Zobrazit příspěvky

Tato sekce Vám umožňuje zobrazit všechny příspěvky tohoto uživatele. Prosím uvědomte si, že můžete vidět příspěvky pouze z oblastí Vám přístupných.


Příspěvky - JoHo

Stran: [1] 2 3
1
Správa a instalace softwaru / Re:Zvuk - ekvalizer
« kdy: 23. 01. 2018, 17:34:49 »
Otázku ohledně ekvalizéru bych rád uzavřel následujícím:
Znovu jsem nainstaloval "pulseaudio-equalizer_2.7.0.2-5~webupd8~xenial pro Ubuntu" dle návodu ve svém úvodním příspěvku a mohu konstatovat :
Po více než 2 týdnech zkoušení funguje tento ekvalizér s přednastavením bez problémů, je plně funkční. Na co si dát pozor.

1. Je dobré v Synaptic ve volbě "balík" zamknout verzi.
2. Při ukončení používání ekvalizéru odznačit volbu "Keep Settings". Pokud se to opomene, při příštím spuštění nebude fungovat zvuk.
    Pomoc: Dodatečně odznačit a restartovat, vše funguje jako předtím.
3. Dát pozor při "apt upgrade", protože dojde k povýšení na nefungující "pulseaudio-equvalizer 10.0-1+deb9u1".
    Pomoc: Odinstalovat a dvěma příkazy instalovat původního ekvalizér.
----------------------------------------------------------------------------------
Závěrem se omlouvám za tento pro mnohé pokročilé primitivní návod.

2
Správa a instalace softwaru / Re:Zvuk - ekvalizer
« kdy: 10. 01. 2018, 17:07:48 »
Nejprve po předchozích zkušenostech jsem si nainstaloval Debian 9 LXDE do Virtualboxu a zkoušel jsem zde.
Instalace Alsaequal.
1. Nejprve jsem hledal na googlu odpověď, co s Pulseaudio a našel jsem v odpovědi 1., že musí být deaktivován.
https://unix.stackexchange.com/questions/117203/alsaequal-runs-but-sliders-do-not-seem-to-affect-audio
2. Při instalaci jsem postupoval podle návodu
http://wiki.linuxmce.org/index.php/Equalizer_for_ALSA
a několika dalších. Všechny budou zastaralé, protože svorně ukazují na stažení z neexistující stránky
http://www.thedigitalmachine.net
Stahl jsem jinde a pokračoval až po "# make install", tento příkaz nenainstaloval a vykazoval chybu myslím 1. Nainstaloval jsem to jinak, po různých úpravách nakonec stejně zvuk na posunování nereagoval.
-------------------------------------------
Vrátil jsem se zpět k pulseaudio-equalizeru 2.7.0.2-5 a zkouším zatím bez problémů. Domnívám se, jestli jsem předtím při odinstalaci nesmazal nějaký soubor.
-------------------------------------------
Děkuji předem za jakoukoliv připomínku.

3
Správa a instalace softwaru / Re:Zvuk - ekvalizer
« kdy: 08. 01. 2018, 16:41:26 »
Děkuji za odpověď a za ujištění, že moje zkušenosti s instalací ekvalizéru nejsou ojedinělé.
Procházel jsem google a je mi jasné, že tvoje řešení je nad moje síly, ani moje nároky nejsou tak vysoké. Proto:
1. Zkusím už zmiňovaný alsaequal. Je k tomu vhodné odinstalovat pulseaudio? Platí stále toto:
Roman Horník:
Citace
S PulseAudio jsem měl problémy od tý doby, kdy mělo premiéru na Ubuntu. Ani teď se ale situace nijak nezlepšila, proto jsem ho zlikvidoval i přesto, že se to GNOME3 zrovna dvakrát nelíbí, ale co dělat, když taky potřebuju poslouchat muziku apod., což mi PA neumožňuje (pár vteřin zvuk sice jde, pak se sekne a konec)? Proto používám starou dobrou ALSu, s níž jsem nikdy problémy neměl.

