Autor Téma: Nejde pustit Debian instalovaný z flashky na notebooku  (Přečteno 14037 krát)

Jiří Jílek

  • Host
Re:Nejde pustit Debian instalovaný z flashky na notebooku
« Odpověď #15 kdy: 03. 02. 2012, 01:40:27 »
martin:
/boot oddělený mám, dále /, /home, /media/h, SWAP.

Zkusil jsem napsat:

root (hd0,0)
kernel /vmlinuz-3.... root=/dev/sda1 (na tomhle oddíle by měl být /boot)
initrd /vmli....
boot

/boot/vmlinuz.... mi to nechtělo vzít. Začalo to nabíhat, ale pak to zamrzne a dál nic. Na příkazový řádek se nedostanu.

Roman Horník:
Po napsání dpkg-reconfigure grub-legacy vypadalo, že to proběhlo v pohodě, dál jsem zadal update-grub, ale menu.lst zůstal snad asi stejný. Grub2 nemám, protože s ním má tenhle notebook problém. Viz můj první příspěvek.

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.414
    • Zobrazit profil
Re:Nejde pustit Debian instalovaný z flashky na notebooku
« Odpověď #16 kdy: 03. 02. 2012, 02:02:48 »
Tak jedině (zase v chrootu, zase jako Root; je to jeden příkaz):
apt-get update; apt-get install --reinstall grub-legacy; update-grub
Symlinky na initrd a vmlinuz v kořenu máš?
« Poslední změna: 03. 02. 2012, 02:45:40 od Roman Horník »
Debian Sid/Experimental 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel i5 3570
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: Lenovo IH61M
* RAM: 16GiB Deutsche Demokratische Republik 3 @ 1600MHz

Offline martin

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 9
    • Zobrazit profil
Re:Nejde pustit Debian instalovaný z flashky na notebooku
« Odpověď #17 kdy: 03. 02. 2012, 02:11:48 »
ted mi kolega vynadal jsem si to neprecetl cele

1) mate oddeleny /boot, tudiz budete muset zadat cely nazev (ty odkazy jsou na / a ne v /boot - grub to nenajde)
2) root mate /dev/sda2

jestli mate moznost  editovat menu.lst a podivat se do /boot
tak tam pridejte toto:

title           Debian GNU/Linux
root            (hd0,0)
kernel          /vmlinuz-2.6.35-31-generic root=UUID=ec1e30df-b49d-44e2-8e3e-96c703811385 ro
initrd          /initrd.img-2.6.35-31-generic
savedefault
boot

s tim ze zmenite verzi jdra a initrd

bez toho /boot je to proto ze na oddile /dev/sda1 zadny adresar boot neni ten je na /dev/sda2

root (hd0,0) je cislo disku,cilo oddilu

nevim jestli je to preklep ale initrd zacina initrd a ne vmli....  :)
« Poslední změna: 03. 02. 2012, 02:30:32 od martin »

Jiří Jílek

  • Host
Re:Nejde pustit Debian instalovaný z flashky na notebooku
« Odpověď #18 kdy: 03. 02. 2012, 03:16:59 »
Roman Horník:
To jsem zkusil, ale nepomohlo to. Ty symlinky tu jsou.

martin:
Přístup k tomu mám. Zkusil jsem to tam vložit a změnit verze, ale nepomohlo to.

Teda už nevím, co dělat. Možná dělám něco špatně, ale nevím co. Ještě si s tím zkusím hrát.

Offline martin

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 9
    • Zobrazit profil
Re:Nejde pustit Debian instalovaný z flashky na notebooku
« Odpověď #19 kdy: 03. 02. 2012, 03:28:29 »
Popiste jak probiha boot, kazdem pripade by to nemelo zamrznout, i v pripade, ze mate spatne zadan parametr root, boot by mel skoncit v ramfs, ale bez to zamrznuti. Pokud vam to zmrza pri zpracovani initrd.img, je pravdepodobne ze tam bude chybet nejaky ten modul.
Zjistit ktery chybi a pridate jej do /etc/initramfs-tools/modules a znovu sestavit initrd.img-xx, ten puvodni samozrejme zazalohujte.
« Poslední změna: 03. 02. 2012, 03:52:22 od martin »

Jiří Jílek

  • Host
Re:Nejde pustit Debian instalovaný z flashky na notebooku
« Odpověď #20 kdy: 03. 02. 2012, 03:35:22 »
Naběhne tohle:

GNU Grub version 0.97 (630 lower / 1669288K upper memory)

      [ Minimal BASH-like line editing is supported. For the first word, TAB lists possible command completions. Anywhere else TAB lists the possible completions of a device/filename. ]

grub> _

Offline martin

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 9
    • Zobrazit profil
Re:Nejde pustit Debian instalovaný z flashky na notebooku
« Odpověď #21 kdy: 03. 02. 2012, 04:05:48 »
tak to nedajde ani to menu.lst :( , takze to bude treba napsat rucne, a misto  root=UUID=bflm piste root=/dev/sda2

ale to asi nebude ten pravy problem, na root.cz nekdo psal:

ubuntu nebootuje, lebo S205 pouziva EFI a nove ubuntu grub2 a to spolu akosi nejde
treba prejst na stare grub...
a stare grub nejde na ext4 takze treba urobit este jednu particiu s ext2 (mozno 3) specialne pre bootloader...

