Tipy, triky, návody - pouze návody, nevkládat dotazy! > Správa, údržba a nastavení systému

Kompilace jádra ve zkratce

(1/6) > >>

Petr Slunský:
Ahoj, psali jste, abych sem vylepil návod na kompilaci jádra. Na netu je jich sice dost, ale budiž. Příklad používá jako vzor jádro 2.6.20. Upravte na aktuální jádro.

Edit:
Předpoklady pro kompilaci:

--- Kód: ---sudo aptitude install build-essential kernel-package libncurses5 libncurses5-dev cpp gcc fakeroot

--- Konec kódu ---

Pro případ, že nepoužíváte "sudo", tak příkaz "aptitude install..." vyvolat jako superuživatel

Kompilace kernelu

1. stáhnout kernel a poslední patch (například níže, postupem času budou jistě novější)

Code:
wget ftp://ftp.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/linux-2.6.20.tar.bz2
wget ftp://ftp.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/patch-2.6.20.1.bz2

2. zkonfigurovat kernel

Nejdříve rozbalit do src adresáře
Code:
cd /usr/src
tar jxf /path/to/linux-2.6.20.tar.bz2

Aplikovat patch
mv linux-2.6.20/ linux-2.6.20.1
cd linux-2.6.20.1/

...na zkoušku
bzcat /path/to/patch-2.6.20.1.bz2 | patch -p1 --dry-run

... a pokud nejsou chyby, tak naostro
bzcat /path/to/patch-2.6.20.1.bz2 | patch -p1

zkopírovat aktuální .configuraci z běžícího kernelu
cp /boot/config-$(uname -r) .config

make menuconfig

... po zkonfigurování
fakeroot make-kpkg clean

fakeroot make-kpkg --append-to-version "<-suffix>" --revision "<revision#>" --us --uc --initrd kernel_image kernel_headers

a pak už jen naistalovat.

Erich Stark:
Niekde som čítal že pred kompiláciou treba doinštalovať aj nejaké ďalšie balíky a knižnice, je to tak?

Ahmul:
Jaký je správný postup, pokud chci aplikovat nový patch? Doposud jsem to řešil smazáním celého zdrojáku a převedením situace na předchozí případ.

Xgamer:
Ja mám pocit že treba nainštalovať baličky fakeroot build-essential a ešte dačo to si už nespominam:D

Jakub Lucký:
Tady by mě zajímalo, jak si pak s celou věcí poradí module-assistant, protože s ním instaluju docela dost důležitých věcí

Navigace

[0] Seznam témat

[#] Další strana

Přejít na plnou verzi