Citace
Alza je katastrofa, ALSA nikoliv, je léty prověřená, vcelku jednoduchá a takřka bezproblémová. A navíc má původ v naší zemičce.

martenP
Citace
Naprostý souhlas. Žádnou náhradu či nástavbu jsem ještě nikdy nemusel použít. Vlastně ani nevím, proč bych to měl dělat

2. Nebo budou zkoušet doporučovaný Audacious nebo VLC, která mají ekvalizér v sobě. Děkuji předem za doporučení.

4
Správa a instalace softwaru / Zvuk - ekvalizer
« kdy: 07. 01. 2018, 20:42:30 »
Používám Debian 9 LXDE.
Prosím posuďte následující problém:
Pro zlepšení kvality zvuku jsem nainstaloval Pulseaudio-equvalizer 10.0-1+deb9u1, s kterým byly neustálé problémy. Chvíli šel, potom nešel ani po úpravě souboru dle návodu. Kromě toho nemá žádné předvolby. Dále jsem se dozvěděl, že se už nevyvíjí.
Proto jsem měl radost, když jsem našel návod na instalaci  pulseaudio-equalizer_2.7.0.2-5~webupd8~xenial pro Ubuntu s ujištěním,že ho lze použít pro Debian 9:
https://www.dotpointer.ga/?section=notes&view=note&id_notes=71     viz 2. část.
-----------------------------------------------------------------
Postupoval jsem přesně podle návodu, ekvalizer bezchybně fungoval, ale jen krátký čas. Nejprve začínal při změně volby hlásit vypínání, i když běžel, později zlikvidoval pulseaudio a veškerý zvuk. Protože jsem nenašel způsob opravy, i když jsem pulseaud. i ekval. přeinstalovával, nakonec jsem musel přeinstalovat systém. A to dokonce už 2x - stejný problém.
-----------------------------------------------------------------
1. V čem jsem mohl udělat chybu? Může to být tím, že ekv. pro Ubuntu nemůže být použít pro Debian a návod je tudíž klamný?
2. Když bych nainstaloval alsaequal, měl bych odinstalovat Pulseaudio?
Děkuji za jakoukoliv pomoc.

5
Správa a instalace softwaru / Re:Uzamknutí obrazovky
« kdy: 01. 11. 2017, 16:55:51 »
Zjistil jsem, že uvedená chyba bude zřejmě výše uvedenou minimální instalací. Když jsem totiž do Virtualboxu nainstaloval plnou verzi Debian 9 LXDE, chyba se nevyskytuje.
Odstranil jsem tedy z panelu ikonu zamykání obrazovky (stejně nezamykám) - s ní odešla i ikona "Odhlásit se" - a tu stejně mám vlevo na panelu spolu s aplikacemi.
To vše mně za to stojí, protože mám minimální funkční rychlou instalaci Debianu pouze s aplikacemi které chci, kterou jsem dlouho hledal.

6
Správa a instalace softwaru / Uzamknutí obrazovky
« kdy: 31. 10. 2017, 06:35:37 »
Používám Debian 9 LXDE odlehčenou formu dle návodu
https://www.youtube.com/watch?v=naskI6EvUQE  Part 1-3.
Tato instalace mně nejvíce vyhovuje - rychlost - aplikace pouze ty které chci.
Po stisknutí ikony "Uzamknutí obrazovky" se objevuje následující hlášení:

" Chyba. Chybné jméno položky menu '/usr/share/applications/lxde-screenlock.desktop' ".

Ať hledám jak hledám, např. v /home/josef/.cache/menus/8a313f........, nemohu na nic přijít. Věděl by někdo?  Předem děkuji za pomoc.

