Autor Téma: Aptitude nebo apt-get  (Přečteno 38234 krát)

Offline Petr Krčmář

• Administrátor
  • Aktivní­ uživatel
  • Linuxák na plný úvazek
    • Zobrazit profil
    • www.petrkrcmar.cz
Aptitude nebo apt-get
« kdy: 06. 01. 2009, 09:36:07 »
Podle pravidla o zvyku a železné košili používám léta apt-get, ale v poslední době se snažím čím dál více přejít na aptitude. Jde to ztuha. Kterou z utilit používáte vy? Pokud aptitude, používáte řádkové ovládání nebo ncurses rozhraní?

Offline Tomas Jancik

• Začátečník
  • **
    • Zobrazit profil
    • TomasJancik.net
  • Jabber: t.jancik@jabber.org
Re: Aptitude nebo apt-get
« Odpověď #1 kdy: 06. 01. 2009, 09:39:45 »
driv jsem pouzival apt-get tak jak mi to kdysi nekdo poradil, ale pak jsem na OpenWorkshopu v Olomouci vyslechl prednasku o apt a zjistil, ze by se melo radeji pouzivat aptitude.
kdyz vim co presne chci instalovat, tak jednoradkovy command, obcas prochazim baliky pres ncurses rozhrani...

btw: synaptic jsem snad nikdy nepouzil k instalaci baliku

Offline fabian

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
    • Fabian's home
« Odpověď #2 kdy: 06. 01. 2009, 10:01:49 »
driv jsem pouzival apt-get tak jak mi to kdysi nekdo poradil, ale pak jsem na OpenWorkshopu v Olomouci vyslechl prednasku o apt a zjistil, ze by se melo radeji pouzivat aptitude.
kdyz vim co presne chci instalovat, tak jednoradkovy command, obcas prochazim baliky pres ncurses rozhrani...

btw: synaptic jsem snad nikdy nepouzil k instalaci baliku
Neni ta prednaska nekde na webu? Docela by me zajimalo, proc apt nepouzivat.

Offline Petr Krčmář

• Administrátor
  • Aktivní­ uživatel
  • Linuxák na plný úvazek
    • Zobrazit profil
    • www.petrkrcmar.cz
« Odpověď #3 kdy: 06. 01. 2009, 10:07:53 »
Podle mě není důvod apt nepoužívat. Aptitude má ale dvě zásadní výhody: lépe řeší kolize mezi balíčky (= má jakous takous inteligenci) a spojuje všechny apt utility (apt-get, apt-cache, apt-cokoliv) do jednoho příkazu. Můžete obě varianty (apt i Aptitude) libovolně kombinovat. Obojí používá interně stejně dpkg.

Ale ta přednáška by mě taky zajímala.

Offline Tomas Jancik

• Začátečník
  • **
    • Zobrazit profil
    • TomasJancik.net
« Odpověď #4 kdy: 06. 01. 2009, 10:08:54 »
tak prendasku jsem po zbeznym prohledani nenasel, ale pokud se dobre pamatuju, vedl ji Miroslav Kure.
pripadne muzes zkusit napsat organizatorum, jestli jsou nekde dostupne zaznamy. http://owo.liberix.cz

MartenP

• Host
« Odpověď #5 kdy: 06. 01. 2009, 11:11:52 »
Já používám pouze aptitude a nemohu si ho vynachválit. Apt-get jsem používal pouze ze začátku mého GNU-působení. Používám Debian Sid, takže se občas stane, že se vyskytne nějaký ten bordýlek v závislostech. S aptitude ho ale vyřeším efektivně a rychle.

