Autor Téma: Graficke rozhrani serveru  (Přečteno 5252 krát)

Offline Boogey

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 159
    • Zobrazit profil
Graficke rozhrani serveru
« kdy: 29. 03. 2009, 14:00:30 »
Zdravim, rad bych se zeptal, jak to resite s nastavovanim serveru vzhledem ke komfortu ovladani. Pouzivate nejakou sadu konzolovych aplikaci cili X-ka vubec na server neinstalujete? Spustite je jen pri administraci a pak je vypinate? Jake graficke prostredi pouzivate? Popripade jaky programy v konzoli.
Server je stary PC, cili KDE, jak tam mam doted, neni idealni stav.
Diky za rady. Jde mi jen o neco komfortnejsiho nez konzole a nano ;)
Debian Squeeze 32bit, Kernel 2.6.26-2, (Server)
AMD Duron 700MHz@1Ghz, 640MB ram, GeForce 4 MX 64MB
Apache2, PHP5, Samba, ProFTPd, MySQL, KDE 4.2.2(na testovani)

Offline Petr Slunský

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 220
  • Linux user #485524
    • Zobrazit profil
  • Jabber: slunsky@njs.netlab.cz
Re: Graficke rozhrani serveru
« Odpověď #1 kdy: 29. 03. 2009, 15:26:41 »
Na serveru si pro 99% práce vystačím s konsolí, popř. s "mc". Běží mi tam ještě webmin, což považuji rovněž za mocný nástroj pro pohodlnou vzdálenou správu. Umí toho hodně a není to konsole. Asi bych doporučil tohle.
Debian

Offline Boogey

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 159
    • Zobrazit profil
Re: Graficke rozhrani serveru
« Odpověď #2 kdy: 29. 03. 2009, 20:17:47 »
Ja jsem si po projiti nekterych moznosti a par dotazech na kamarada vybral:
nainstaloval jsem X-ka + ssh
a tim padem neni problem se z lecceho pripojit na server a spravovat ho. Vyhovuje mi to maximalne a tim, ze to mam v LANu, tak to neni zadnej problem.
Debian Squeeze 32bit, Kernel 2.6.26-2, (Server)
AMD Duron 700MHz@1Ghz, 640MB ram, GeForce 4 MX 64MB
Apache2, PHP5, Samba, ProFTPd, MySQL, KDE 4.2.2(na testovani)

Offline Petr Krčmář

  • Administrátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 447
    • Zobrazit profil
    • Debian-linux.cz
Re: Graficke rozhrani serveru
« Odpověď #3 kdy: 29. 03. 2009, 21:26:44 »
Na serveru rozhodně bez grafiky. Už jen proto, že toho v Debianu obecně moc z Xek nenakonfiguruješ a stejně budeš pouštět jen terminál. Konfigurace editací konfiguračních souborů je dostatečně pohodlná a rychlá, netřeba vymýšlet klikátka.

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
Re: Graficke rozhrani serveru
« Odpověď #4 kdy: 30. 03. 2009, 16:37:03 »
Tiez mam podobnu otazku, na serveri mam aj graficke rozhranie a az by som chcel aby mi nebootovalo do X ale do konzoly stacilo by zmazat resp. premenovat xorg.conf?
" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."

Offline Boogey

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 159
    • Zobrazit profil
Re: Graficke rozhrani serveru
« Odpověď #5 kdy: 30. 03. 2009, 16:38:40 »
To bych nedelal. Staci, kdyz si zmenis runlevel, v kterym se maji spoustet Xka. Tzn ze zakladniho runlevelu odstranit spousteni kdm.
Debian Squeeze 32bit, Kernel 2.6.26-2, (Server)
AMD Duron 700MHz@1Ghz, 640MB ram, GeForce 4 MX 64MB
Apache2, PHP5, Samba, ProFTPd, MySQL, KDE 4.2.2(na testovani)

Offline Petr Slunský

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 220
  • Linux user #485524
    • Zobrazit profil
  • Jabber: slunsky@njs.netlab.cz
Re: Graficke rozhrani serveru
« Odpověď #6 kdy: 30. 03. 2009, 18:56:19 »
Tiez mam podobnu otazku, na serveri mam aj graficke rozhranie a az by som chcel aby mi nebootovalo do X ale do konzoly stacilo by zmazat resp. premenovat xorg.conf?

potřebuješ odstranit grafického přihlašovacího manažera (KDM/GDM/XDM nebo co tam máš) a bude to bootovat do konsole.

Xka se dají spustit manuálně pomocí "startx"
Debian

Offline nettezzaumana

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 43
  • skill :: LoLíííííkkk
    • Zobrazit profil
Re: Graficke rozhrani serveru
« Odpověď #7 kdy: 01. 04. 2009, 10:44:34 »
na servery instaluji nicmene v realu beztak nepouzivam Xvnc/tightvnc .. xforwarding pomoci ssh v 99% staci ..

ps. hm. docela by me zajimalo, kdy jsem naposled co z X forwadoval

Offline Erich Stark

  • Aktivní­ uživatel
  • ****
  • Příspěvků: 546
    • Zobrazit profil
Re: Graficke rozhrani serveru
« Odpověď #8 kdy: 02. 04. 2009, 08:33:12 »
Tiez mam podobnu otazku, na serveri mam aj graficke rozhranie a az by som chcel aby mi nebootovalo do X ale do konzoly stacilo by zmazat resp. premenovat xorg.conf?

potřebuješ odstranit grafického přihlašovacího manažera (KDM/GDM/XDM nebo co tam máš) a bude to bootovat do konsole.

Xka se dají spustit manuálně pomocí "startx"

Ako ho odstranim? Teda nechcem to odinstalovat ale len zakatat aby sa to spustalo do konzole ako hovoris a hocikedy ho spustit prikazom startx ;)
" The box said that I needed to have Windows XP or better ... so I installed Debian ."

Offline Boogey

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 159
    • Zobrazit profil
Re: Graficke rozhrani serveru
« Odpověď #9 kdy: 02. 04. 2009, 09:59:31 »
V souboru /etc/inittab musis zjistit defaultni runlevel:

# The default runlevel.
id:2:initdefault:

Cili 2 pro tento pripad.

Potom mrknes do slozky /etc/rcRUNLEVEL.d
cili /etc/rc2.d zase pro priklad vyse

a tam najdes kdm/gdm a a na zacatku bude SXXkdm/gdm tak to pismenko S prepises na K
Debian Squeeze 32bit, Kernel 2.6.26-2, (Server)
AMD Duron 700MHz@1Ghz, 640MB ram, GeForce 4 MX 64MB
Apache2, PHP5, Samba, ProFTPd, MySQL, KDE 4.2.2(na testovani)