7
Problém jsem vyřešil, pramenil z mé nezkušenosti s desktopem LXDE.

1. Mnou popisovaný způsob zjištění sha1sum vůbec není složitý, jen jsem ho příliš podrobně popsal. Ve skutečnosti je asi na 3 kliknutí.
2. Podle předchozí rady jsem zadal do terminálu příkaz i cestu ke staženému souboru ručně a výpis sha1sum jsem dostal.
3. Teprve potom se mně dostalo osvícení a prohlédl jsem si nabídku ke kopírování po stisknutí pravého myšítka podrobně a objevil jsem, že ačkoliv je u všech ostatní desktopů pouze nabídka "Kopírovat", a podle této zkušenosti jsem postupoval, u deskt. LXDE je kromě prostého "Kopírovat" ještě pod "Přesunout do Koše" nabídka "Kopírovat cestu/y" a v tom byl celý problém. Po zvolení tohoto "Kopírovat cestu/y" vše funguje jak jsem zvyklý u ostatních deskt. prostředí.
Velmi děkuji za pomoc při řešení.
 

8
Ano, přesně takto to dělám a dělal jsem v jiném desktopovém prostředí snad 100x a nikdy jsem neměl problém. Protože mám starší počítač, chci distribuci co nejúspornější bez zbytečných aplikací, a našel jsem výborný 3-dílný návod - tento 2.díl je stěžejní:
https://www.youtube.com/watch?v=naskI6EvUQE
Ale problém který popisuji jsem zjistil i v plné intalaci s lxde.

1. Otevřu terminál, napíšu sha1sum.
2. Přejdu do stažených a pravým myšítkem zkopíruji .iso soubor - a na tvém příkladě /home/josef/Stažené/alpine-virt-3.5.1-x86_64.iso
3. Vrátím se do terminálu a za sha1sum chci vložit s mezerou
"/home/josef/Stažené/alpine-virt-3.5.1-x86_64.iso"
takže by to mělo být přesně takto:
"sha1sum /home/josef/Stažené/alpine-virt-3.5.1-x86_64.iso" jenže ono není, protože to zkopírované
"/home/josef/Stažené/alpine-virt-3.5.1-x86_64.iso"
tam nevložím kdybych se zbláznil, takže nemohu dostat ani
 "a97b4e6c22be922413cdedd7960a360239d2b231  alpine-virt-3.5.1-x86_64.iso".
4. Potom jsem zkoušel ve Virtualboxu další instalace s lxde a průběh stejný.
5. Nainstaloval jsem do virtualboxu Debian Xfce a výše popsaný, mnohokrát opakovaný postup fungoval bezvadně.
6. Zkoušel jsem do Debianu lxde nainstalovat tedy terminál xfce, potom xterm a zase to nešlo.

Omlouvám se za tento polopatistický popis.


9
Nevím jestli jsem odpověděl dost zřetelně.
1. Tím "nakopírovat do terminálu žádný stažený .iso soubor" myslím to, že termiál nepřijal ani .iso Lubuntu, ani .iso Debián, z kterého jsem několik dnů předtím prováděl instalaci. A to ani v aktuálně používané distribuci Debian LXDE ani v distribucích, s kterýma pokusničím ve Virtualboxu. Ovšem Debian Xfce, který je také ve Virtualboxu pracuje bez problému.
2. Nenapíše to nic, jen terminál nepřijme vkládaný .iso soubor, následující po sha1sum.

10
Jedná se o zcela běžné ověření správnosti stažení souboru před instalací.  Chci instalovat např. Lubuntu, abych si opsal seznam použitých aplikací.
1. Stáhnu instalační .iso soubor.
2. Otevřu terminál, napíšu sha1sum a chci vložit cestu k předtím staženému souboru. Dostanu sha1sum, které potom porovnám s daným sha1sum uvedeným u stahování.
Problém je v tom, že terminál vkládanou cestu u distribuce s LXDE desktopem při vkládání nepřijme, kdežto např u Xfce4 bez problémů.

