No právě, já jsem nepochopil, jak jsi získal ten název souboru. Teď jsi to upřesnil - je to tím kopírováním. Nevím proč ti při tom tu cestu tak zmrší, thunar nepoužívám. Já používám Nemo - je součástí Cinnamonu (a jde doinstalovat) - tam jde přidat na lištu "tlačítko" Otevřít v terminálu", jen si najedu na příslušný adresář a kliknutím se otevře terminál přímo s tím adresářem a můžu zadávat příkazy. Ale nejraději používám v terminálu ten mc, je to obdoba starého Norton commanderu z doby MS DOSu. Má dvě okna, v každém si můžeš otevřít jiný adresář a kopírovat/přesouvat/prohlížet/editovat/... soubory, když ho spustíš se "sudo", pracuješ jako root. A když potřebuješ přejít do terminálu a zadat nějaký příkaz, stiskneš Ctrl+O (ó, ne nula) a jsi tam. Funguje i jako ftp klient a nevím co ještě. Neznám lepší souborový manažer, všechny ty klikací jsou proti tomu ...
Každopádně cesta "file:///....." je nesmysl, to je vlastně obdoba url, jako http://..., ftp://... a pod., což je formát pro web/ftp prohlížeče. Příkazový řádek to (pokud vím) nezná, vyžaduje normální cestu, třeba /home/něco/... Nemá to nic společného s kódováním. A UTF8 vs. Unicode UTF8 je totéž. Něco jiného by bylo UTF32 (nebo UTF16 ?, teď nevím), kde je mnohonásobně víc znaků národních abeced a dalších znaků.
No, hlavně že už víš, jak na to.
Ještě jsem si vzpoměl: Když už chceš dělat v terminálu, je nejspolehlivější ho otevřít a dostat se pomocí cd do příslušného adresáře, např. cd /home/Stažené, pak pomocí příkazu ls zobrazíš obsah toho adresáře a zadáš potřebný příkaz, třeba to sha1sum "název souboru". Název můžeš ze seznamu kopírovat tím, že ho myší označíš, pomocí pravého tlačítka zkopíruješ a zase pomocí pravého vložíš za příkaz. Pozor! Ctrl+C a Ctrl+V tady nefunguje! Jde to i prostředním tlačítkem, ale to mi někdy dělá problém.