toto vsetko treba urobit s live instalacie a najlepsie s USB, pretoze na USB sa da zapisovat, na CD nie

......................

tudiz problem bude ext4 na /dev/sda1, je potreba zazalohovat obsah a preformatovat na ext3

v /etc/fstab taky potom zmenit UUID
spravne UUID najdete v /dev/disk/by-uuid , bude odkazovat na /dev/sda1

viz:
http://forum.root.cz/index.php?topic=2300.0
« Poslední změna: 03. 02. 2012, 04:15:53 od martin »

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.414
    • Zobrazit profil
Re:Nejde pustit Debian instalovaný z flashky na notebooku
« Odpověď #22 kdy: 03. 02. 2012, 04:10:49 »
Koukám, Martin byl rychlejší :)


V /etc/fstab nevadí, že tam je místo UUID /dev/sd* jako zastara, ale když už, najdeme to jedním vrzem:

Spusť jako Root: for x in {1..6}; do blkid /dev/sda$x; done
Z toho mi vyjede:
Kód: [Vybrat]
root@Debian:/# for x in {1..3}; do blkid /dev/sda$x; done
/dev/sda1: LABEL="Root" UUID="63faec92-8cac-4a59-9976-bf1e7f555bb0" TYPE="xfs"
/dev/sda2: UUID="3afd39b0-b03d-432d-af91-3120215d2735" TYPE="swap"
/dev/sda3: LABEL="Home" UUID="fc02f7fe-bea7-4031-a3d8-dde56025bf69" TYPE="xfs"
Mám 3 oddíly, proto {1..3}
« Poslední změna: 03. 02. 2012, 04:22:30 od Roman Horník »
Debian Sid/Experimental 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel i5 3570
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: Lenovo IH61M
* RAM: 16GiB Deutsche Demokratische Republik 3 @ 1600MHz

Jiří Jílek

  • Host
Re:Nejde pustit Debian instalovaný z flashky na notebooku
« Odpověď #23 kdy: 03. 02. 2012, 04:48:03 »
Oddíl /boot mám už odděleně na ext3. Změnil jsem i to označení v /etc/fstab, ale při bootu to vypadá stejně. Možná jsem udělal chybu někde jinde. Ne, že bych byl zase geek, takže je to možný  :). Zkusím ten postup od začátku znovu. Ale dneska už zalehnu. Myslím, že po vyspání mi to bude myslet líp  :). Ale díky moc, máte teda pěknou trpělivost.

Offline martin

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 9
    • Zobrazit profil
Re:Nejde pustit Debian instalovaný z flashky na notebooku
« Odpověď #24 kdy: 03. 02. 2012, 04:55:11 »
to bude vypadat stejne, musite to rucne nabootovat, a spustit grub-install /dev/sda
« Poslední změna: 03. 02. 2012, 04:58:21 od martin »

Jiří Jílek

  • Host
Re:Nejde pustit Debian instalovaný z flashky na notebooku
« Odpověď #25 kdy: 03. 02. 2012, 04:59:08 »
No, zkoušel jsem to taky podle tohohle návodu http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=58693.msg419626#msg419626 Podle něj jsem zadával grub-install /dev/sda i update-grub.

Nebo myslíte nabootovat z té řádky grub>_ a potom to zadat?

Všiml jsem si, že v tom návodě píše, že má být /boot na EXT2 a já ho mám na EXT3. Tak by to mohlo být i tím.
« Poslední změna: 03. 02. 2012, 05:03:50 od Jiří Jílek »

Offline martin

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 9
    • Zobrazit profil
Re:Nejde pustit Debian instalovaný z flashky na notebooku
« Odpověď #26 kdy: 03. 02. 2012, 05:08:59 »
ext3 je v poradku , ano nejprve zadat/nabootovat z grub_ a potom grub-install
« Poslední změna: 03. 02. 2012, 05:12:02 od martin »

Jiří Jílek

  • Host
Re:Nejde pustit Debian instalovaný z flashky na notebooku
« Odpověď #27 kdy: 03. 02. 2012, 05:19:42 »
Nevím ale jak postupovat. Předtím se mi nějak povedlo, že to začalo nabíhat, ale zamrzlo to. Na příkazovou řádku jsem se vůbec nedostal. Později to ještě prozkoumám.

Offline martin

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 9
    • Zobrazit profil
Re:Nejde pustit Debian instalovaný z flashky na notebooku
« Odpověď #28 kdy: 03. 02. 2012, 05:38:13 »
to zamrzalo ohledne toho ext4, ted je potreba dostat grub do MBR resp. /dev/sda (jestlize je nefunkci), update-grub pouze aktualizuje menu.lst, pokud ho mate upraven jak bylo psano drive , neni potreba ho spoustet

Jiří Jílek

  • Host
Re:Nejde pustit Debian instalovaný z flashky na notebooku
« Odpověď #29 kdy: 03. 02. 2012, 14:41:25 »
No dobře. A jak mám postupovat, když se dostanu na grub shell? Našel jsem tenhle návod http://www.abclinuxu.cz/faq/boot/jak-obnovit-grub Mohlo by to jít podle něj?