Autor Téma: ifconfig wlan0 up - Adresář nebo soubor neexistuje  (Přečteno 9103 krát)

Offline Mildas

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
ifconfig wlan0 up - Adresář nebo soubor neexistuje
« kdy: 30. 04. 2011, 16:20:31 »
Zdravim, nainstaloval jsem si Debian a nějak mi nejde wifi. Mám adaptér getnet GN-331U. Ten by měl používat modul rt2870STA.ko, který je v jádře zavedený. Pokud napíšu ifconfig -a, wlan0 se mi mezi zařízeními ukáže a lsusb můj adaptér taky vidí. Napadá někoho v čem by mohl být problém prosím?

Offline koljin

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 86
    • Zobrazit profil
Re:ifconfig wlan0 up - Adresář nebo soubor neexistuje
« Odpověď #1 kdy: 02. 05. 2011, 13:02:21 »
Ještě můžeš zkontrolovat, jestli ten adaptér nepotřebuje firmware a jestli jo, tak se koukni jestli ho máš nainstalovanej (myslim že se to dá vykoukat z výpisu dmesg po zapnutí adaptéru - když neni firmware, tak si to stěžuje).

Jinak jak wifi konfiguruješ? Jak vypadá /etc/network/interfaces ? Jak je nastavená síť, kam se chceš připojit?
« Poslední změna: 02. 05. 2011, 13:06:28 od koljin »

Offline Mildas

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
Re:ifconfig wlan0 up - Adresář nebo soubor neexistuje
« Odpověď #2 kdy: 08. 05. 2011, 15:10:44 »
Díky za odpověď, podívám se na to příští víkend (to budu na chatě).

Offline Mildas

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
Re:ifconfig wlan0 up - Adresář nebo soubor neexistuje
« Odpověď #3 kdy: 19. 05. 2011, 16:12:16 »
Tak sem se na to podíval a zkopíroval jeden soubor. Teď mi to hlásí:

Kód: [Vybrat]
SIOCSIFFLAGS: Operace není povolena
a když napíšu:
Kód: [Vybrat]
ifup wlan0tak mi to napíše:
Kód: [Vybrat]
Ignoring unknown interface wlan0=wlan0
(dělám to jako root) neví někdo co dál pls?
« Poslední změna: 19. 05. 2011, 17:06:44 od Mildas »

Offline koljin

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 86
    • Zobrazit profil
Re:ifconfig wlan0 up - Adresář nebo soubor neexistuje
« Odpověď #4 kdy: 20. 05. 2011, 16:20:40 »
jak wifi konfiguruješ? Jak vypadá /etc/network/interfaces ? Jak je nastavená síť, kam se chceš připojit?

Offline Mildas

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
Re:ifconfig wlan0 up - Adresář nebo soubor neexistuje
« Odpověď #5 kdy: 20. 05. 2011, 20:34:02 »
výpis /etc/network/interfaces:
Kód: [Vybrat]
auto lo
iface lo inet loopback
zbytek jsou komentáře

a chci se připojit k routeru - všechno se nastavuje automaticky (ip...)
ale nemůžu wlan0 ani zapnout
« Poslední změna: 20. 05. 2011, 20:35:22 od Mildas »

Offline koljin

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 86
    • Zobrazit profil
Re:ifconfig wlan0 up - Adresář nebo soubor neexistuje
« Odpověď #6 kdy: 21. 05. 2011, 00:40:14 »
Nechodí to, protože tam nemáš uvedenou žádnou konfiguraci rozhraní wlan0.

Pokud chceš z nějakýho důvodu používat řádkový nástroje a ne klikací gui, tak mně dobře funguje ifup/ifdown. Jenom musíš do /etc/network/interfaces dát příslušnou konfiguraci sítě...

Tzn. pokud máš wifi router, máš tam nastavený nějaký essid, dejme tomu "doma", nemáš tam žádný šifrování (moc nedoporučuju) a ip adresa se nastaví automaticky přes dhcp, tak do toho souboru zkus přidat něco jako

Kód: [Vybrat]
iface wlan0 inet dhcp
 wireless-essid doma

A pak už jenom zkusíš
Kód: [Vybrat]
ifup wlan0a uvidíš...

Nicméně uživatelsky pohodlnější pro tebe budou asi klikátka jako network manager nebo wicd...

