Debian fórum

Dotazy => Všeobecná podpora => Téma založeno: Elisa 03. 05. 2011, 15:31:28

Název: "Hrátky" s GRUB (menu) [VYŘEŠENO]
Přispěvatel: Elisa 03. 05. 2011, 15:31:28
Mám Debian Squueze, encrypted + LVM. Je nainstalovaný na prvním disku (sda).

Potřebuji něco vyzkoušet :
- na druhém disku od mé známé (u mě je teď disk jako - sdb) je již nainstalovaný WinXP (není u mě nainstalovaný, jen chci disk s instalací Win XP připojit a nabootovat v mém desktopu).
Chtěla bych jej nabootovat do mého PC.

Jelikož si nechci pokazit nynější systém :P raději se nejdřív zeptám Linux guruů :D

Jak si pohrát s grub menu (asi bude potřeba nastavit i drivemap kvůli možnosti bootovat Win XP, ne?) aby po rebootu jsem měla možnost bootovat do WinXP ?

Pak, po skončení testování, bych chtěla buď:

1) skrýt Win XP nabídku z menu bootloaderu, ať se neukazuje (jelikož disk s Win XP bude odpojen, možná pak někdy pro pozdější použití bych tu nabídku pak chtěla opět zviditelnit :)
2) nebo - úplně odstranit z menu a aby se opět bootoval jen Debian

Můžete mi někdo poradit, pokud možno step-by-step, co udělat, jak přes CLI vše nastavit?

Doufám, že tenhle mini-tutoriálek pak bude nápomocný i jiným uživatelům.
Předem děkuji :)
Název: Re:"Hrátky" s GRUB (menu)
Přispěvatel: mosqa 03. 05. 2011, 16:43:03
ak to chces len jednorazovo tak nevidim dovod babrat sa stym v grub-e, nestacilo by v biose nastavit hdd boot priority na druhy disk?
Název: Re:"Hrátky" s GRUB (menu)
Přispěvatel: Elisa 03. 05. 2011, 16:45:32
To jsem zkoušela, to v Biosu, ale jaxi se nic nedělo ;D

A jelikož nechi být celý život linux-noob aka lama-alpaka :P, tak i pro cvičení ;D by bylo lepší zvolit tu delší stezku, ne? ;D
Název: Re:"Hrátky" s GRUB (menu)
Přispěvatel: Elisa 03. 05. 2011, 17:54:12
Koukám, že se ani nikomu z Linux guruů do toho pouštět nechce, tak  se zeptám, jestli by tohle stačilo:

editace menu.lst v /boot/grub (které ale nemám, čili by se vytvořil nový soubor) ->
sudo nano /boot/grub/menu.lst


title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.32-5-686
root (hd0,0)
linux image: /boot/vmlinuz-2.6.32-5-686 root=/dev/sda1 ro
initrd image: /boot/initrd.img-2.6.32-5-686
savedefault
boot

title WXP
root (hd1,0)
savedefault
makeactive
chainloader +1

K tomu root-u: jedná se o disk druhý (sdb) a první primary partition na něm, je to tedy správně? ???
Na prvním disku (celém) mám Debian.

A pak ješte v CLI:
sudo update-grub, pak reboot.

Bude to takhle fungovat nebo je potřeba i drivemap a ještě ledacos navíc? ???
Název: Re:"Hrátky" s GRUB (menu)
Přispěvatel: Hobild 03. 05. 2011, 18:32:03
pokud vim, tak menu.lst je soubor pro grub stage1, tedy starou verzi. Novy grub2 ma konfiguraky jine a jinde. Pokud mas tu, pak je to OK, ale ke staremu grubu zase nepatri prikaz grub update. Prijde mi, ze michas oba gruby do jedne hromady.
Az budeme vedet, ktery grub pouzivas, tak se da neco poradit.
Název: Re:"Hrátky" s GRUB (menu)
Přispěvatel: Elisa 03. 05. 2011, 18:34:14
Jelikož mám poslední Debian Squeeze :P mám grub v. 1.98
Název: Re:"Hrátky" s GRUB (menu)
Přispěvatel: Hobild 03. 05. 2011, 18:39:25
takze grub 2.
Ten ma konfiguracni soubor v /boot/grub/grub.cfg, ale ten se normalne needituje - je vytvaren radou skriptu automaticky po zadani prikazu grub update.
Pro nastavovani slouzi soubor /etc/default/grub, kam se zadavaji ruzne parametry pro zavadec a rada skriptu v adresari /etc/grub.d, ktere lze upravovat, pripadne doplnit o dalsi. V tom adresari je i README, doporucuju precist.

Osobne se domnivam, ze pokud spustit linux a budes mit v PC zapojeny win disk, bude stacit provest grub update, a zavadec doplni nabidku startovatelnych systemu. Pokud totez udelas po odpojeni disku s wokny, zavadec tu polozku vyhodi.

