Debian fórum

Dotazy => Získání a instalace Debianu => Téma založeno: Levin 13. 12. 2015, 21:22:36

Název: Invalid or corrupt kernel image
Přispěvatel: Levin 13. 12. 2015, 21:22:36
Ahoj, zkoušel jsem si teď nainstalovat Debian, ale háže to výše uvednou hlášku. Zkoušel jsem minimální instalaci, zkusil jsem i druhou flashku, jiný usb port, vytvořit si boot usb přes dd nebo unetbooting we windows a ani jedno nepomohlo. Když jsem vytvářel usb přes dd, tak ani nenaběhla obrazovka s možností volby instalace. Když jsem to udělal ve windows přes unetbooting,instalační obrazovka s možností volby naběhne, ale vyhodí to hlášku Invalid or corrupt kernel image. Zkoušel jsem si stáhnout intalační iso soubor odsuď http://cdimage.debian.org/cdimage/release/current-live/amd64/iso-hybrid/, provedl jsem chcecksum, vše souhlasilo a stejně to nešlo.

Co to může způsobovat, že se nedaří spustit instalaci? Aktuálně mám nainstalovaný Debian 8 s Gnome, ale chci si nainstalovat jen čistý systém a jen balíky, které potřebuji podle návodu zde na forum.
Název: Re:Invalid or corrupt kernel image
Přispěvatel: Roman Horník 13. 12. 2015, 23:51:11
1) Pokud máš extra oddíl pro /boot, má dostatečnou velikost?
2) Zkoušels jinej obraz, třeba mnohem kompaktnější, přesto plně dostačující netinst (http://cdimage.debian.org/cdimage/release/current/amd64/iso-cd/)?
3) Máš v BIOSu / EFIně povoleno bootovat z flashky (nebo obecně z USB zařízení)?
Název: Re:Invalid or corrupt kernel image
Přispěvatel: Levin 14. 12. 2015, 17:49:13
1) velikost pro boot mám 9,31 GB, použito 6,85 GB, Nepoužito 2.46 GB.
2) přímo odsuď jsem netinst nestahoval, Stahoval jsem ho zde https://www.debian.org/distrib/netinst, tu volbu, kterou jsem uvedl jsem zkoušel jako 2. poté co netinst nefungovalo.  To jsem tam zapomněl poznamenat, omlouvám se.
3) Bios by měl být ok, nikdy jsem s ním nic nedělal a naposledy, cca 4 měsíce zpět, když jsem si reinstaloval systém, tak to fungovalo. Mám ntb HP Elitebook 8470p.
Název: Re:Invalid or corrupt kernel image
Přispěvatel: čepi 14. 12. 2015, 20:00:35
Nepletes si /boot s / (rootem)?
Pro oddil /boot se obvykle davaj desitky MiB. A obvykle pokud /boot nevytvoris rucne tak se nevytvari a je prave soucasti oddilu  / (root).

Je fyzicky vporadku disk na ktery instalujes? Je fyzicky vporadku flashka na kterou kopirujes iso image?
(fyzicky = proveril jsem to diagnostikou od vyrobce)
Nechces ten image vypalit na medium (CD/DVD) a zkusit nainstalovat z nej?
Zkus pouzit beznou verzi Jessie a ne Live hybrid nebo na co jsi daval odkaz. Ja z netinst 8.2 (386 i amd64) v uplynulych 2-3 tydnech instaloval mnohokrat (neco jsem zkousel) a vzdy bez problemu.
Název: Re:Invalid or corrupt kernel image
Přispěvatel: Levin 15. 12. 2015, 19:04:40
Přidávám obrázek z Gparted. Neprověřoval jsem to. CD/DVD aktuálně nemám, abych to mohl vyzkoušet tímto způsobem. Flashky jsem nekontroloval, ale od poslední instalace nebyla jedna vůbec využívána, tu jsem formátoval na FAT a znova nahrával obraz isa.
(https://photos-3.dropbox.com/t/2/AADjBA3ZUdf2UixpDUq60tYBSPLPd_e09iQHHHrFbGdaXQ/12/142677587/png/32x32/1/_/1/2/Sn%C3%ADmek%20z%202015-12-15%2018%3A58%3A57.png/EK-Ln20Yg4YCIAEoAQ/xD_2ryCFU8inSSsWFuEYG0966b5bqJdi86v08uDNns0?size=1600x1200&size_mode=3)
Název: Re:Invalid or corrupt kernel image
Přispěvatel: Roman Horník 15. 12. 2015, 21:03:33
Tak udělej kontrolní součet obrazu na flashce a porovnej ho s kontrolním součtem originálního obrazu.
Taky je možnost nabootovat z flashky do záchrannýho režimu, chrootnout se na kořena nainstalovanýho systému a zkusit nainstalovat třeba jinou verzi jádra, přeinstalovat GRUB apod., ten nouzák toho umí dost.
Název: Re:Invalid or corrupt kernel image
Přispěvatel: Levin 16. 12. 2015, 19:03:48
Zkusil jsem kontrolu toho souboru, u něho mi to dává:
fcd8835aab844ee5a8c2adcc23937107  debian-live-8.2.0-amd64-standard.iso
Pak jsem to zkusil i na soubor md5sum.txt, který byl na flashce:
c97249dfbda1d30570edcca3addf8453  md5sum.txt

Takže to mám chápat, že se nedaří kopírovat správně na tu flashku?
Název: Re:Invalid or corrupt kernel image
Přispěvatel: Roman Horník 17. 12. 2015, 10:44:24
Flashka může bejt blbá, nebo může mít nedostatečnou kapacitu.
Název: Re:Invalid or corrupt kernel image
Přispěvatel: Levin 22. 12. 2015, 21:22:23
Tak ta jedna byla asi vadná, dříve ukazovala 8 GigaB, teď 476 MegaB, formátování a nic nepomáhá, aby se vrátila na původní kapacitu. Se stejnou flashkou, se kterou to nešlo, se to ale povedlo rozchodit, teď si všechno jenom doinstalovat :)

EDIT: akorát to po startu zabírá 400 MB, když jsem to instaloval do virtualu, tak to bylo cca 300
Název: Re:Invalid or corrupt kernel image
Přispěvatel: Ota Trkola 23. 12. 2015, 08:29:58
To s tou velikostí flešky se mi nedávno také stalo. Zmenšila se na těch cca 400MB a nic s ní nešlo, aby z níbyla 4GB jako dříve. Po restartu PC s ní už ale v Gparted šlo normálně pracovat. Tak mi to tak připadá na nějaký bug spíše než na vadné flešky. Mě se to stalo na 3 fleškách, což je divné..
Název: Re:Invalid or corrupt kernel image
Přispěvatel: Levin 23. 12. 2015, 10:43:39
V linuxu jsem ji ještě nezkoušel, jenom na ntb s Win7 odkud jsem si chtěl něco přetáhnout. Měla poté plnou kapacitu?
Název: Re:Invalid or corrupt kernel image
Přispěvatel: Ota Trkola 23. 12. 2015, 12:00:18
Jasný pak byla už v pohodě na plné kapacitě.
Název: Re:Invalid or corrupt kernel image
Přispěvatel: čepi 23. 12. 2015, 17:16:33
jenom na ntb s Win7

To je prave ten problem. Windowsy neumi formatovat na puvodni kapacitu, pokud je na flashce nejakej oddil jehoz velikost je zapsana v tabulce oddilu tak to umej formatovat jen na tu danou kapacitu.
Linux s tim samozrejme problem nema, na formatovani pouzivam vzdy Gparted v Live verzi (tzn. jak ja rikam -> offline / mimo system).