Offline Mildas

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
Re:ifconfig wlan0 up - Adresář nebo soubor neexistuje
« Odpověď #7 kdy: 21. 05. 2011, 09:48:45 »
Klikátka nemám a bez netu je ani nemůžu nainstalovat :-). A jak říkám nejde mi tu wifi (interface) ani zapnout, vůbec to s ní nekomunikuje, takže nastavení essid a dhcp nepomáhá.

Offline koljin

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 86
    • Zobrazit profil
Re:ifconfig wlan0 up - Adresář nebo soubor neexistuje
« Odpověď #8 kdy: 21. 05. 2011, 15:31:10 »
Vložil jsi do souboru /etc/network/interfaces příslušný řádky?

Zkusil si pak ifup wlan0?

Dostal si nějakou jinou chybovou hlášku, než "Ignoring unknown interface wlan0=wlan0"?

Offline Mildas

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
Re:ifconfig wlan0 up - Adresář nebo soubor neexistuje
« Odpověď #9 kdy: 21. 05. 2011, 18:31:21 »
jj, zkoušel sem to. výpis:
Kód: [Vybrat]
SIOCSIFFLAGS: Operation not permited
Error for wireless request "Set ESSID (8B1A)" : SET failed on device wlan0 ; Network is down.
Internet Systems Consortium DHCP Client 4.1.1-P1
Copyright 2004-2010 Internet Systems Consortium.
All rights reserved.

SIOCSIFFLAGS: Operation not permited
SIOCSIFFLAGS: Operation not permited
Listening on LPF/wlan0/00:00:00:00:00:00
Sending on LPF/wlan0/00:00:00:00:00:00
Sending on Socket/fallback
receive_packet failed on wlan0: Network is down
DHCPDISCOVER on wlan0 to 255.255.255.255 port 67 interval 6

Offline Mildas

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
Re:ifconfig wlan0 up - Adresář nebo soubor neexistuje
« Odpověď #10 kdy: 25. 05. 2011, 16:39:39 »
Jo a jestli by třeba pomohl výpis z iwconfig, tady je:
Kód: [Vybrat]
wlan0

Ralink STA ESSID:**
Mode:Auto     Frequency=2.412GHZ
Link Quality=10/100    Signal level: 0 dBm    Noise level:-143 dBm
Rx invalid nwid:0    Rx invalid crypt: 0    Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0    Invalid misc:0    Missed beacon:0

Offline Mildas

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
Re:ifconfig wlan0 up - Adresář nebo soubor neexistuje
« Odpověď #11 kdy: 25. 05. 2011, 17:24:41 »
Jo tak už to de. Díky všem za rady. Chtělo to přidat zdroj do:

/etc/apt/sources.list:
Kód: [Vybrat]
deb http://ftp.debian.org/debian/ squeeze main non-free

a potom nainstalovat ten firmware :)
Kód: [Vybrat]
apt-get install firmware-ralink

jo s ještě jsem do blacklistu (/etc/modprobe.d/blacklist.conf) přidal následující řádky:
Kód: [Vybrat]
blacklist rt2800pci
blacklist rt61pci
blacklist rt2x00pci
blacklist rt2800usb
blacklist rt2800lib
blacklist 2x00usb
blacklist rt2x00lib

Offline Mildas

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
Re:ifconfig wlan0 up - Adresář nebo soubor neexistuje
« Odpověď #12 kdy: 25. 05. 2011, 18:18:18 »
Akorát se nějak nemůžu připojit k wifi.
Když dám:

Kód: [Vybrat]
ifconfig wlan0 up
iwconfig essid O2

tak při výpisu z iwconfig mám ESSID pořád ""

Offline Mildas

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
Re:ifconfig wlan0 up - Adresář nebo soubor neexistuje
« Odpověď #13 kdy: 25. 05. 2011, 19:24:09 »
Na internetu jsem našel, že mám místo iwconfig použít iwpriv, ale když dám: iwpriv wlan0 show, napíše to: wlan0 no private ioctls.

Offline Mildas

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
Re:ifconfig wlan0 up - Adresář nebo soubor neexistuje
« Odpověď #14 kdy: 26. 05. 2011, 10:07:18 »
Zkusim upgradovat jádro na 2.6.38, třeba to pomůže?