Neaplikujme pravdepodobnost, rozhodnut sa musi on. Pokial hlada lahky jazyk so syntaxou podobnou C, je na spravnej stope.
To asi ano, ale já beru obecné použití, průměrný člověk, který se zeptá: Co potřebují k programování v PHP si přečetl první lekci na programujte.com nebo jiném podobném serveru a chce si to vyzkoušet... Je evidentní, že nemá moc IT znalosti, protožre jinak by si to rychle vygooglil, co potřebuje
Vacsina skriptov ktore som kedy studoval a upravoval je napisana pre shell, tak je to aspon v mojom systeme. Ak teda nepocitam dpkg-*.
v /usr/bin na mém stroji:
Perl - 327
Python - 70
PHP - 0
Bash - 81
na netu pak najdete pravděpodobně také bash, Python a Perl
Měřící metoda:
find /usr/bin/ | while read line; do head -n1 $line | grep bash;done | wc -l
A je podla mna nezmysel ucit ludi ze PHP sa vyuziva iba s web serverom a ze to jedine ma zmysel. Momentalne pisem XML parser ktory by bolo velmi obtiazne napisat inak ako priamo pre PHP interpreter (vynechajuc webserver). A to vzhladom na velkost XML suborov a limity ktore su pre web server nastavene.
Citujem:
PHP is a widely-used general-purpose scripting language that is especially suited for Web development and can be embedded into HTML.
Ale ked uz clovek raz PHP vie a studoval ho preto aby mohol "pisat weby", preco mu neukazat ako to moze vyuzit aj inde? (backup skripty, parsery, atd..)
V com spociva nekvalitnost PHP? Poprosil by som konkretne Tvoj nazor, nie nazory inych.
Ano ja viem, PHP ma svoje muchy a urcitu nekonzistentnost v nazvoch funkcii. Taktiez OOP nebolo v PHP zrovna najlepsie poriesene, no s prichodom novych verzii sa to lepsi.
[/quote]
Já netvrdím, že PHP se užívá výhradně s webserverem, taky mám u sebe nějaké mé/kamarádovi skripty v PHP, cca 2-3... Ale není to obvyklé použití a vzhledem k IT znalostem původního dotazovatele a oblíbenosti webových aplikací bych mu php5-cli jako začátek k výukovému účelu nedoporučoval, ale pro systémové skripty to bohatě stačí, to nepochybně.
Pokud někdo v PHP programuje, ať si v něm klidně skripty píše, proč ne, ale jak říkám, to s nejvyšší pravděpodobností nebude tento případ, jinak by se třeba zeptal, na co mu bude databáze...
část chyb PHP jste zmínil, splácané názvy funkcí, OOP vytvářené programátory kteří OOP nerozumí (jsou to Cčkaři), děravost, na výkon jsem taky moc chvály neslyšel... K tomu navíc není dle mého soudu příliš pěkné míchání PHP a HTML kódu v jednom souboru (což sice být nemusí ale málokdo to dělá)
Já s PHP tolik zkušeností nemám, snažím se mu celkem vyhýbat a nechci moc mluvit za druhé, ale namátkou na PHP nadávají lidi jako programátoři Clevisu (
http://clevis.cz), Anička Bernáthová (Suse, bývalá správkyně balíku PHP), DGX (jeden z nejlepších českých PHP programátorů)...