Autor Téma: nautilus - pokročilé nastavení  (Přečteno 8067 krát)

Offline frca

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 29
    • Zobrazit profil
    • Franticware.com
nautilus - pokročilé nastavení
« kdy: 06. 02. 2010, 11:21:38 »
Zdravím,
nainstaloval jsem si Debian místo Ubuntu. Z Ubuntu jsem byl zvyklý na toto nastavení (A):

Z Debianu na mě defaultně zírá toto (B):

Shrnutí základních rozdílů:
A obsahuje navíc panel s tlačítky (zpět, vpřed, nahoru, ...).
A obsahuje panel s cestou.
A obsahuje levý panel s místy.
V B se složky otevírají v novém okně, přičemž v A se otevíraly v tom stejném, navíc šlo pomocí kontextového menu otevírat i v novém okně nebo v novém panelu.

Jak to přenastavit z B na A?
Díky,
frca
« Poslední změna: 06. 02. 2010, 11:23:33 od frca »
Debian Wheezy 64bit/KDE | dříve Debian Squeeze 32bit/Gnome

Offline Ota Trkola

  • Administrátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.299
    • Zobrazit profil
  • Jabber: otas.pe@jabbim.cz
Re: nautilus - pokročilé nastavení
« Odpověď #1 kdy: 06. 02. 2010, 11:28:51 »
Otevři Nautilus a pak Upravit - Nastavení - záložka Chování a tam zaklikni volbu Vždy otevírat v oknech prohlížeče.
« Poslední změna: 06. 02. 2010, 11:29:52 od otas.pe »

Offline frca

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 29
    • Zobrazit profil
    • Franticware.com
Re: nautilus - pokročilé nastavení
« Odpověď #2 kdy: 06. 02. 2010, 11:59:19 »
Funguje to! Ještě jednou díky  ;D
Debian Wheezy 64bit/KDE | dříve Debian Squeeze 32bit/Gnome

Offline Ota Trkola

  • Administrátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.299
    • Zobrazit profil
  • Jabber: otas.pe@jabbim.cz
Re: nautilus - pokročilé nastavení
« Odpověď #3 kdy: 06. 02. 2010, 12:10:53 »
Nemáš zač a hlavně se nenech od Debianu odradit podobnýma drobnostma. Klidně se ptej dál, pokud nebudeš vědět.

Offline frca

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 29
    • Zobrazit profil
    • Franticware.com
Re: nautilus - pokročilé nastavení
« Odpověď #4 kdy: 06. 02. 2010, 22:29:24 »
Rovnou se zeptám na další věc:
Pokud kliknu pravým tlačítkem třeba na soubor, otevře se kontextové menu. Konkrétně při stisku pravého tlačítka. Šlo by to přenastavit tak, aby se kontextové menu otvíralo až při jeho puštění? Jde o to, že stačí, když ujede ruka o pixel, a už se místo objevení otevřeného menu provede ta akce, která je nejblíž. Prostě se to puštění pravého tlačítka vezme už jako zpráva pro to menu, že si uživatel vybral. Dá se na to zvyknout a bylo to tak i v Ubuntu, ale někdy to zkrátka dokáže vytočit, když jsem chtěl nějak jinak seřadit ikony, a místo toho se mi vytvoří nová složka (např.). Teď jsem si ale všiml, že stejný "problém" má i Iceweasel aka firefox, gedit, ... Tzn. to bude spíš problém celého gnome.
Díky.
Debian Wheezy 64bit/KDE | dříve Debian Squeeze 32bit/Gnome

Offline frca

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 29
    • Zobrazit profil
    • Franticware.com
Re: nautilus - pokročilé nastavení
« Odpověď #5 kdy: 07. 02. 2010, 15:21:01 »
A do třetice:
Otevírání složky v nautilusu trvá zhruba 1 sekundu, což mi připadá neúměrně dlouho. Dělá to, i když mám vypnuté náhledy. Netušíte, čím by to mohlo být/jak to analyzovat/jak to opravit? Není to doufám standardní chování.
Díky,
frca
« Poslední změna: 07. 02. 2010, 15:26:01 od frca »
Debian Wheezy 64bit/KDE | dříve Debian Squeeze 32bit/Gnome

Offline Ota Trkola

  • Administrátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.299
    • Zobrazit profil
  • Jabber: otas.pe@jabbim.cz
Re: nautilus - pokročilé nastavení
« Odpověď #6 kdy: 07. 02. 2010, 15:37:25 »
S kontextovým menu ti neporadím, protože jsem to nikdy nepotřeboval řešit. Zkus hledat na netu i třeba na zahraničních debian forech, bývá tam řešeno dost věcí. Jinak by asi neškodilo, aby jsi napsal, jakou verzi Debianu jsi instaloval. Pokud otevírání složek v Nautilusu trvá 1s, tak je asi něco špatně.

