GRUB2 reinstalacel pomocí LiveCD a "chroot"

Založil karschm, 26. 08. 2012, 09:15:26

Předchozí téma - Další téma

karschm

Zdravím

prosím o radu. Chci reinstalovat GRUB2 pomocí LiveCD a "chrooten". Nalezl jsem na netu několik postupů a všechno jde dobře až k příkazu "apt-get install --reinstall grub-pc".  Otevře se šedé okno s informacemi a v něm další modré okénko s nabídkou, na kterém harddisku chci grub nainstalovat.
Potíž je v tom, že nejde klávesnicí vybraný disk označit - tlačítky se šipkami můžu jen jít dolů a nahoru, anebo označit "OK" anebo "NO".
Tudíž nemůžu instalaci dokončit. Víte někdo prosím radu? Děkuji předem!
Přeji hezkou neděli.

karschm

Ota Trkola

Ahoj, proč tak složitě? Volba reinstalace GRUBu je součástí média Businesscard nebo Netinst. Stačí nabootovat a kdesi v pokročilých volbách tuto možnost vyhledat. Bohužel nejsem teď doma, abych ti řekl, kde přesně v menu instalátoru se tato volba nachází. Tak to zkus najít, popřípadě večer ti to sem napíšu, pokud to neudělá někdo dříve.

karschm

Ahoj,
díky za radu. Pokusím se to vyhledat na netu. Jinak bych se na tebe ještě večer obrátil, ano?
Hezký zbytek neděle!
karschm

Ota Trkola

Tak jsem to teď zkoušel z Netinst ISO obrazu. Po nabootování zvolíš:

Advanced options -> Rescue mode (zvolíš jazyk, rozložení klávesnice, nastavení sítě, jméno počítače) -> vybereš oddíl s kořenovým systémem -> Reinstalovat zavaděč Grub

To je vše. Pak restart a mělo by to být OK. U mě to alespoň vždy fungovalo.

karschm

Ahoj,
díky za radu a omlouvám se, že reaguji až teď - byl jsem mimo domov.

Dle tvého popisu jsem se dostal bohužel jenom k Rescue mode - volba jazyka. Nabídka se otevřela a byl konec - nereagovala vůbec na klávesnici, na šipky nebo enter, zkátka jsem nemohl nic vybrat. Čím to je?

Zdravím
karschm

Ota Trkola

To je divné, zkus stáhnout aktuální daily build, dát na flešku a spustit. Zkoušel jsem to na 2 různých buildech a chodí mi to, takže v obrazu chyba nebude.

karschm

Nedaří se mi hodit netinst na flešku. Zadal jsem tyto příkazy - jsou správné?

# cat xxxxxxxx.iso /dev/sdi
# sync

Nebo dělám něco špatně?

Ota Trkola

$ dd if=*.iso of=/dev/sdX

"*" je přesný název staženého obrazu. "X" je označení USB flash disku, který chceš použít. Příkaz musí být spuštěn ze složky, ve které je obraz uložen.