy: 09. 03. 2009, 08:24:41 »
Vcera som zistil ,ze dany problem zo znakmi v UTF-8 neplati ked pustim napr KDE a konsole.Vsetko pekne aj fonty aj man aj aptitude.Tak a teraz som z toho jelen :) Preco to robi len v textovej konzole.

Offline kmarty

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 24
    • Zobrazit profil
Re: Debian -- UTF8 --
« Odpověď #13 kdy: 09. 03. 2009, 22:33:25 »
Protoze textova konzole pouziva jine fonty nez Xka.

Cr0nO

  • Host
Re: Debian -- UTF8 --
« Odpověď #14 kdy: 10. 03. 2009, 17:53:33 »
Jasne pod text.konzolou pri UTF-8 sa pouziva lat2-sun16 a Xka maju svoje TTF nastavene napr. na dejavu atd.Skor si myslim ,ze problem je v aptitude a inych programoch kde par znakov sa nezobrazuje ako ma.Dufam ,ze to dalsie verzie vyriesia.