Debian fórum

Mimo mí­su => Volná diskuze => Téma založeno: Roman Horník 09. 10. 2010, 14:22:51

Název: 32-bit | 64-bit
Přispěvatel: Roman Horník 09. 10. 2010, 14:22:51
Používáte 32-bitovej nebo 64-bitovej systém? A proč?
Název: Re: 32-bit | 64-bit
Přispěvatel: Erich Stark 09. 10. 2010, 15:04:10
Rád by som bol keby sa začali používať len 64bit systémy a zbaviť sa 32bit. Ale to tak jednoducho nepôjde, a používam 32bit, pretože som neni nejaký hardcore linuxak, a keď mam teraz školu potrebujem mať systém bez problémov a nie hrať sa prečo toto a prečo tamto nejde jak som čítal problémy zo 64bit systémami.
Název: Re: 32-bit | 64-bit
Přispěvatel: Hynek (Pichi) Vychodil 09. 10. 2010, 17:03:35
Používám 32bit, ale teď zrovna se snažím rozchodit 64 na nové ThinkPad T410s. Řeknu vám, že to není žádný med. Ty mrdky tam strkaj místo wifi (třeba Intel, že) nějaký "Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8191SEvB". Do toho ten debianní istaller má hodně co do hánět na ostatní ;-( (teda na desktopu samozřejmě, neco tak nezkonfigurovaného je asi nějaký vtip). A ted ještě abych řešil jak v tom rozběhat třeba Youtube. Tak si říkám, jestli mi ty problémy s 64b navíc stojí. Ale na tomhle železe už mi 32b přijde trochu nepatřičné. Hlavně když v Erlang R14B už odstranili nevýhody s pamětí na 64b. Takže do těch 64b asi půjdu, ale dře to.
Název: Re: 32-bit | 64-bit
Přispěvatel: Ota Trkola 09. 10. 2010, 18:15:59
Zatím určitě 32bit a nemíním to v dohledné době měnit.
Název: Re: 32-bit | 64-bit
Přispěvatel: Roman Horník 09. 10. 2010, 20:03:56
Moje mašina sice umí 64 bitů, ale nemám zájem, žádný relevantní výhody v tom prostě nevidím.
Název: Re: 32-bit | 64-bit
Přispěvatel: nazir 09. 10. 2010, 20:26:39
Na laptopech a desktopech amd64, protože s tím nemám žádný zásadní problém, na serveru i386, protože kde není 64bit hardware, tam ani čert nebere...
Název: Re: 32-bit | 64-bit
Přispěvatel: Yontalcar 09. 10. 2010, 20:48:51
64bit
Why? 'Cause we can. 8)
Název: Re: 32-bit | 64-bit
Přispěvatel: l_o_g 10. 10. 2010, 12:52:45
Používám 32-bit systém. Měl jsem pár hodin i 64-bit, ale bohužel mi docela dost věcí nefungovalo a nepodařilo se mi to spravit.  Takže jsem se vrátil k 32-bit a jsem spokojený. Vše šlape jak má a to mi stačí.
Název: Re: 32-bit | 64-bit
Přispěvatel: Petr Slunský 10. 10. 2010, 17:54:28
Od doby, co Etch přešel do stable větve, tak 64bit. Nejdříve to bylo trochu dobrodružné, ale rychle doladily věci, jako OOo pro amd64 a od té doby už jen čistě 64bit verzi. OS by IMO měl odpovídat HW.
Název: Re: 32-bit | 64-bit
Přispěvatel: Hynek (Pichi) Vychodil 11. 10. 2010, 21:35:28
Používám 32bit, ale teď zrovna se snažím rozchodit 64 na nové ThinkPad T410s. ... Takže do těch 64b asi půjdu, ale dře to.
Takže flash jede, Adobe Acrobat jede, zvuk jede, video jede, skype jede. Asi už u toho zůstanu. Já dělám hodně serverové věci a některé věci se na 64b dělají snáz. Prostě si namapovat pár GB virtuální paměti a nechat OS ať se s tím popere je jednodušší než se prát s adresovacím limitem. To samé mmap a tak. Na desktopu to asi normálně pro lidi význam nemá, ale pro mě je jednodušší vyvíjet ve stejném prostředí jako cílová platforma.
Název: Re: 32-bit | 64-bit
Přispěvatel: koljin 13. 10. 2010, 19:40:29
Tak já jsem zkusil 32bit, a wine+moje oblíbený hry funguje v pohodě... :) Takže u toho asi zatím zůstanu, dokud nebude novej PC, pak bude opět rozhodování :)