Offline frca

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 29
    • Zobrazit profil
    • Franticware.com
Re: nautilus - pokročilé nastavení
« Odpověď #7 kdy: 07. 02. 2010, 17:50:33 »
Verzi Debianu jsem si dal do podpisu. Dlužno podotknout, že problémy s rychlostí nautilusu jsem měl i v ubuntu jaunty, ze kterého jsem přešel.
Debian Wheezy 64bit/KDE | dříve Debian Squeeze 32bit/Gnome

Offline Ota Trkola

  • Administrátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.299
    • Zobrazit profil
  • Jabber: otas.pe@jabbim.cz
Re: nautilus - pokročilé nastavení
« Odpověď #8 kdy: 07. 02. 2010, 18:14:08 »
Tak jestli to v tomto případě nebude spíše nějaký HW problém, protože já na Squeeze ani Sidovi nemám podobné problémy. Jen mě jaksi nenapadá o jaký problém by mohlo jít... ;D

Offline frca

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 29
    • Zobrazit profil
    • Franticware.com
Re: nautilus - pokročilé nastavení
« Odpověď #9 kdy: 07. 02. 2010, 18:26:33 »
Výkonnostní problém nabývá ostřejších obrysů. Přišel jsem na to, že čím víc mám otevřených oken nautilusu, tím je to pomalejší. Naopak panelů můžu mít otevřených, kolik chci, ty to téměř nezpomalují. Tzn. když mám otevřené jedno okno nautilusu (klidně s mnoha panely), je to rychlé. Stačí otevřít jen jedno další okno nautilusu (takže jsou otevřené dvě), a už je znát zpomalení. Když mám pak otevřených oken 10, tak už přechody mezi složkami trvají zhruba 1 sekundu.

Edit: Testováno s vypnutými náhledy.
Debian Wheezy 64bit/KDE | dříve Debian Squeeze 32bit/Gnome

Offline Ota Trkola

  • Administrátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.299
    • Zobrazit profil
  • Jabber: otas.pe@jabbim.cz
Re: nautilus - pokročilé nastavení
« Odpověď #10 kdy: 07. 02. 2010, 18:31:07 »
Předně já nautilus pro kopírování, přesouvání a jinou práci se soubory, nepoužívám. Na tyto záležitosti používám Gnome commander. Takže možná taky proto jsem to nepozoroval.

Offline Jakub Lucký

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 198
    • Zobrazit profil
    • Skautský oddíl CXL - Praha 4
Re: nautilus - pokročilé nastavení
« Odpověď #11 kdy: 07. 02. 2010, 20:50:26 »
pokud je otvírání složek pomalé, nejsou i jiné diskové operace pomalé?
Developers, developers, developers, developers, developers!

Offline frca

  • Začátečník
  • **
  • Příspěvků: 29
    • Zobrazit profil
    • Franticware.com
Re: nautilus - pokročilé nastavení
« Odpověď #12 kdy: 07. 02. 2010, 21:07:10 »
Ne. Teď jsem to zkoušel. Otevřel jsem pokusně asi 10 dalších oken nautilusu. Když jsem dal vytvořit nový soubor, novou složku, bylo to hned. Když jsem tuto novou složku zkoušel otevřít, zase to trvalo asi 1 sekundu. Když jsem okna pozavíral, až zůstalo jenom 1, bylo otvírání nové/kterékoliv jiné složky zase rychlé. Nemůže to souviset s nějakým nastavením, aby byla všechna okna nautilusu jako jeden proces/každé jako samostatný proces?

PS: Mimochodem pomalé je otvírání i složek, které už jsou nacachované, tzn. pomalým diskem to být nemůže.
« Poslední změna: 07. 02. 2010, 21:14:56 od frca »
Debian Wheezy 64bit/KDE | dříve Debian Squeeze 32bit/Gnome

Offline Jakub Lucký

  • Uživatel
  • ***
  • Příspěvků: 198
    • Zobrazit profil
    • Skautský oddíl CXL - Praha 4
Re: nautilus - pokročilé nastavení
« Odpověď #13 kdy: 08. 02. 2010, 11:36:20 »
V tom případě nemohu sloužit, v GUI věcech se moc nevyznám (stejně Gnome jsou jen pěkné barvičky okolo bashe)
Developers, developers, developers, developers, developers!

Offline Roman Horník

  • Hlavní moderátor
  • Aktivní­ uživatel
  • *****
  • Příspěvků: 1.441
    • Zobrazit profil
Re: nautilus - pokročilé nastavení
« Odpověď #14 kdy: 09. 02. 2010, 05:43:43 »
Proč Nautila nespustíš v Terminálu (např. nautilus /home/`whoami`/)? Možná vyblije chybovou hlášku. Bude-li tomu tak, dej ji sem a uvidíme.
Debian Sid/Experimental 64bit + Mate Desktop Environment
* CPU: Intel i5 3570
* GPU: NVIDIA GTX650 1GD5
* MB: Lenovo IH61M
* RAM: 16GiB Deutsche Demokratische Republik 3 @ 1600MHz