Autor Téma: Konzole 1 - 6 a grafické rozhraní - přepínání  (Přečteno 11040 krát)

Offline klusik

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 105
  • Hraju si s www.klusik.cz
    • Zobrazit profil
    • Klusikův web
  • Jabber: klusik@jabber.cz
Konzole 1 - 6 a grafické rozhraní - přepínání
« kdy: 27. 01. 2009, 01:11:56 »
Ahoj,

 omlouvám se za téměř <lame>dotaz</lame>, ale prostě nevím; dělá Vám debian taky to, že pokud se přepnete na lybovolný tty1 - 6, tak tam nefungují zkratky CTRL+ALT+F1 - F7? Takže třeba se dám na tty3 a odtaď už se nedostanu zpátky na sedmou, kde běží X :-( Nevíte jen nějaké nakopnutí někdo, moc moc prosím. Díky.

R.

Edit: Našel jsem tento web http://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/222991;jsessionid=hil340z95k8s , ale tohle u mě nefunguje :-(

Díky. R.
« Poslední změna: 27. 01. 2009, 02:08:02 od klusik »
P3 - 755 MHz, 800 MB RAM, Debian Lenny

Aktivně bojuji proti ICQ, protože ... protože je prostě hrozný!

A mám doma www.klusik.cz

Offline Ahmul

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 42
    • Zobrazit profil
Re: Konzole 1 - 6 a grafické rozhraní - přepínání
« Odpověď #1 kdy: 27. 01. 2009, 08:43:34 »
Pokud jsem správně pochopil váš dotaz, tak řešením je, že pro přepínání mezi terminály slouží Alt+Fn, pouze z Xek se dostáváte Ctrl+Alt+Fn.

Offline klusik

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 105
  • Hraju si s www.klusik.cz
    • Zobrazit profil
    • Klusikův web
  • Jabber: klusik@jabber.cz
Re: Konzole 1 - 6 a grafické rozhraní - přepínání
« Odpověď #2 kdy: 27. 01. 2009, 10:05:06 »
Pokud jsem správně pochopil váš dotaz, tak řešením je, že pro přepínání mezi terminály slouží Alt+Fn, pouze z Xek se dostáváte Ctrl+Alt+Fn.

Dobrý den, ano, to je přesně ono. Alt+Fn? Aha.. jábyl právě z jiných dister zvyklý na CTRL+ALT+Fn ;) Vyzkouším ;)

Dík.
P3 - 755 MHz, 800 MB RAM, Debian Lenny

Aktivně bojuji proti ICQ, protože ... protože je prostě hrozný!

A mám doma www.klusik.cz

Offline Petr Krčmář

  • Administrátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 462
  • Linuxák na plný úvazek
    • Zobrazit profil
    • www.petrkrcmar.cz
Re: Konzole 1 - 6 a grafické rozhraní - přepínání
« Odpověď #3 kdy: 27. 01. 2009, 11:57:02 »
Nesetkal jsem se s tím, že by to u jiných dister bylo jinak. Všude je chování stejné: z X do konzoly jdeš Ctrl+Alt+Fn a v konzole se pak přepínáš Alt+Fn. Z X do první tedy Ctrl+Alt+F1, zpět už pak jen Alt+F7.

Offline klusik

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 105
  • Hraju si s www.klusik.cz
    • Zobrazit profil
    • Klusikův web
  • Jabber: klusik@jabber.cz
Re: Konzole 1 - 6 a grafické rozhraní - přepínání
« Odpověď #4 kdy: 27. 01. 2009, 12:08:37 »
Aha, takže to znamená, že za ta léta, co jsem na linech, používám nějakou divnou kl. kombinaci, která fungovala v Mandrive, Slax, Gentoo, Ubuntu i Debian Etch? :-D :-D

Tak tedy díky za vyvedení z několikaleté mýlky, pánové ;)

Omlouvám se tedy za <lame>dotaz</lame>.

R.
P3 - 755 MHz, 800 MB RAM, Debian Lenny

Aktivně bojuji proti ICQ, protože ... protože je prostě hrozný!

A mám doma www.klusik.cz

Offline Atrament

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 12
    • Zobrazit profil
Re: Konzole 1 - 6 a grafické rozhraní - přepínání
« Odpověď #5 kdy: 27. 01. 2009, 23:20:47 »
v konzoli na přepínání jedině Alt a šipky doprava a doleva. F1 - Fn je hrozně daleko :)

Offline Martin 'Želva' Malý

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 57
  • Zalezlej v krunýři
    • Zobrazit profil
    • Želvův zápisník
Re: Konzole 1 - 6 a grafické rozhraní - přepínání
« Odpověď #6 kdy: 08. 02. 2009, 19:49:43 »
Na Ubuntu jsem vždy v textaku i v grafice musel použít CTRL + ALT + Fx, Debian se chová jinak (výše zmíněno), je to nějaký divný...
... osobní počítače jsou nanic a opravdu nikdy nedělají to, co se po nich chce. Fakt. I když na něm třeba běží Debian, Ubuntu, Widle, Mac, je to skoro furt to samé... :-( ...

Offline klusik

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 105
  • Hraju si s www.klusik.cz
    • Zobrazit profil
    • Klusikův web
  • Jabber: klusik@jabber.cz
Re: Konzole 1 - 6 a grafické rozhraní - přepínání
« Odpověď #7 kdy: 08. 02. 2009, 20:30:47 »
Na Ubuntu jsem vždy v textaku i v grafice musel použít CTRL + ALT + Fx, Debian se chová jinak (výše zmíněno), je to nějaký divný...

