Tipy, triky, návody - pouze návody, nevkládat dotazy! > Správa, údržba a nastavení systému
Kompilace jádra ve zkratce
Boogey:
Neboj, to zvladns v pohode. Kuprikladu ja jsem vcera po docela dlouhym experimentovani dokazal nabootovat i bez initrd a pochopil, jak to funguje :D Je potreba si o tom jen neco precist nebo se poptat a taky venovat tomu nejakej cas. Postupne to pujde bez problemu.
Erich Stark:
--- Citace: Boogey 15. 02. 2009, 00:22:43 ---Neboj, to zvladns v pohode. Kuprikladu ja jsem vcera po docela dlouhym experimentovani dokazal nabootovat i bez initrd a pochopil, jak to funguje :D Je potreba si o tom jen neco precist nebo se poptat a taky venovat tomu nejakej cas. Postupne to pujde bez problemu.
--- Konce citace ---
No sak o to ide :-D
Len najhorsie je pochopit niektore veci ci ich zaskrknut v configuracii jadra alebo nie..pravdaze co je to filesystem to viem ale tak vseobecne ostatne :-D
Pocul som ze sa to da aj tak nejak ze pouzijem old config teda ten ktory je aktualny pouzity v systeme a len si tam pridam support mojej wifi karty :)
Ale uz som videl aj viac navodov. napr jeden taky ze sa to skompilovalo a dalo tusim do /boot/... a dalsi taky ze som z toho vsetkeho mal len .deb balicek a to nainstaloval.Aky je medzi tym rozdiel? Asi by mi viac vyhovovalo ten deb balicek pretoze ten si zalohujem a az by sa stalo nieco zo systemom nemusim kompilovat znova ale ho len nainstalujem :)
Boogey:
Muzu ti napsat postup, kterym to delam ja:
1) Stahnout jadro
Nejnovejsi vanilka:
http://kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/linux-2.6.29.tar.bz2
2) Rozbalit
Osvedcilo se mi do: /usr/src/
a tam by to melo vytvorit adresar linux-VERZE - tento adresar jiz obsahuje archiv
3) Vyuziti konfigurace aktualniho jadra
v /boot/ je soubor config-VERZE tak ten nakopiruj do rozbalenyho adresare s kernelem pod nazvem .config, cili bez cisla verze a s teckou na zacatku
pokud jedes presne podle navodu, tak: /usr/src/linux-VERZE/.config
4) Nastaveni kernelu dle potreb:
spustit terminal, nastavit akrualni adresar na /usr/src/linux-VERZE
make menuconfig nebo make xconfig popripade pro gnome make gconfig - je jedno, co pouzije, funguje to obdobne
5) Kompilace kernelu
make -j 3
a cekat, cekat, cekat :D
6) Instalace kernelu do /boot
make install
7) Instalace modulu do /lib/modules/VERZE
make modules_install
8) Pokud pouzivas initrd, tak:
update-initramfs -c -k VERZE
9) Update grubu
update-grub
10) Restart a modlit se :D
Poznamky:
Pokud u menu x/gconfig bude nejaky problem, tak pouzij menuconfig a nebo www.google.cz ;)
Vsechny operace je treba delat jako root.
textem VERZE je mysleno napriklad: 2.6.28.5-mujkernel
Zalezi taky, jak jste to nastavili v configu.
Petr Slunský:
--- Citace: Erich Stark 15. 02. 2009, 11:15:07 ---
--- Citace: Boogey 15. 02. 2009, 00:22:43 ---Neboj, to zvladns v pohode. Kuprikladu ja jsem vcera po docela dlouhym experimentovani dokazal nabootovat i bez initrd a pochopil, jak to funguje :D Je potreba si o tom jen neco precist nebo se poptat a taky venovat tomu nejakej cas. Postupne to pujde bez problemu.
--- Konce citace ---
No sak o to ide :-D
Len najhorsie je pochopit niektore veci ci ich zaskrknut v configuracii jadra alebo nie..pravdaze co je to filesystem to viem ale tak vseobecne ostatne :-D
Pocul som ze sa to da aj tak nejak ze pouzijem old config teda ten ktory je aktualny pouzity v systeme a len si tam pridam support mojej wifi karty :)
Ale uz som videl aj viac navodov. napr jeden taky ze sa to skompilovalo a dalo tusim do /boot/... a dalsi taky ze som z toho vsetkeho mal len .deb balicek a to nainstaloval.Aky je medzi tym rozdiel? Asi by mi viac vyhovovalo ten deb balicek pretoze ten si zalohujem a az by sa stalo nieco zo systemom nemusim kompilovat znova ale ho len nainstalujem :)
--- Konce citace ---
:) když budeš postupovat podle návodu, který jsem publikoval, tak budeš mít i .config zkopírovaný, jak o tom píšeš...
Pokud se ti nelíbí můj návod (který funguje 100%), nebo návod od Boogeyho, tak zkus třeba tento:
http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,25304.0.html
Petr:
--- Citace: Spox 01. 02. 2009, 16:30:10 ---fakeroot make-kpkg --append-to-version "<-suffix>" --revision "<revision#>" --us --uc --initrd kernel_image kernel_headers
--- Konce citace ---
Nejsem v tom zatím nějak moc zběhlej a tento řádek mi není moc jasný, teda spíše "suffix". Díky za radu. :)
Navigace
[0] Seznam témat
[#] Další strana
[*] Předchozí strana
Přejít na plnou verzi