Pokud tam disk nechas, ale nechces zobrazovat danou polozku, muzes zakomentovat prislusne radky v /boot/grub/grub.cfg, to bude fungovat do prvniho spusteni prikazu grub update - ten to zase nastavi podle aktualni situace.
H.
Název: Re:"Hrátky" s GRUB (menu)
Přispěvatel: Elisa 03. 05. 2011, 18:47:25
Osobne se domnivam, ze pokud spustit linux a budes mit v PC zapojeny win disk, bude stacit provest grub update, a zavadec doplni nabidku startovatelnych systemu. Pokud totez udelas po odpojeni disku s wokny, zavadec tu polozku vyhodi.
Dík za odpověď, jen nevím, jestli správně rozumím. Kdy přesně mám dát grub-update?
Když to dám teď (jsem v Debianu), tak jen vygeneruje nové cfg s tím, že našel pouze linux. Mohu to teď rebootnout, jen nevím, spíš pochybuji, že to najde jen tak... :P

A c s tím kódem výš, nemám to vytvořit v menu.lst ? ::)
Název: Re:"Hrátky" s GRUB (menu)
Přispěvatel: Hobild 03. 05. 2011, 18:54:22
grub2 menu.lst nezna, nepouziva. To jsem napsal jasne.
grub update se dava, pokud se zmeni neco s disky, diskovymi oddily, nebo je nainstalovan dalsi system a je zapotrebi ho dostat do nabidky. Proste po zmene. Prikaz grub update spusti radu skriptu, ktere zjisti co a jak a nastavi /boot/grub/grub.cfg (to je vlastne nahrada puvodniho menu.lst az na to, ze se samotny needituje primo, ale prostrednictvim skriptu spoustenych prikazem grub update). Uz je to jasne?
P.S. Musim ted odjet, at se tedy tematu ujme pripadne nekdo dalsi.
H.
Název: Re:"Hrátky" s GRUB (menu)
Přispěvatel: Elisa 03. 05. 2011, 19:03:08
Uz je to jasne?
OK 8) Na to menu.lst jsem si zvykla z dřívější doby ;D
Takže teď je to generované cfg, to je teď jasný  ;D

Jen když mám mounted disk (sdb), a po grub update, myslela jsem, že v CLI uvidím (snad ::) ) i nově generovanou nabídku win, ale pouze vypíše:
Generating grub.cfg ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-2.6.32-5-686
Found initrd image: /boot/initrd.img-2.6.32-5-686
done

a na editaci třeba /etc/grub.d/40_custom - no nevím, co tam přesně dát, jestli jen tu adresaci na disk s win, viz výš... ???
Název: Re:"Hrátky" s GRUB (menu)
Přispěvatel: mosqa 03. 05. 2011, 19:41:43
ja si len tak tipnem - je mozne ze musi byt ten disk sdb mountnuty pri boote, teda zapisany v /etc/fstab, v opacnom pripade by bolo imho aj celkom logicke ak by ho grub-update ignoroval..
Název: Re:"Hrátky" s GRUB (menu)
Přispěvatel: Elisa 03. 05. 2011, 21:11:24
Takže zkusila jsem vše výš a povedlo se - nabídka win je v menu  ;)
Ale: operace se sice zdařila, pacient se však ještě neprobudil z narkozy ::)

Zkusila jsem nabootovat tedy ten disk s win, ale pouze se objevily nejaké 4 znaky (z ASCII kódu :)) a víc nic, systém se nenabootoval.

Čím to může být? Je potřeba nějakých souborů (ať to zkontroluju) v "rootu" toho win disku, jako třeba - boot.ini nebo ještě něco? ???
Název: Re:"Hrátky" s GRUB (menu)
Přispěvatel: Hobild 03. 05. 2011, 22:18:26
Zkusila jsem nabootovat tedy ten disk s win, ale pouze se objevily nejaké 4 znaky (z ASCII kódu :)) a víc nic, systém se nenabootoval.
Jake 4 znaky? Zkusit znovu, zapsat a dát sem.

Koukni, co ted obsahuje /boot/grub/grub.cfg.

Napr. zapis pro wokna7 u mne:
Kód: [Vybrat]
### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ###
menuentry "Windows 7 (loader) (on /dev/sda1)" {
insmod part_msdos
insmod ntfs
set root='(hd0,msdos1)'
search --no-floppy --fs-uuid --set b88884348883eee6
chainloader +1
}
### END /etc/grub.d/30_os-prober ###
Ten 30_os-prober je nazev skriptu z /etc/grub.d/, ktery ma polozku na svedomi.