Já tak nějak zjišťuju, jestli spíš není "jiný" chování to CTRL+ALT všude jinde ;) ;) Protože jsem to zkusil třeba i jinde a to alt+FN je univerzální, asi fakt ;) ;) Ale tehdy mě to vylekalo ,že se nedokážu dostat z konzole pryč ;)

R.
P3 - 755 MHz, 800 MB RAM, Debian Lenny

Aktivně bojuji proti ICQ, protože ... protože je prostě hrozný!

A mám doma www.klusik.cz

Offline Petr Slunský

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 220
  • Linux user #485524
    • Zobrazit profil
  • Jabber: slunsky@njs.netlab.cz
Re: Konzole 1 - 6 a grafické rozhraní - přepínání
« Odpověď #8 kdy: 08. 02. 2009, 21:18:17 »
:) motáme se tady v diskusi dokolečka kolem přepínaček... :) Závěr:

1. všude je to stejné! :)
2. když je výchozí(počáteční) vt grafický, např vt7, přepnutí na jiný vt vyvoláte ctrl+alt+fnx
3. když se počáteční vt textový, např. vt1, přepnutí na jiný vt se děje pomocí alt+fnx, nebo alt+šipky ← →

Debian

Offline klusik

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 105
  • Hraju si s www.klusik.cz
    • Zobrazit profil
    • Klusikův web
  • Jabber: klusik@jabber.cz
Re: Konzole 1 - 6 a grafické rozhraní - přepínání
« Odpověď #9 kdy: 08. 02. 2009, 21:24:25 »
:) motáme se tady v diskusi dokolečka kolem přepínaček... :) Závěr:

1. všude je to stejné! :)
2. když je výchozí(počáteční) vt grafický, např vt7, přepnutí na jiný vt vyvoláte ctrl+alt+fnx
3. když se počáteční vt textový, např. vt1, přepnutí na jiný vt se děje pomocí alt+fnx, nebo alt+šipky ← →



To souhlasím, ale navíc, v Ubuntu, Kubuntu, Mandrivě třeba... funguje CTRL+ALT+FN i navíc z konzole kamkoliv jinam, včetně CTRL+ALT+F7 ;) (jako na výchozí X) ;)

P3 - 755 MHz, 800 MB RAM, Debian Lenny

Aktivně bojuji proti ICQ, protože ... protože je prostě hrozný!

A mám doma www.klusik.cz

Offline Martin 'Želva' Malý

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 57
  • Zalezlej v krunýři
    • Zobrazit profil
    • Želvův zápisník
Re: Konzole 1 - 6 a grafické rozhraní - přepínání
« Odpověď #10 kdy: 08. 02. 2009, 21:41:55 »
:) motáme se tady v diskusi dokolečka kolem přepínaček... :) Závěr:

1. všude je to stejné! :)
Právě že ne...
... osobní počítače jsou nanic a opravdu nikdy nedělají to, co se po nich chce. Fakt. I když na něm třeba běží Debian, Ubuntu, Widle, Mac, je to skoro furt to samé... :-( ...

Offline Petr Slunský

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 220
  • Linux user #485524
    • Zobrazit profil
  • Jabber: slunsky@njs.netlab.cz
Re: Konzole 1 - 6 a grafické rozhraní - přepínání
« Odpověď #11 kdy: 08. 02. 2009, 21:59:13 »
:) motáme se tady v diskusi dokolečka kolem přepínaček... :) Závěr:

1. všude je to stejné! :)
Právě že ne...

Nakonec ale vždycky přepneš, ne?  :) ;)
Debian

Offline Martin 'Želva' Malý

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 57
  • Zalezlej v krunýři
    • Zobrazit profil
    • Želvův zápisník
Re: Konzole 1 - 6 a grafické rozhraní - přepínání
« Odpověď #12 kdy: 09. 02. 2009, 21:01:24 »
:) motáme se tady v diskusi dokolečka kolem přepínaček... :) Závěr:

1. všude je to stejné! :)
Právě že ne...

Nakonec ale vždycky přepneš, ne?  :) ;)
To ještě zvládnu.
... osobní počítače jsou nanic a opravdu nikdy nedělají to, co se po nich chce. Fakt. I když na něm třeba běží Debian, Ubuntu, Widle, Mac, je to skoro furt to samé... :-( ...

Offline Xgamer

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 54
    • Zobrazit profil
Re: Konzole 1 - 6 a grafické rozhraní - přepínání
« Odpověď #13 kdy: 10. 02. 2009, 14:34:30 »
Ked sme už pri tých konzolách ako sa dá zmenšit ich počet? načo mi je ich 6 ked by mi bohate stačili 2? našiel som nejaký navod že upravou suboru /etc/inittab ale ten už v novši verziach debianu nejako neexistuje...
Scio me nihil scire.

Offline Jakub Lucký

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 198
    • Zobrazit profil
    • Skautský oddíl CXL - Praha 4
Re: Konzole 1 - 6 a grafické rozhraní - přepínání
« Odpověď #14 kdy: 10. 02. 2009, 16:05:17 »
Já inittab pořád mám...
Developers, developers, developers, developers, developers!