Kdybys chtěl víc, nastartuj Synaptic a zkoušej odinstalovat následující:
1) V nastavení odškrtni Považovat doporučené balíky za závislé
2) Dole vlevo zvol Stav
3) Balíky interpretrů (Python, Perl, Ruby,…)
4) Pluginy programů, který nepoužíváš
5) Metabalíky (hledej termíny jako "transitional", "dummy", "metapackage",…)
6) Vývojový balíky, jestli nekompiluješ a jestli nemáš DKMS (končej na "-dev")
7) Balíky s dokumentací - "-doc"
8) Knihovny (libblablabla)
U toho je nutný fakt přemejšlet a číst, co Synaptic říká. A mít na to nervy.
Bohužel, do Synapticu se před pár lety pustili "ubunťáci" (digitální komunisti, co všemu "rozuměj" a co se do všeho musej srát), Synaptic má pár nepříjemných chyb:
1) Zapomíná závislosti - něco by přes ně nemělo jít odstranit, Synaptic by měl jako za starejch časů upozornit, přesto k odstranění označit jde, čímž rozbiješ závislosti závisejících balíků
2) Když se něco takovýho stane, dřív stačilo [L-Ctrl]+[Z] - teď to neplatí, protože je retardovanej a pamatuje si chybu přes několik dalších akcí, takže musíš vrátit, se staženou prdelí označovat další balíky (přitom je vyšší riziko, že zase zblbne závislosti), nebo se vrátit několikrát a akce až na poslední zopakovat
3) Když začnou z výsledků vyhledávání mizet řádky, nediv se
4) Všechno v pořádku? Klikneš na Použít a vyskočí chyba. Tak ji musíš zavřít a kliknout na Použít znovu
5) Když začne hysterčit, začne nabízet k odstranění i ty balíky, co vůbec nejsou v závislostech
Takže musíš po částech a dávat si fakt pozor. A protože mám nervy jako ze železa, takhle se mi podařilo odstranit pětistovku balíků, co nepotřebuju. Když se náhodou stane, že nějakej program nepůjde spustit, spusť ho v terminálu a tam se vypíše chyba, že třeba chybí knihovna libknihovna.so - nainstaluj libknihovna a je po problému, nebo, když nebudeš vědět, se tady zeptej.
Jak jsem psal v pilotním příspěvku, nejde v první řadě o úsporu místa, ale o prevenci možných závislostních problémů v budoucnosti. A taky i u nepotřebnejch balíků můžou vznikat časem nový závislosti, což znamená natahování dalších balíků.
Podle mně je systém jen prostředím pro spouštění uživatelských programů. Musí zabrat v paměti i na disku co nejmíň místa a vůbec okupovat co nejmíň systémovejch prostředků, aby co nejvíc zbylo pro Tebe a Tvoje programy.