Offline tosuja

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 06. 01. 2009, 12:14:22 »
pokud presne vim, co chci, tak apt-get, jinak aptitude. Jenom mi tam silne nevyhovuje styl vyhledavani - zkuste nainstalovat treba mc :-)

Mimochodem, dselect je prohlasen za prekonany? Ne ze bych po nem touzil, ted jsem ho po par letech zkusil a rychle jsem se vracel k aptitude, jenom mne to tak zajimalo
« Poslední změna: 06. 01. 2009, 12:16:40 od tosuja »

Offline Tomas Jancik

• Začátečník
  • **
    • Zobrazit profil
    • TomasJancik.net
« Odpověď #7 kdy: 06. 01. 2009, 12:20:50 »
pokud presne vim, co chci, tak apt-get, jinak aptitude. Jenom mi tam silne nevyhovuje styl vyhledavani - zkuste nainstalovat treba mc :-)

proc kombinujes oba. i aptitude muzes pouzivat k radkove instalaci
Kód: [Vybrat]
sudo aptitude install balika pak se rozhrani aptitude vubec nezobrazi a instalace probehne stejne jako u apt-get

ne ze bych ti chtel nutit svuj oblibeny aptitude, jen me zarazi ze kombinujes 2 "konkurencni" baliky...

Offline Atrament

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 06. 01. 2009, 12:51:02 »
Používám k naprosté spokojenosti Synaptic, kvůli jeho přehlednosti, pouze pokud chci stáhnout a zkompilovat nějaké zdrojáky, případně pokud jdu "najisto", tak použiji apt-get.

Offline Petr Krčmář

• Administrátor
  • Aktivní­ uživatel
  • Linuxák na plný úvazek
    • Zobrazit profil
    • www.petrkrcmar.cz
« Odpověď #9 kdy: 06. 01. 2009, 12:51:37 »
Mimochodem, dselect je prohlasen za prekonany? Ne ze bych po nem touzil, ted jsem ho po par letech zkusil a rychle jsem se vracel k aptitude, jenom mne to tak zajimalo

Ano, dselect je oficiálně ze hry. Dokonce už není ve standardní instalaci systému:

http://www.debian-linux.cz/dselect-mizi-se-standardni-instalace/

Offline kmarty

• Začátečník
  • **
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 06. 01. 2009, 14:08:45 »
No tyjo. Jen si vzpominam kdyz se aptitude objevilo prvne - navykly na dselect jsem na to koukal dost rozpacite :-). Dneska bych se k dselectu nevracel ani nahodou. Tenkrat mne k prechodu "dohnala" ta moznost hrat si se stejnym balickem v ruznych verzich a z ruznych repozitaru (coz dselect neumi/neumel).
« Poslední změna: 06. 01. 2009, 14:09:49 od kmarty »

Offline chio

• Nováček
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 06. 01. 2009, 14:30:34 »
Taky používám aptitude, hlavně kvůli řešení kolizí balíčků. Už jsem ho použil. Nepoužívám curses rozhraní.
Debian Unstable

airlive

• Host
« Odpověď #12 kdy: 06. 01. 2009, 15:06:17 »
Používam apt-get,ale snažím se občas i napsat aptitude,ale jak již bylo zmíněno → zvyk je železná košile.

kouzer

• Host
« Odpověď #13 kdy: 06. 01. 2009, 15:18:18 »
Používám aptitude už moc dlouho, vlastně nevim kdy jsem použil naposled apt-get. Přešel jsem na něj hlavně z důvodu konfortu. Vadí mi, že pokud chci opravdu používat debianí balíčky, tak bych musel použít apt-get, dpkg, apt-cache atd. U aptitude tohle nehrozí. Navíc pokud bych byl líný, tak můžu použít i jeho ncurses rozhraní (i když ho běžně nepoužívám).

Offline q66

• Nováček
  • *
  • OctaForge dev
    • Zobrazit profil
    • OctaForge
  • Jabber: quaker@jabbim.cz
« Odpověď #14 kdy: 06. 01. 2009, 16:09:50 »
používám apt-get skoro na všechno a když potřebuju pokročilejší správu balíků, použiju Synaptic..
FreeBSD 9 x64 @ desktop
Mac OS X 10.6.8 @ laptop
OctaForge: http://octaforge.org
jabber / gtalk: quaker@jabbim.cz / quaker66@gmail.com