Dalsi otazkou je, kde maji zavadec wokna a zda samostatne (po prehozeni poradi bootovaciho disku) umi nastartovat. Problem muze byt i u nich.
H.
Název: Re:"Hrátky" s GRUB (menu)
Přispěvatel: koljin 03. 05. 2011, 22:38:28
Já to taky tipuju na problém ze strany oken/disku s oknama. Pokud už při vybrání boot priority z biosu se nic nedělo... Nedělá jim třeba problém hw konfigurace toho PC - že je to něco jinýho, než na čem se ty okna instalovaly (netušim jak to win řeší)? A je ten disk vůbec bootovatelnej? (možná je, jinak by asi neprošlo to s tim grubem)
Název: Re:"Hrátky" s GRUB (menu)
Přispěvatel: Elisa 03. 05. 2011, 23:00:18
Dík všem za ochotu, ale už mě to přestává bavit (páč už se tím zabývám dost dlouho a pořád nic >:().
Teď, zase mi to zmizlo z menu a ani update grub mi tam nechce vrátit tu nabídku, tak už toho mám dost >:(

Šlo o jednoduchý scénář:

Mám 2 fyzické disky. Původně instalovaný Debian na první disk (sda). Druhý fyzický disk s instalací win xp na něm (teď jej mám v Deb. jako sdb). Chtěla jsem jen někde namountovat ten druhý disk, aby nabootoval již nainstalovaný win xp (je tam vše, co má standardní instalace win xp ~ složky windows, documents... atd. atd.).

Nehce se mi ani náhodou, teď vrážet nějaké 'win xp install cd' abych jako "na oko" instalovala, či v rámci "instalace" pointla na sdb, že tam je již nějaký win xp nainstalován, ať jej jen "probudí".

Pokud to nejde bez bez této "instalace", jen prostě nasměrováním, že kde se jiný OS nachází, kašlu na to...  >:(

Až příliš ztraceného času a nic z toho :(
Název: Re:"Hrátky" s GRUB (menu)
Přispěvatel: Hobild 04. 05. 2011, 17:33:13
Jestliže mají wokna problém s tím, že nejsou na prvním disku, v GRUBu 2 je možné oddíly přemapovat:

drivemap -s hd0 hd1

Jeste jedno male upresneni - presny prikaz pro aktualizaci grubu je update-grub

H.
Název: Re:"Hrátky" s GRUB (menu)
Přispěvatel: Elisa 04. 05. 2011, 18:28:10
Teď už ta nabídka tam zase je :o
v cfg mám:

Kód: [Vybrat]
### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ###
menuentry "Microsoft Windows XP Professional (on /dev/sdb1)" {
insmod part_msdos
insmod ntfs
set root='(hd1,msdos1)'
search --no-floppy --fs-uuid --set 16e6b15435458231
drivemap -s (hd0) ${root}
chainloader +1
}

v boot.ini je správně nastavené, jaký disk to je s win, jedná se o druhý fyzický disk (primary slave), první partition (disk má 2 partitions):

Kód: [Vybrat]
[boot loader]
timeout=12
default=multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdete

Štve mě to, že když už mám jednou v mbr na prvním fyzic. disku grub loader, tak zedituji přece ten grub, kde nastavím, kdepak je ten druhý OS.
Tak teď nevím, jestli to je bug, tedy v případě M$ vlastně 'feature' M$ :P, ale prostě po zvolení z nabídky win xp, akorát ty 4 znaky (jedno jaké, jsou z horní poloviny ASCII, čili dump znaky ::) ) a nic víc.

Tak nevím, jak ten win nakopnout, aby se bootoval?

Další možnost je spustit win cd install do recovery a přes bootcfg nebo co (popř. fixmbr) přepsat mbr a po nabootování win pak zase nějak (teď si nevzpomenu přesně :P) přepsat win mbr tím linuxáckým, což mi připadá na hlavu... :(

Myslela jsem, že editací grub-u se začne win bootovat, tak jestli něco je potřeba ještě nakopírovat do root-u win disku, netuším... :-X
Název: Re:"Hrátky" s GRUB (menu)
Přispěvatel: Hobild 04. 05. 2011, 18:58:05
Shrnu si to: mas komp s 1 diskem, na nem debian.
Do toho kompu pridas dalsi disk, na nem WinXP
Chces, aby grub rozsiril startovaci nabidku o wokna, coz se stalo, ale je nefunkcni.

Pro overeni, jestli wokna umi nastartovat v dotycnem PC je zapotrebi v BIOSU prehodi poradi disku pro start tak, aby se spoustel jako bootovaci disk s wokny. Pokud wokna nastartujou, budeme dal hledat chybu v grubu. Pokud ne, bude chyba v nekompatibilite instalace Win a toho pocitace, kam jsi ho zastrcila. Cela rada nastaveni BIOSu umi wokna rozhodit tak, ze nenabehnou, je to celkem realna moznost. Jistota by byla nova instalace woken na tom PC, ktere prave pouzivas. Nejlepe po vyndani disku s debianem, aby se ti distro nerozhodilo.

EDIT: mozna pro nejjistejsi vyzkouseni instalace woken bude odpojit linuxovy disk a nechat tam jen wincky.

H.
Název: Re:"Hrátky" s GRUB (menu)
Přispěvatel: Elisa 03. 06. 2011, 16:27:19
Děkuji všem za odpovědi :) A omlouvám se, že píšu až teď, ale jaksi nebyl ani čas, hodně práce... :-\

Nakonec nejistější bylo při instalaci odpojit Lin disk :P Alespoň je jistota, že win něco nepo..., víte co? :)
Těžší situace by asi byla, kdyby se instalovalo do jiného oddílu na jednom disku, ale teď na tom nesejde, ať tohle vlákno zbytečně neroste.