Náhradu ani hledat nemusíš, pokud si dobře vzpomínám, tak je možné si nainstalovat MATLAB i do Linuxu, ale musíš mít samozřejmě zakoupenou licenci (možná má škola pro studenty). Octave je výborné v tom, že má téměř totožnou syntaxi jako MATLAB, proto se v něm lehce pracuje a vše co napíšeš doma, bude fungovat i ve škole. Několik let jsem v něm vypracovával menší úlohy a nevím o ničem, co by mi nefungovalo. Zrovna nedávno jsem si v něm psal pár prográmků do diplomky. Pokud jde o větší projekty, tak bych asi preferoval MATLAB a jeho nepřeberné množství toolboxů + GUI + grafy.
Doporučuji nepoužívat grafické prostředí v Octave! Kdysi jsem ho testoval a doslova mě dovádělo k šílenství. Je lepší mít někde bokem otevřený gedit/Geany a psát si m-fily bokem, a pak je jen spouštět + používat rozumné proměnné :-)
Před půl rokem jsem byl na jedné konferenci, kde jsem se na toto téma bavil s jedním docentem z ČVUT a ten mi říkal něco v tom smyslu, že když už volit mezi Octave a Scilabem, tak mám prý vzít Scilab. Bohužel jsem ten večer vypil hodně piv, takže si nepamatuji přesně důvody, proč je Scilab lepší. Mám teď oba programy na notebooku a používám spíš více Octave.
Pokud jsi náhodou student Matfyzu, tak je možné si v knihovně vyzvednout instalační DVD programu Mathematica, která se dá taky lehce nainstalovat a používat. Bohužel někdy vrací výsledky, nad kterými zůstává rozum stát.