11
Dobrý den.
Používám Debian 9 Stretch LXDE, pokouším se o minimální instalaci.
1. Po mnoha pokusech nemohu nakopírovat do terminálu žádný stažený .iso soubor ke kontrole sha1sum, terminál ho nebere.
2. Stejné je to i při použití jiného terminálu.
3. Ve snaze odhalit příčinu jsem do Virtualboxu nainataloval Debian LXDE v plné verzi i Lubuntu, ale cokoliv je LXDE, zůstává stejný problém.
4. Ve Virtualboxu jsem zkoušel i Debian Xfce, tam je vše v pořádku.
Vše jsem několikrát přeinstalovával, nemohu najít příčinu. O Debian LXDE velmi stojím, právě v něm mohu nejlépe docílit instalace bez nepotřebných aplikací.
Děkuji za každou pomoc.

12
Správa a instalace softwaru / Re:Debian - grafika
« kdy: 28. 11. 2016, 16:36:41 »
Děkuji vám oběma za pomoc.
 
Postupoval jsem podle rady čepi.
Nainstaloval jsem balík "ttf-mscorefonts-installer", zmenil font pisma na Times New Roman, velikost 18 a moje písmo je opravdu "jako ze žurnálu". Ještě zkusím jiná písma.

Jen  podotknu, že jsem nehledal písmo "jako ve Windows", Windows nepoužívám už delší dobu. Byl jsem na Ubuntu, také na Mintu Cinnamon, kde se mně líbilo písmo pro svoji sytost - hůře vidím. Ještě jednou děkuji a otázku končím.
---------------------------------------------------
Po experimentování s písmem jsem učinil závěr, že nepomohla změna fontu, ale rozhodující bylo zvětšení  na 18.
 

13
Správa a instalace softwaru / Re:Debian - grafika
« kdy: 28. 11. 2016, 10:48:51 »
Děkuji za odpověď.
Debian mám čerstvě nainstalovaný, rád bych u něho zůstal. Na Gnome vůbec netrvám. Chystám se k přeinstalaci, protože jako výběr programů jsem zvolil Gnome a Standardní systém. Tím se mně nenainstalovalo např. uspání do paměti, které při volbě Desktopové prostředí a Standardní systém by bylo - a Gnome také. Teď jsem to hledal několik hodin na Googlu - snad GNOME Shell Extensions? Ale to teď nechávám stranou.
Reinstalace pro mě není žádný problém, nemám totiž ještě přenesené zálohy.
Prosím tedy o radu - píšeš, že máš písmo jako ze žurnálu. Na tom mojem bych si oči vyhleděl:
Jaký mám při reinstalaci zvolit Výběr programů, abych to měl podle tebe a s tvou (případnou - když budeš ochotný) pomocí měl písmo na kterém bych si nezničil oči. Je mi jedno jestli Kde, Gnome, Xfce aj., začínám. Vůbec nezáleží na tom, že z Ubuntu jsem byl zvyklý na Unity.

14
Správa a instalace softwaru / Re:Debian - grafika
« kdy: 27. 11. 2016, 18:57:52 »
Děkuji za pochopení. Ale jak jsem napsal v příspěvku dnes ve 4:00:07, Debian ve virtuálu mně běžel špatně, proto jsem provedl čistou instalaci. Snímky jsou tedy z ní.
Pokud se zdá, že problém je v rozlišení, prosím o radu na změnu; s Debianem v podstatě začínám (nebo chtěl bych).
Mám následující rozlišení:
Kód: [Vybrat]
josef@Debian:~$ xrandr
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1280 x 1024, maximum 8192 x 8192
DVI-I-1 connected primary 1280x1024+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 338mm x 270mm
   1280x1024     60.02*+  75.02 
   1152x864      75.00 
   1024x768      75.08    70.07    60.00 
   832x624       74.55 
   800x600       72.19    75.00    60.32    56.25 
   640x480       75.00    72.81    66.67    60.00 
   720x400       70.08 
DVI-I-2 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

15
Správa a instalace softwaru / Re:Debian - grafika
« kdy: 27. 11. 2016, 17:28:45 »
Ne, opravdu nejsem nespokojený s výchozím písmem, ale s tím, že je takové vybledlé, nevýrazné, obtížněji čitelné. Jako protiklad jsem uváděl výrazné syté písmo v Debian 18 Cinnamon.

Stran: [1] 2 3