Dotazy > Získání a instalace Debianu

Rozdělení disku GPT na starém BIOSu

(1/2) > >>

piquick:
Zdravím,

věděl by někdo poradit, jak rozdělit disk na klasickém BIOSu s GPT? Věc se má tak: Mám starý note MSI CR610 a pořídil jsem nový disk A-DATA SP920. Při net instalaci testingu mi rozdělení disku nabídlo vedle msdos tabulky i tu GPT. Na tom jsem se zatím zasek, protože o tom gpt toho moc nevím a ani toho moc není na netu (nebo neumím hledat), a hlavně nevím, zda to bude fungovat na ne UEFI biosu.

Dík, za případné rady, nápady, zkušenosti.

Roman Horník:
Pokud nemá kapacitu >2TiB, použij tradiční rozdělení s MBR, protože GPT jinak nepřináší žádný výhody. Můžeš použít třeba gdisk, nebo gnome-disk-utility.

piquick:
Díky, budu se toho držet - disk má 256 GB.

čepi:
Pokud mas stary stroj bez (U)EFI a je tam opravdu stary dobry BIOS tak nic neres a udelej MBR. Zakladni jednoduch poucka chces-li se vyhnout problemum zni:
BIOS = MBR
UEFI = GPT

Roman Horník:
Mimo to, v případě GPT jsem nemohl využít celej disk, prostě tam zůstaly prázdný místa. Jako ne, že by se to u SSD nehodilo, ale já na to kašlu. Vem si, že můj SSD má za pár dnů 3 roky běhu, a co myslíš? Je zdravej jako řípa. Přitom jsem byl zpočátku sakra skeptickej, když je technologie ukládání dat prakticky stejná, jako u flashek, který se serou, sotva se na ně blbě podíváš.

Navigace

[0] Seznam témat

[#] Další strana

Přejít na plnou verzi